Întrebare preliminară cu privire la sintagma „partea care cade în pretenții”. UPDATE: Hotărârea CJUE
18 februarie 2019 | Mihaela MAZILU-BABEL
18 februarie 2019: Curtea declară:
Articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 861/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 iulie 2007 de stabilire a unei proceduri europene cu privire la cererile cu valoare redusă trebuie interpretat în sensul că nu se opune unei reglementări naționale în temeiul căreia, atunci când o parte nu obține decât parțial câștig de cauză, instanța națională poate dispune ca fiecare dintre părțile la procedură să suporte sarcina propriilor cheltuieli de judecată sau poate repartiza aceste cheltuieli între părți. Într‑o asemenea ipoteză, instanța națională rămâne în principiu liberă să repartizeze cuantumul cheltuielilor respective, cu condiția ca normele de procedură naționale privind repartizarea cheltuielilor de judecată în cadrul litigiilor transfrontaliere privind cererile cu valoare redusă să nu fie mai puțin favorabile decât normele de procedură care reglementează situații similare din dreptul intern, iar cerințele procedurale legate de repartizarea acestor cheltuieli de judecată să nu determine persoanele interesate să renunțe la utilizarea acestei proceduri europene cu privire la cererile cu valoare redusă, impunând solicitantului, atunci când acesta a avut în mare parte câștig de cauză, să suporte oricum cheltuielile sale de judecată sau o parte substanțială a acestora.(s.n. -M.M.-B.)
***
28 noiembrie 2017: Judecătorul suedez se întreabă cu privire la sintagma „partea care cade în pretenții” (C-554/17 Jonsson).
Situația de fapt:
1.Spațiul de libertate, securitate și justiție – Cooperarea judiciară în materie civilă
2. dispoziție națională în temeiul căreia cererea privind obligarea la plata cheltuielilor de judecată poate fi respinsă sau poate fi admisă numai în parte în cazul în care:
2.1. au fost formulate mai multe capete de cerere,
2.2. iar părțile obțin parțial câștig de cauză și cad parțial în pretenții,
2.3. sau în cazul în care acțiunea este admisă numai în parte
3. necesitatea de a afla dacă dreptul Uniunii incident s-ar opune unei astfel de dispoziții de procedură națională
4. dacă da, necesitatea de a mai afla și cum ar trebui interpretată sintagma „partea care cade în pretenții” prevăzută în dreptul Uniunii incident în cauză.
Dispoziții incidente: articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 861/2007 de stabilire a unei proceduri europene cu privire la cererile cu valoare redusă
Articolul 16
Cheltuieli de judecată
Partea care cade în pretenții suportă cheltuielile de judecată. Cu toate acestea, instanța nu acordă părții care a câștigat procesul cheltuielile care nu au fost necesare sau cele având o valoare disproporționată în raport cu valoarea cererii.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro