Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Poliția Judiciară și procurorii trebuie să fie delimitați de sintagma „Justiție”
30.11.2017 | Robert WILLIAMS

Robert Williams

Robert Williams

Poliția Judiciară sub coordonarea parchetelor cercetează infracțiunile stipulate în legislația României.

Anchetele efectuate și trimiterea în judecată a unui învinuit în care prezumția de nevinovăție până la o hotărâre definitivă, sunt parte din sistemul judiciar, și nu generic Justiție.

Justiția este înfăptuită de către judecător, prin puterea legii fiind inamovibil, chiar dacă procurorul este stipulat în statutul magistratului ca fiind magistrat independent.

Sistemul Judiciar cuprinde toate fazele de urmărire, instrumentare și trimitere în judecată, astfel ajuns în instanță, se finalizează prin actul de Justiție și anume o hotărâre definitivă.

Această confuzie este des întâlnită, astfel că, judecătorii sunt cei care, se fac „vinovați” de finalitatea întâmplărilor din sistemul judiciar.

Răspunderea integrală pentru felul în care a decurs cercetarea cauzei nu este împărțită unitar.

Polițistul judiciar este cercetat disciplinar după alte norme decât cele stipulate în statutul magistratului pentru procuror, însă, împreună acționează pentru finalizarea cauzei.

Consecințele sunt dramatice în posibilele erori făcute de către cei doi, dar curentul de opinie învinovățește judecătorul promovând ideea de răspundere a acestuia din urmă.

În acest caz, răspunderea pentru încălcările și nerespectarea procedurilor ori ale altor prevederi legale, trebuie delimitate clar și nu calculate în nota de plată a judecătorului din punct de vedere profesional, al reputației, independenței și, de ce nu, financiar.

Recomandăm o dezbatere punctuală, serioasă și profesionistă pentru cele de mai sus astfel încât Opinia Publică și întreaga societate să știe despre ce vorbește, cui se adresează și cine este răspunzător.

** Prezentul material nu se dorește a fi imixtiune, ofensă ori altceva de altă natură în funcționarea și organizarea autorităților citate.

Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.