Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Ziua Națională a României
01.12.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Comunicare profesională, Drept constitutional, Legal Days, Selected, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Națională a României este marcată, anual, la data de 1 decembrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut următoarea alocuțiune:

Domnilor miniștri,

Domnule Secretar de Stat,

Onorați medici, dascăli și reprezentanți ai societății civile,

Îmi face o deosebită plăcere să putem găzdui la Palatul Cotroceni această ceremonie încărcată de o semnificație deosebită pentru noi toți.

Ziua de 1 Decembrie este acel moment din an când ne luăm răgazul de a ne gândi mai mult la importanța identității noastre naționale, la valorile și aspirațiile pe care le împărtășim.

1 Decembrie este însă și prilejul de a mulțumi unor personalități remarcabile, care, prin activitatea lor de zi cu zi, fac România mai bună. Astăzi, îmi revine bucuria de a le onora eforturile depuse și de a le transmite gratitudinea întregii societăți.

Ziua Națională a României marchează respectul pe care îl vom purta mereu unei generații care s-a dedicat trup și suflet împlinirii unui ideal măreț și reprezintă simbolul unității, al sacrificiului și al speranței poporului român.

Aceste valori sunt mai actuale ca niciodată și se cuvine ca acum să arătăm recunoștința noastră celor care, prin sacrificiul lor, au grijă de sănătatea și de viața noastră.

Sunt aproape doi ani de când cursul normal al existenței noastre cotidiene a fost perturbat dramatic, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Se află printre noi oameni care zi de zi au îndurat noi teste de rezistență și de adaptabilitate.

Dragi medici,

Doar vocația și înzestrările dumneavoastră extraordinare, native sau cultivate, pot explica faptul că, în ciuda riscurilor, a oboselii și a condițiilor extrem de grele, nu v-ați pierdut optimismul că puteți învinge boala și nu ați ezitat în misiunea dumneavoastră fundamentală, aceea de a proteja sănătatea semenilor.

Prin dragostea pentru viață și pentru oameni, v-ați avântat mereu în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

Echipele de îngrijire critică din care faceți parte s-au aflat alături de români în fiecare zi, luptând pentru salvarea celor în suferință. Este un efort susținut într-un mediu de lucru dificil, pe care doar oamenii curajoși și devotați pot să-l facă și, de aceea, vă sunt profund recunoscători.

Dragi membri ai corpului didactic,

Dragi reprezentanți ai societății civile,

În urma acestei pandemii de COVID-19, nu doar sistemul sanitar a avut de suferit, ci și cel de educație.

Acțiunile dumneavoastră pentru digitalizarea actului educațional și pentru creșterea echității în școli și universități s-au făcut remarcate încă dinainte de pandemie.

Este incontestabil că această criză sanitară a accentuat diferențele de acces la educație de calitate pentru copii și tineri. Impactul economic, social și psihologic al acestei perioade educaționale fără precedent va fi resimțit pentru multă vreme de acum înainte.

Faptul că ați pus vocația și efortul dumneavoastră în slujba interesului copiilor, într-un context atât de complicat, în care sentimentul de autoprotecție s-a activat în mod natural la majoritatea oamenilor, îmi confirmă din nou câtă nevoie este să îi susținem pe cei care văd educația ca pe o chemare, nu ca pe o meserie.

Vă numărați printre cei care pun deja bazele României Educate și pentru asta vă mulțumesc!

Doamnelor și domnilor,

Distincțiile conferite astăzi reprezintă o recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre. Pandemia de COVID-19 ne afectează pe toți și, oricât am încerca, nu vom reuși să stopăm această criză sanitară fără solidaritate și unitate.

Inspirați de exemple ca dumneavoastră, trebuie să acționăm prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, pentru a recăpăta ceea ce acest virus ne-a răpit și ceea ce ne lipsește cel mai tare în zile ca aceasta: apropierea celor dragi, sentimentul de siguranță, bucuria strângerii de mână și a îmbrățișării.

Vă mulțumesc, vă doresc multă sănătate și, cu ocazia Zilei Naţionale, un călduros „La mulţi ani!”.

La mulţi ani, România!

***

Cu prilejul Zilei Naționale a României, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat o serie de decrete de decorare.

Astfel, în semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea, curajul și solidaritatea manifestate în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19 de pe teritoriul țării noastre, Președintele Klaus Iohannis a conferit:

-Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Ofițer domnului Cîrstoiu Florin Cătălin, medic, și doamnei Pistol Adriana, medic;
-Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler domnului Banica Constantin, medic, doamnei Barbu Andra, medic, doamnei Biró Judit, medic, domnului Burtan Ionuț Claudiu, medic, doamnei Buzsi Janka, medic, domnului Calancia Cosmin, medic, domnului Ciocanea Adrian Ion, medic, doamnei Coman Laura, medic, doamnei Constantin Rusanda Rahela, medic, doamnei Drăgoescu (Vlădoianu) Nicoleta Alice Marilena, medic, domnului Dragomirescu I. Dragoș-Liviu, medic, doamnei Iuga Adi-Claudia, medic, doamnei Malancea Claudia, medic, doamnei Morcov Valentina Gheorghita, medic, domnului Mustafa Kenan, medic, doamnei Nagy Réka, medic, doamnei Nistor Alina Maria, medic, doamnei Obretin Popescu Oana Andreea, medic, doamnei Pușcaș Monica-Cristina, medic, doamnei Roncea (Priboi) Andra Ligia, medic, doamnei Sav Hajnal, medic, domnului Soare Ionuț, medic, doamnei Suhan (Tache) Maria-Sabina, medic, doamnei Terteliu Monica, medic, doamnei Török-Brândușan Mihaela Daniela, medic, domnului Tüzeș Silviu Eugen, medic, domnului Ungureanu Sergiu, medic, și domnului Vereș Leontin Viorel, medic.

De asemenea, în semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea, curajul și solidaritatea manifestate în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19, în parteneriat cu alte state, Președintele României a conferit:

-Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler domnului Bădoiu Octavian, medic, domnului Baiceanu Radu, medic, domnului Bolohan Abel Ciprian, medic, domnului Buzincu Iulian, medic, domnului Ciuta Ion-Alexandru, medic, doamnei Dascălul Claudia Iuliana, medic, doamnei Gheban Irina-Mihaela, medic, domnului Heredea Sebastian Alin, medic, doamnei Ilieș Cristina, medic, domnului Mancaș Angel-Dan, medic, doamnei Matei Loredana Giorgiana, medic, doamnei Popa Claudia Sabina, medic, doamnei Prislopan Casandra, medic, domnului Pulbere Dorin, medic, domnului Senciuc Adrian-Sergiu, medic, doamnei Stîngă Oana Maria, medic, și doamnei Tudos Cătălina, medic;

-Medalia „Meritul Sanitar” Clasa a III-a domnului Barkan Ciprian, asistent medical, doamnei Bercea Oana-Andrada, asistent medical, domnului Condrea Andrian, asistent medical, doamnei Condurachi Maria-Bianca, asistent medical, domnului Detari Attila, asistent medical, doamnei Feric Maria Dariana, asistent medical, doamnei Furtună Elena Cristina, asistent medical, doamnei Hegedus Claudia, asistent medical, doamnei Iacob Maria Alexandra, asistent medical, domnului Kis Balázs, asistent medical, domnului -Morărașu Gabriel, asistent medical, doamnei Negoita Ionela Andreea, asistent medical, doamnei Nistor Mihaela Alexandra, asistent medical, doamnei Papadie Ioana, asistent medical și doamnei Stanciu Otilia, asistent medical.

Totodată, în semn de apreciere pentru activitatea didactică, inclusiv în context pandemic, remarcând eforturile depuse pentru creșterea calității, echității și participării la procesul educațional, dar și pentru dezvoltarea competențelor digitale sau civice în comunitatea educațională, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler:

-doamnei Bechi Niculina-Ancuța, Școala Gimnazială Ormeniș, Județul Brașov;
-părintelui Berceanu George Lili, Școala Gimnazială Conțești, Județul Teleorman;
-doamnei Bolovan Cici-Mihaela, Inspectoratul Școlar Județean Brăila;
-domnului Buluc Gheorghe, Colegiul Tehnic Mecanic Grivița din București;
-doamnei Buta Carmen-Liliana, Școala Gimnazială „Matei Basarab”, din Turnu Roșu, Județul Sibiu;
-domnului Călin Răzvan-Ionuț, Școala Gimnazială „Dumitru I. Ionescu” Calvini, Județul Buzău;
-domnului Ciupală Cătălin Mihai, Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov;
-doamnei Cîmpean Marika Emese, Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean, Județul Bistrița-Năsăud;
-domnului Cordovan Ionel, Inspectoratul Școlar Județean Bihor;
-doamnei Gheorghiu Maria, Asociația OvidiuRo, București;
-doamnei Kovacs Maria, Fundația Noi Orizonturi, Lupeni – birou Cluj-Napoca;
-doamnei Marin Roxana, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București;
-doamnei Olmazu Angelica, Școala Gimnazială nr. 1 Gălbinași, Județul Călărași;
-doamnei Nedelcu Anca, Universitatea din București;
-domnului Sandu Ion, Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului” din Slobozia, Județul Ialomița;
-doamnei Scripcariu Petronia, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.
-doamnei Silea Anda-Laura, Liceul Teoretic „Ion Codru Drăgușanu” din Victoria, Județul Brașov;
-doamnei Simin-Tituleac Florentina, Școala Gimnazială nr. 5, Săcele, Județul Brașov;
-doamnei Tanc Mirela Gabriela, Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea;
-doamnei Vakulovski Carmina-Daniela, Liceul „Andrei Mureșanu” din Brașov.

***

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis următorul mesaj:

1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului național: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluția de la 1848 și săvârșită doar parțial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung șir de lupte, după nenumărate sacrificii umane și materiale.

Marea Unire a rezultat în urma exercitării dreptului la autodeterminare exprimat la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia. În mod democratic, s-a decis unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei cu România. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinței românilor și rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României. O lecție despre perseverență și coeziune, care acum ne este deosebit de utilă și necesară. Doar printr-un efort comun vom putea depăși perioada dificilă pe care o traversăm.

Am încredere că vom reuși să trecem împreună prin aceste greutăți și am încredere în curajul și credința românilor că unitatea rămâne una dintre valorile de neprețuit ale națiunii noastre, care ne inspiră și ne motivează să mergem mai departe.

Pentru mine, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de COVID-19 și a suferințelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii și au depus zi de zi eforturi în această luptă dură cu virusul. Le mulțumesc în mod special și tuturor celor care fac parte din personalul medical și au luptat în linia întâi pentru a salva vieți și pentru limitarea efectelor pandemiei.

Dar, să nu uităm niciodată sacrificiile înaintașilor noștri, pe care îi cinstim cu respect și prin grija pentru absolut toți românii și pentru toate regiunile istorice ale României. Ne onorăm trecutul, cu speranța că lecțiile istoriei reprezintă un exemplu pentru fiecare dintre noi să luptăm pentru un viitor mai bun și mai prosper.

Dragi români,

De Ziua noastră Națională, pe data de 1 Decembrie, la începerea ceremoniilor, vă îndemn pe toți cei care simțiți și trăiți românește să ne gândim, împreună, timp de un minut, la eroii neamului românesc, care s-au jertfit pentru Marea Unire. Un minut în care să ne regăsim cu toții, indiferent unde suntem, indiferent de opțiunile conjuncturale, indiferent de opțiunile politice.

Am încredere că vom trece cu bine peste aceste grele încercări, privind, azi, la mai bine de un secol de la Unirea tuturor românilor, la reușita extraordinară a înaintașilor noștri. Prin determinarea, unitatea și sacrificiile lor, au oferit sens vieții lor atunci și viitorului nostru astăzi.

La mulți ani, dragi români!

Trăiască România!

***

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a transmis următorul mesaj:

Ziua Națională a României este, pentru mine, un prilej deosebit de a transmite românilor de pretutindeni gânduri de sănătate, bunăstare și prosperitate, chiar și într-un context global dificil, influențat în continuare de efectele pandemiei de COVID-19 și de multiple provocări. Pentru noi, românii, 1 Decembrie reprezintă mai mult decât marcarea unui moment istoric important – este un reper simbolic al solidarității noastre în fața tuturor dificultăților cu care ne-am confruntat ca națiune, pe care le-am depășit și le vom putea depăși în continuare, cu încredere în forța noastră proprie.

Pentru diplomația română, Ziua Națională reprezintă și un prilej pentru a reafirma importanța centrală a promovării tot mai eficiente a intereselor naționale în realizarea politicii externe, precum și protejării tot mai performante a intereselor și drepturilor cetățenilor români în străinătate. Pentru Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv prin misiunile diplomatice și consulare ale României, oferirea adecvată de asistență consulară și gestionarea situațiilor dificile în care s-au aflat sau se vor afla cetățenii români continuă să reprezinte linii prioritare de acțiune.

În acest sens, lecțiile învățate în timpul pandemiei au dat și startul unui proces de adaptare instituțională și societală pe termen lung, prin reafirmarea valorilor noastre fundamentale și a atașamentului față de norme și principii democratice, cu obiectivul creșterii rezilienței ca stat și societate în fața provocărilor de orice natură și a capacității de gestionare la cei mai înalți parametri a riscurilor, amenințărilor și provocărilor regionale și globale.

O componentă fundamentală a acestui proces de reflecție asupra adaptării obiectivelor noastre la tendințele actuale, inclusiv prin reacții mai rapide și mai eficiente, este reprezentată de anticipare, spiritul de inițiativă și pregătirea strategică pentru a răspunde în mod eficace provocărilor viitoare.

În aceeași măsură, în plan diplomatic, consolidarea rezilienței strategice a României și a relevanței noastre pe plan extern face parte din viziunea noastră pentru viitor. Ancorată în valori și obiective strategice pe termen lung, diplomația română a construit și dezvoltat, în ultimul an, repere importante în această direcție.

Dincolo de noile repere ale mediului international și răspunsul la acestea, fundamentele politicii noastre externe rămân aceleași – creșterea profilului țării noastre în Uniunea Europeană și în cadrul NATO pentru atingerea obiectivelor noastre comune, precum și dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, concomitent cu susținerea și promovarea valorilor democratice, a respectării dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli și susținerea fermă pentru multilateralismul eficient și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale. Toate aceste linii directoare au fost reconfirmate sistematic de acțiunea diplomatică pe parcursul acestui an.

Inevitabil, momentul Zilei Naționale ne face să reflectăm nu numai la trecut, ci și la viitor. Vom aniversa anul viitor 160 de ani de la crearea Ministerului Afacerilor Străine. România a făcut pași însemnați în ceea ce privește eficientizarea și modernizarea acțiunii sale diplomatice. Păstrez, în același timp, convingerea fermă că politica externă a României trebuie să rămână o politică de consens național, coerentă și predictibilă, care să conducă la rezultate concrete care să contribuie la bunăstarea și la securitatea cetățenilor români.

În orice provocare majoră există însă și ferestre de oportunitate care nu trebuie ratate. Trăim în continuare o perioadă în care acestea au o importanță deosebită și ne îndeamnă să gândim profund împreună, cetățeni români din țară și din străinătate, de 1 Decembrie 2021, la valorile solidarității și ale consecvenței în construirea unui viitor rezilient.

La mulți ani, România!

La mulți ani tuturor românilor!

***

Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a transmis următorul mesaj:

Ziua Națională este despre români și România, despre ceea ce ne definește cu adevărat, despre valorile și principiile care ne caracterizează ca popor. Este o întoarcere în timp către 1918, dar și o întoarcere sinceră către noi, cei de astăzi, către calitatea de urmași demni ai celor care au realizat Marea Unire. Unitatea și solidaritatea au fost acele principii pe care, indiferent de timpul istoric, s-au fundamentat victoriile românilor.

Acum, ca și atunci, este nevoie de unitate și solidaritate! Secolul care a trecut de la Marea Unire a consolidat și maturizat instituțional și politic România, stat care a rezistat războaielor, totalitarismului sau tendințelor extremiste.

Gândurile mele se îndreaptă și către angajații sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională care astăzi sunt la datorie pentru un scop comun: siguranța românilor. Le mulțumesc pentru angajamentul lor de credință și patriotism luat în numele acestei țări! La mulți ani, români! La mulți ani, România!

***

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a transmis următorul mesaj:

1 Decembrie – Ziua Naţională a României reprezintă sărbătoarea de suflet a noastră, a românilor, oriunde ne-am afla. La 1 decembrie 1918, după unirea Basarabiei și a Bucovinei, venea rândul Transilvaniei să se alăture României-mamă, împlinindu-se, astfel, în mod atât de strălucit, idealul de libertate şi de unitate a poporului nostru.

Eforturile unor generații întregi de patrioți din toate provinciile istorice, dublate de jertfele de sânge ale ostașilor români pe câmpurile de bătălie ale Primului Război Mondial aveau să dea roade și să facă posibilă reunirea între granițele naturale, istorice a tuturor teritoriilor locuite de români.

Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără participarea României la Marele Război, fără uriașele sacrificii de peste 330.000 de militari morți în luptă şi în prizonierat. Armata a sprijinit cu credinţă cauza Marii Uniri, contribuind la realizarea profundelor transformări economice şi sociale care au urmat. Ostașii români au demonstrat atunci, și continuă să o facă și acum, că au tăria şi determinarea de a răspunde provocărilor complexe şi de a înfrunta cu fruntea sus şi cu demnitate provocările dure ale timpurilor pe care le-au trăit.

La temelia acestor eforturi a stat întotdeauna devotamentul exemplar, curajul şi puterea de muncă a bravului militar român. Aceste calități au fost transmise din generație în generație și sunt demonstrate, în fiecare zi, de militarii noștri care își îndeplinesc misiunile pe teritoriul național și străinătate. Participarea militarilor noştri, după anul 1990, la misiuni în afara graniţelor, în zonele de conflict de pe trei continente, sub egida ONU, NATO sau a UE, precum şi în cadrul coaliţiilor multinaţionale, a sporit considerabil prestigiul internaţional al țării noastre.

Armata României a plătit, pe parcursul acestei perioade de profunde transformări, tributul său de sânge şi lacrimi. De Ziua Naţională a României, aducem un pios omagiu şi dăm onorul eroilor căzuţi la datorie departe de ţară, în teatrele de operaţii, precum și celor care și-au pierdut viața în misiuni de instruire pe teritoriul naţional. Ei vor rămâne veşnic în inimile noastre.

Doamnelor și domnilor generali și amirali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri, gradați și soldați, personal civil,

Prin eforturile dumneavoastră și ale multora dintre cei care se află în rezervă și în retragere, armata română este cea mai avansată componentă de modernitate din societatea noastră. În foarte mare măsură, putem spune că faptul că suntem membri ai NATO a ajutat Armata să meargă înaintea societăţii. În acceași mare măsură, putem afirma, fără teama de a exagera, că România datorează integrarea sa euro-atlantică și armatei, care a găsit cadența necesară unei transformări profunde și relevante, asigurând atuuri importante țării noastre în eforturile depuse pe parcursul demersurilor de aderare la NATO și Uniunea Europeană. De aceea, privim, astăzi, de Ziua Națională, cu mare încredere spre viitor. România, ca stat membru NATO și UE, are un potențial extraordinar de a arăta lumii întregi că își face temele și este pregătită pentru decizii curajoase, mai ales într-un mediu absolut volatil de securitate.

Am deschis, cu doar câteva zile în urmă, o nouă pagină a guvernării României. La vârful Ministerului Apărării Naționale, mandatul meu ministerial va fi unul de continuitate și consolidare a importantelor proiecte aflate în derulare, în paralel cu implementarea unei politici de management focalizate pe cea mai redutabilă resursă a armatei noastre: oamenii.

Programele majore de înzestrare vor continua cu aceeași forță, pentru că ele sunt menite să crească substanțial capacitatea de apărare a țării noastre. Prin măsurile de reorganizare și modernizare instituțională, prin programele de creștere continuă a nivelului profesional al personalului, prin capacitatea de a sprijini celelalte instituții ale sistemului național de apărare, Armata României va continua să se afle în avangarda eforturilor de reclădire a prestigiului național.

Dumneavoastră, cei care vă dăruiți atât de frumos profesiei de a fi în serviciul țării, sunteți principalul motor al acestei proiectate evoluții și consider că a venit vremea ca și demnitatea dumneavoastră, la nivelul statutului pe care îl aveți, al condițiilor de muncă și instruire și al celor de viață, să devină o prioritate pentru noi, cei care ne-am asumat conducerea acestei țări.

În ceea ce privește contextul pandemic cu care ne confruntăm, îi asigur pe români că militarii vor rămâne concentrați pe sprijinirea, cu toate mijloacele posibile, a eforturilor naționale pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19. Sistemul medical militar, aviația militară, dar și toate celelalte structuri acționale ale armatei noastre vor fi la datorie alături de populație și de autoritățile centrale și locale care acționează pentru depășirea acestei pandemii.

Doamnelor și domnilor,

Mesajul pe care Armata României îl transmite astăzi prin puterea exemplului celor care îi poartă uniforma, este acela desprins din lecţia Marii Uniri: să avem încredere în forţele noastre, să rămânem uniți și să privim cu speranţă către viitor.
Românii cred în Armată, și pentru asta le mulțumim și îi asigurăm că vom fi, întotdeauna, la datorie.

La mulți ani, România!

***

Familia Regală a României a transmis următorul mesaj:

La mulți ani tuturor românilor!

În împrejurările actuale, Familia Regală nu poate efectua călătoria tradițională cu Trenul Regal, de 1 Decembrie, în orașele țării.

Călătoria aduce, în fiecare an, omagiu Regelui Ferdinand Întregitorul și Reginei Maria, în amintirea zilei Marii Uniri. Sperăm ca, anul viitor, cu ocazia Centenarului Încoronării de la Alba Iulia, Trenul Regal să fie din nou pe șine, parcurgând simbolic drumul Încoronării.

Călătoria cu Trenul Regal de astăzi, 1 Decembrie 2021, are loc virtual. Filmul rememorează prezența fiecărei generații a Familiei Regale în tren.

***

Curtea de Apel Galați a transmis următorul mesaj, semnat de jud. Cosmin-Răzvan Mihăilă, președinte:

La mulți ani, România, la mulți ani tuturor participanților la actul de justiție! Pornind de la ideea că orice istorie este istorie contemporană, vă invităm pe fiecare să fiți eroii propriei Românii. Așa putem avea o Românie autentică, curajoasă, cu viziune.

Curtea de Apel Galați vă dorește să trăiți cu mândrie și libertate Ziua Națională a României!

Postările Curții de Apel Galați pot fi urmărite aici.

***

Victor Alistar și Romeu Chelariu, membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile, au dat publicității următorul mesaj:

Ziua Națională a României reprezintă un moment special pentru toți românii. În contextul actual fără precedent, cu numeroase restricții impuse de pandemie, este foarte important să ne amintim că apropierea este definită mai ales de solidaritate și de sentimentul apartenenței la valori comune. Dintre acestea amintim: demnitatea umană care trebuie să fie respectată și protejată, egalitatea de şanse şi egalitatea în fața legii pentru toți cetățenii, libera exprimare, respectul reciproc, ascultarea și considerarea tuturor opiniilor fiind piatra de căpătâi.

Parlamentul României a hotărât, prin Legea nr. 10/1990, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României. Această dispoziţie a fost prevăzută în art. 12, alin. (2) din Constituția României, republicată.   

Evocarea unui eveniment istoric – în cazul de faţă unirea tuturor românilor într-un singur stat – nu se poate reduce la simpla narare a admirabilei performanţe politice a românilor din provinciile istorice româneşti, capabili să-şi ia soarta în propriile mâini şi să-şi decidă viitorul, ci trebuie să fie un prilej de reflecţie pentru noi, astăzi, în aceeaşi măsură în care evocăm entuziasmul şi reuşitele anului 1918.

Adaptând mijloacele de întâlnire și comunicare în contextul unui an dificil, este un privilegiu pentru membrii aleşi ai Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai societăţii civile, să asigure o dată în plus cetăţenii de informarea constantă a organizaţiilor societăţii civile cu privire la lucrările Consiliului Superior al Magistraturii şi de efectuarea tuturor demersurilor necesare pentru îmbunătăţirea permanentă a activităţii instituţiilor judiciare ca serviciu public aflat în slujba societăţii.

Lecţia majoră a românilor din provinciile istorice româneşti, în 1918, rămâne, astăzi, perfect valabilă.

La mulţi ani români, la mulţi ani România!

***

Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul comunicat de presă:

Aproximativ 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice vor participa miercuri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. De asemenea, în funcție de condițiile meteorologice, vor evolua și aproximativ 30 de aeronave.

Totodată, în zona Arcului de Triumf va fi amplasată o expoziție de tehnică militară care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14.00.

Tot în Bucureşti va avea loc, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, iar de la ora 19.00, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 15.00, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte aproximativ 550 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, cu mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.

Ceremoniile militare din cele două orașe vor putea fi urmărite și online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

***

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, în garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de defilări cu personal și tehnică, precum și de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori. De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii, precum și cei aflați în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

În zilele de miercuri, 1 decembrie, și joi, 2 decembrie, Ministerul Apărării Naționale organizează un maraton de vaccinare, acțiune menită să sprijine efortul național privind combaterea COVID-19. Maratonul se va desfășura în centrele de vaccinare din cadrul a șase spitale militare din țară, care sunt și centre regionale de depozitare a vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2.

***

Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu- Ocna a transmis următorul comunicat de presă:

Sărbătoarea Zilei Naţionale a României este un prilej de aducere aminte şi de cinstire a memoriei celor care au realizat Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

În acest context, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a dat curs invitației de participare la ceremonialul militar-religios organizat de către Comenduirea Garnizoanei Bacău, în ziua de 1 Decembrie 2021, cu ocazia Sărbătorii Naționale a României.

În cadrul programului, elevi și reprezentanți ai școlii au depus o coroană de flori, în memoria eroilor neamului.

Manifestările au continuat cu defilarea gărzii de onoare, alături de care o formațiune de elevi sub coordonarea personalului școlii a participat la defilare și a prezentat onorul militar sub acordurile muzicii militare, prin acest gest exprimându-și respectul față de istoria si eroii neamului românesc.

Ziua României reprezintă pentru Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu-Ocna o nouă oportunitate de a cultiva în conştiinţa elevilor – viitori agenţi de politie penitenciară – atașamentul şi preţuirea faţă de valorile naţionale, din perspectiva apartenenţei lor la sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională ale statului.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Națională a României este marcată, anual, la data de 1 decembrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Dragi români,

În această piață, care a fost martora atâtor sărbători, astăzi suntem mult mai puțini ca de obicei.

Cadența militarilor, bucuria din ochii copiilor, ridicați în brațe de părinți sau bunici emoționați, sunt imagini de care ne este dor și pe care vrem să le revedem cât mai curând posibil.

În acest cadru în care ne aflăm acum, vegheați la fel ca în anii precedenți de Arcul de Triumf, acest simbol al sacrificiului și al speranței națiunii române, urez La Mulți Ani românilor, oriunde s-ar afla ei, sănătate și optimism!

Niciodată în ultimele decenii n-am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă.

Criza sanitară care a schimbat viața planetei, pandemia de COVID-19 care ne-a afectat și pe noi, ne obligă să marcăm Ziua Națională în alte registre decât cele obișnuite.

Ca în atâtea momente definitorii ale zbuciumatei noastre istorii, în fiecare zi, bărbați și femei, plini de curaj și de dârzenie, luptă cu pandemia și, prin salvarea altor români, duc, de fapt, mai departe idealurile de unitate și unire, în spirit și acțiune, care s-au împlinit în acel neasemuit 1918.

De la începutul pandemiei, suntem fizic distanțați unii de alții, ne vedem mai rar și resimțim absența interacțiunii cu cei dragi, iar granițele par din nou a ne despărți.

Și totuși, nimic nu ne poate ține departe, în spirit, pentru a rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani, nimic nu ne poate împiedica să ne aducem aminte, astăzi, de toți cei care, cu credință, viziune, abnegație și jertfă, au contribuit la desăvârșirea Statului român modern.

Doamnelor și domnilor,

Istoria României, aidoma celei a Europei căreia îi aparținem, nu se aseamănă cu un marș triumfal și nu a fost niciodată o succesiune luminoasă de evenimente fericite.

Dimpotrivă, istoria noastră a fost marcată de numeroase crize și etape dificile, care au amenințat de multe ori chiar viața oamenilor, libertatea poporului, identitatea comunităților și existența statului.

Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au suportat foametea, au trăit perioade de gravă tensiune socială și au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice.

Hotărârea lor, curajul, capacitatea de sacrificiu, voința de a trăi liberi și în pace au făcut însă posibilă surmontarea tuturor acestor grele încercări, în pofida provocărilor aproape de neimaginat.

Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor Române, Războiul de Independență, Marea Unire de la 1918, Revoluția Română din Decembrie 1989, integrarea în NATO și aderarea la Uniunea Europeană sunt bornele României democratice de astăzi.

Niciuna dintre aceste realizări nu s-a produs de la sine, iar generațiile care le-au înfăptuit au crezut mereu, cu deplină convingere, că România pe care au visat-o este un proiect realizabil prin muncă, solidaritate și sacrificiu.

În urmă cu 102 ani, la Alba Iulia s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Cine și-ar fi imaginat că acest moment de glorie avea să vină tocmai după un război cumplit, care a secerat sute de mii de vieți și după ce țara noastră fusese aproape ștearsă de pe hartă? Și totuși s-a întâmplat. Arcul de Triumf, lângă care ne aflăm acum, ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte și sunt urmărite cu stăruință, el atestă că eroii au căzut la datorie pentru ca toți cetățenii acestei țări să cunoască o actuală, contemporană Cale a Victoriei, un viitor european, al securității, împlinirilor și prosperității.

Suntem datori să păstrăm, ca bunuri de cel mai mare preț, libertatea, unitatea și independența, câștigate cu prețul vieții de atâtea generații de înaintași, și să ne cinstim așa cum se cuvine eroii care au redat națiunii române mândria și onoarea.

Dragi români,

Eroii patrioți despre care am vorbit au demni urmași în prezent. Despre ei vreau să vă vorbesc și lor vreau să le dedicăm această zi.

În acest an, în care românii au avut de suportat consecințele pandemiei și măsurile restrictive menite să diminueze efectele acesteia, când am fost nevoiți, cu toții, să renunțăm la o viață normală pentru a ne proteja sănătatea, foarte mulți români curajoși s-au aflat în prima linie, luptându-se cu virusul și boala, pentru viața și sănătatea semenilor noștri.

Efortul tuturor a fost și este unul uriaș, privațiunile și modul în care ni s-a schimbat viața ne-au atins pe toți, însă durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată de nimic.

Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical și toți cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului, dar și către victimele acestui virus ucigaș și familiile lor.

Transmit, în numele Statului Român, toată aprecierea, respectul și gratitudinea față de cei care îmbracă uniforma medicală și militară.

Îmi exprim întreaga recunoștință față de fiecare român care sprijină efortul cadrelor medicale și al forțelor de ordine și siguranță publică.

Și, în numele tuturor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru și pentru că, în ciuda riscurilor enorme la care vă expuneți, vă părăsiți zi de zi căminele pentru a merge în spitale să salvați vieți.

Cunoaștem și simțim efortul colosal făcut, din martie încoace, de personalul medical și ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit de medici, de asistente și de infirmiere, de asistenți medicali și de ambulanțieri. Îi vom cinsti mereu pe cei cărora noi toți le datorăm viața celor apropiați.

Totodată, felicit societatea civilă, care în toată această perioadă a fost un partener în lupta cu pandemia, printr-o mobilizare exemplară și răspunsul prompt oferit în multe situații disperate.

Fiecare epocă are momentul său culminant! Fiecare generație are eroii săi! Sunt convins că, în viitor, cei care astăzi sunt copii își vor aminti de acest efort național, așa cum noi îi evocăm azi pe cei care au făcut Unirea sau au ieșit în stradă în decembrie 1989.

Peste ani, vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări.

Generațiile viitoare își vor aminti de omenia voastră, de curajul demonstrat, de imensele voastre sacrificii. Și ceea ce vă va face demni de respect nu va fi doar contribuția nobilă adusă cauzei umanitare, ci și valorile și idealurile noastre comune și faptul că suntem dispuși să luptăm pentru ele, la fel cum au făcut-o străbunicii noștri acum mai bine de un secol.

Dragi români,

Astăzi este nevoie, la fel ca în importantele momente pe care le cinstim de Ziua Națională, de implicarea fiecăruia dintre noi. Scopul nostru trebuie să fie sprijinirea eforturilor în vederea depășirii acestei perioade pline de provocări și implicarea într-un nou angajament pentru viitor.

Nu va fi ușor, dar sunt sigur că împreună, cu energie și responsabilitate, vom reuși să ne apropiem, cu fiecare zi, de o revenire la vremuri normale.

În întreaga Românie am văzut povești copleșitoare despre oameni care își dau mâna pentru a-i ajuta pe ceilalți, despre oameni care se oferă voluntari, despre oameni care donează continuu pentru spitale aflate în dificultate. Aceasta este unirea românilor din anul 2020!

Drumul nostru înainte nu va fi ușor. Împreună și solidară cu partenerii săi europeni, România vede în această perioadă de criză momentul unei reporniri a energiilor sale pentru creștere și prosperitate, pentru echilibru și pace. Acum este momentul să formulăm strategii responsabile și realiste, să reparăm acolo unde stricăciunile sunt profunde, să dezvoltăm proiecte ambițioase și de lungă durată acolo unde suntem în suferință de decenii.

Peste câteva zile, românii vor avea din nou ocazia să-și facă auzită vocea, prin vot, și să aleagă un nou Parlament.

E acel moment în care putem construi o Românie al cărei viitor să fie mai mult decât o promisiune, mai concret decât un vis și mai aproape decât orizontul speranțelor noastre. Un Parlament cu oameni onești, mai muncitori, mai buni.

Găsesc foarte potrivite cuvintele lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Unirii, care spunea că „deplina libertate și egala împărțire în puterea de stat a cetățenilor este singura bază solidă a dezvoltării unui stat.”

De acțiunile fiecăruia dintre noi depinde ca tinerele generații să trăiască în pace, prosperitate și stabilitate.

Amintind despre sacrificiul suprem al înaintașilor noștri și onorând memoria acestora, nu trebuie să ne temem de viitor. Viitorul îl construim împreună! La fel cum națiunea română a depășit atâtea momente dificile, sunt sigur că și de această dată vom reuși!

Uniți, solidari și hotărâți vom trece cu bine și peste această perioadă grea. Și când această pandemie va fi depășită, ne vom întâlni din nou. Vom fi împreună și vom spune că uniți am învins și că, orice vom avea de înfruntat mai departe, tot uniți vom învinge!

La mulți ani, România!

La mulți ani, dragi români!

Vă doresc multă sănătate!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Națională a României este marcată, anual, la data de 1 decembrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Excelențe,

Doamnelor și domnilor,

Dragi români,

Astăzi este cea mai emoționantă sărbătoare a națiunii noastre. Este ziua în care celebrăm sentimentele profunde care, generație după generație, ne unesc în jurul unor idealuri și proiecte majore.

Indiferent că trăim în interiorul granițelor țării sau în afara lor, ne leagă aceeași dragoste pentru România, și aceasta este forța de neclintit care ne face să luptăm pentru a păstra libertatea, democrația și pentru a avea un viitor prosper.

Odată cu Ziua Națională a României aniversăm, în acest an, și trei decenii de la Revoluția din Decembrie 1989. Este un moment simbolic pentru a marca încheierea, după 30 de ani, a unei etape dificile din istoria noastră postdecembristă și de a începe un nou parcurs, mai bun, în care să ducem România acolo unde merită în rândul țărilor lumii.

Doar împreună, cu speranță și încredere, implicați, uniți și solidari avem puterea să construim România europeană, modernă și puternică!

Secolul parcurs de la Marea Unire, această piatră de hotar a istoriei noastre, ne-a adus și bucuria îndeplinirii unor idealuri de veacuri, dar și tragedii și suferințe cumplite. Timp de decenii, națiunea noastră, victimă a totalitarismelor de stânga și de dreapta, a fost deturnată de la destinul ei european.

În toată această neagră perioadă, ziua în care, pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, românii și-au croit o altă soartă a rămas reperul puternic și luminos al aspirației noastre pentru o Românie a libertății și democrației.

Nu întâmplător, data de 1 Decembrie a devenit sărbătoarea națională a României după Revoluție. De atunci și până astăzi ea este, în conștiința noastră, un simbol al libertății obținute prin jertfă, în 1918, ca și în 1989.

De Ziua Națională a României îi evocăm cu cel mai profund respect atât pe cei care au proclamat Marea Unire la Alba Iulia, cât și pe cei care au anticipat-o prin hotărârile de la Chișinău și Cernăuți.

Cinstim sacrificiile eroilor noștri care, în Războiul de reîntregire, au făcut posibilă unitatea națională.

Ne reamintim cu recunoștință de angajamentul patriotic al Casei Regale, de eforturile politicienilor și ale diplomației românești pentru recunoașterea internațională a Marii Uniri.

Nu uităm că, acum un secol, Marea Unire nu a fost doar proiectul de țară al românilor, ci și al multora dintre minoritățile naționale, care s-au eliberat de asuprirea vechilor imperii.

În 1918, națiunea noastră s-a născut ca expresie a viziunii elitelor sale, care au continuat și au desăvârșit idealurile pașoptiste, dar care au înțeles și importanța asumării valorilor occidentale, făcându-se astfel posibilă modernizarea societății în plan politic, economic, în știință și în cultură.

Marea Unire a generat, din păcate doar pentru o scurtă perioadă, un mediu politic și social în care s-au putut afirma liber mari personalități prin care România a contribuit la spiritualitatea secolului XX.

De aceea, de Ziua Națională celebrăm nu doar un eveniment istoric, ci și valorile și energiile pe care acest excepțional act politic le-a potențat.

Ele au fost rodul proceselor de liberalizare și democratizare din perioada interbelică și continuă să fie un viu exemplu pentru capacitatea societății românești de a-și fructifica identitatea și de a pune în valoare diversitatea în beneficiul culturii universale, temelia contribuției noastre la proiectul european și la o lume a păcii.

Doamnelor și domnilor,

Marea Unire din 1 Decembrie 1918 a conferit României o nouă poziție geostrategică în partea noastră de lume.

Totodată, momentul Unirii continuă să ne transmită peste timp un mesaj fundamental: suntem responsabili fiecare dintre noi pentru soarta țării! O țară care s-a definit la Alba Iulia ca un actor loial al lumii democratice și care s-a proclamat drept o națiune de cetățeni liberi, cu drepturi și aspirații europene.

De aceea, Ziua Națională a României este totodată și sărbătoarea democrației, a drepturilor și libertăților noastre fundamentale. Românii au înțeles foarte bine acest mesaj al trecutului atunci când s-au ridicat împotriva dictaturii la Timișoara, la București și în alte orașe ale țării.

Unitatea națională a fost de la începuturi indisolubil legată de aspirația pentru un stat de drept veritabil și pentru o societate incluzivă. Prin felul în care românii au apărat democrația, în stradă, dar și în cabina de vot, societatea noastră de astăzi continuă și întărește acest angajament, și îl cere a fi asumat, fără compromisuri, de clasa politică.

Doamnelor și domnilor,

Mă adresez dumneavoastră la sfârșitul primului mandat de Președinte al României. În acești ani am avut marea onoare de a da cinstire Tricolorului și Zilei Naționale în numele tuturor cetățenilor patriei noastre.

Am făcut-o cu respect pentru Marea Unire, cheia de boltă a procesului de edificare a modernității noastre europene.

Am făcut-o cu recunoștință pentru viziunea și sacrificiile care au dus la această mare realizare, dar și cu răspundere pentru destinul moștenirii pe care am primit-o de la înaintași.

Am făcut-o cu conștiința faptului că 1 Decembrie 1918 rămâne actul istoric fundamental al nașterii unei națiuni de cetățeni. Suntem astăzi o țară care își afirmă locul în Europa și în lume, și mai ales știe ce vrea pentru sine, cine-i sunt prietenii și care trebuie să-i fie destinul.

Astăzi, la un secol de la momentul definitoriu pentru devenirea națiunii române și, la trei decenii de la Revoluția din Decembrie 1989, trebuie să recunoaștem cu sinceritate că încă nu am ajuns încă acolo unde ne dorim să fim. Dar nici nu ne-am abătut de la drumul pentru care s-au sacrificat înaintașii noștri, în pofida încercării unora de a devia România de la parcursul său euro-atlantic.

Testele dificile la care a supus istoria națiunea noastră greu încercată nu au știrbit deloc din idealurile și aspirațiile românilor. Dimpotrivă, cu fiecare prilej, societatea noastră s-a făcut puternic auzită, și-a afirmat cu tărie voința și dorința arzătoare pentru libertate și democrație.

Am celebrat Centenarul Marii Uniri ca stat membru al NATO, cea mai importantă alianță politico-militară din istorie, și ca o voce puternică în cadrul marii familii europene. În acești ani, evoluțiile politice interne și internaționale ne-au arătat, o dată în plus, cât de important este să fim parte a spațiului euro-atlantic și a Uniunii Europene.

Românii au demonstrat cu prisosință că suntem capabili de a contribui la construcția unei Europe nedivizate, ca spațiu al prosperității, securității și echității sociale.

România este deopotrivă contribuitor și beneficiar al construcției europene. Participarea românească la proiectarea destinului Uniunii Europene reprezintă un act de responsabilitate istorică față de Marea Unire, față de noi înșine și față de națiunile care ne sunt alături în efortul de modernizare națională.

Doamnelor și domnilor,

Unirea este sărbătoarea noastră, a tuturor, indiferent de locul în care ne aflăm. Mi-aș dori ca românii care trăiesc astăzi în diferite zone ale globului să se reîntoarcă acasă. Să găsească aici o Românie funcțională, o țară normală, care să le ofere șansa unui viitor mai bun și care să le asigure un nivel de trai decent.

Eu cred că această viziune poate deveni într-o zi realitate și ține în primul rând de noi să o facem posibilă.

Sărbătorim împreună Ziua Națională cu convingerea că fericirea și prosperitatea pe care înaintașii noștri le-au dorit națiunii depind, în primul rând, de implicarea, de alegerile și de opțiunile noastre.

Avem cu toții o responsabilitate față de memoria celor care au făcut posibil idealul Marii Uniri, dar avem, în plus, o mare responsabilitate față de generațiile care vor veni, al căror destin va fi influențat în bună măsură și de deciziile noastre.

Trecutul nu poate fi schimbat, el poate fi asumat, cu bunele și relele sale. Dar viitorul poate fi desenat așa cum ne dorim, iar 2019 ne-a dovedit din plin acest lucru!

Sunt convins că anii următori vor consacra opțiunile atât de clar exprimate de români în scrutinele din acest an!

Nimic nu se face de la sine. Pentru Marea Unire au luptat și și-au dat viața sute de mii de români.

Politicieni din toate regiunile țării au reușit să strângă în jurul proiectului lor de unitate români din toate categoriile sociale, de toate confesiunile și originile etnice. Iar liderii politici de atunci au utilizat toate abilitățile diplomatice pentru a convinge Marile Puteri de faptul că românii au tot dreptul de a sta împreună într-un singur stat.

Îmi doresc să onorăm moștenirea înaintașilor noștri prin acțiune politică. Nu trebuie să avem odihnă până ce nu împlinim aspirațiile părinților și bunicilor noștri de a face din România o țară prosperă, în care să ne placă să trăim, în care să ne simțim în siguranță, liberi și mândri de a fi cetățeni români!

De energia și dăruirea pe care le investim în apărarea libertății și democrației depinde ca România să funcționeze ca un stat de drept, ca o societate a respectului drepturilor fundamentale ale omului, a toleranței și incluziunii sociale.

Dragi români,

Doar împreună suntem puternici! Doar împreună descătușăm întregul potențial al națiunii noastre! Doar uniți ne punem în valoare resursele imense de inteligență și creativitate, pentru a face performanța de care știm cu toții că românii sunt capabili.

În Decembrie 1989, am crezut cu toții în cel mai frumos și vibrant vis, acela de a trăi într-o țară liberă, modernă, europeană, în care fiecare cetățean să se simtă acasă, să fie protejat și să-și crească copiii fără grija zilei de mâine.

Ca Președinte, voi fi total implicat și voi contribui, avându-i alături pe toți românii, din țară sau din străinătate, pentru ca acest vis să devină, în sfârșit, realitate!

La mulți ani, România!

La mulți ani, dragi români, oriunde v-ați afla!

***

2018: Ziua Națională a României este marcată, anual, la data de 1 decembrie.

Cei 100 de ani de la ziua 1 a devenirii românilor ca popor sunt marcați cum se cuvine la Alba Iulia, cealaltă capitală și locul în care s-a născut viitorul României. Programul oficial al sărbătoririi Zilei Naționale a României la Alba Iulia aici.

În București are loc parada militară. Defilarea trupelor de Ziua Naţională din Capitală e o amplă desfăşurare de forţe armate. Participă 4 mii de militari, 200 de vehicule şi 50 de aeronave. La eveniment iau parte şi 500 de soldaţi străini.

Academia Română cu ocazia Zilei Naționale a României, potrivit unui comunicat: „Ziua Națională a României din acest an are o semnificație specială și o încărcătură emoțională deosebită. Românii comemorează un secol de la finalul „Marelui Război“, care a secerat milioane de vieți și a produs pierderi și suferințe greu de evaluat, pe de o parte, dar și celebrează încheierea procesului de formare a României moderne ca stat național unitar, pe de altă parte. Sărbătoarea Marii Uniri este un bun prilej de rememorare a grandorii acelei generații de oameni de stat și de intelectuali care au condus națiunea spre unirea tuturor românilor și care au manifestat o admirabilă coeziune, pentru binele public.”

Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis un mesaj pe pagina personală de Facebook, cu ocazia Zilei Naționale a României: ”Dragi români, astăzi este ziua noastră națională. Zi în care cu toții, oriunde ne-am afla, ne sărbătorim patria. În 1918, românii au trăit emoția reîntregirii. De atunci, 1 decembrie reprezintă idealul nostru ca națiune, de a fi liberi și uniți într-o Românie prosperă, condusă de politicieni responsabili și integri. Acum, în prag de centenar, este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate țara noastră. Numai împreună, implicați și determinați, vom reuși să construim o Românie puternică și respectată în Europa și în lume. La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!

Gabriel Leș, Ministrul Apărării Naționale, a publicat un mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României, potrivit unui comunicat al MAPN: „Celebrăm astăzi, împreună, 1 Decembrie – Ziua de suflet a tuturor românilor, un veac de la înfăptuirea Marii Uniri – un secol de libertate şi de unitate a poporului nostru în spaţiul european.

La 100 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, care se consfinţea unirea Transilvaniei cu România, putem afirma că procesul de înfăptuire a Marii Uniri din anul 1918 a fost şi va rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei româneşti, măreţia ei constând în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale a fost fapta istorică a întregii naţiuni române. România Întregită a cuprins între graniţele ei cetăţenii români din Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina…

Baroul Dolj a informat că, având în vedere împlinirea unui secol de la desăvârșirea Marii Uniri, moment de glorie al neamului românesc la care au contribuit esențial personalități ale corpului de avocați, Consiliul Baroului Dolj transmite gânduri bune tuturor românilor, adresând colegilor avocați din țară un îndemn la apărarea și la cultivarea valorilor statului de drept. La mulți ani, România, potrivit unui anunț semnat de av. Lucian-Bernd Săuleanu, Decan.

***

1 decembrie 2017: Ziua Națională a României este marcată, anual, la data de 1 decembrie.

Administrația Națională a Penitenciarelor  a transmis următorul mesaj: „1 decembrie 2017, ziua care încununează 99 de ani de istorie, luptă şi patriotism.

Parte integrantă a sistemului de apărare şi ordine publică, Administraţia Naţională a Penitenciarelor contribuie, prin scopul şi misiunea sa, la asigurarea unui climat optim în societate, precum şi la promovarea valorilor pentru care au luptat zeci de generaţii – onoare, respect, siguranţă, unitate şi independenţă. Astfel, statutul special al funcţionarilor publici din penitenciare înglobează „datoria de a fi român” în fiecare zi din an, dar, cu atât mai mult astăzi, într-o zi încărcată de istorie, o istorie a dezideratului de veacuri al poporului român.

Cu această ocazie, sub flamura tricoloră, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor transmite tuturor românilor un sincer „La mulţi ani!”, încurajând, în spiritul atmosferei de sărbătoare de la Alba Iulia, promovarea binelui, comunicării şi solidarităţii.

La mulţi ani, România! Mulţumim, popor străbun!”

***

Familia Regală a României a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Familia Regală urează tuturor românilor, celor din țară, celor din Republica Moldova, celor din vecinătatea României și celor aflați departe, în alte țări ale lumii, la mulți ani fericiți, într-o Românie respectată și prosperă!

În zi de fericită și optimistă sărbătoare, aducem omagiu națiunii române, care a făcut sacrificiu de sânge pentru unirea țării.

Gândul nostru se îndreaptă către Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, precum și către Regele Carol I și Regina Elisabeta, cei care, prin lucrarea lor desăvârșită, au făcut posibilă ziua de 1 Decembrie.

Ziua Marii Uniri a devenit, de câteva decenii încoace, ziua națională.

La 1 decembrie 1918 a fost împlinit idealul de unire al românilor, dar această zi a reprezentat, totodată, și încheierea unei triumfătoare jumătăți de secol de fondare constituțională și de consolidare a Statul român modern: 10 mai 1866 – venirea lui Carol I ca Domnitor al Principatelor Române Unite; 30 iunie 1866 – promulgarea Constituției României; 10 mai 1877 – Independența României; 10 mai 1881 – Încoronarea primului rege al Regatului României.

***

Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat MAE: „Reper fundamental pentru poporul român, motiv de mândrie şi de reflecţie privind trecutul, prezentul şi viitorul României, Ziua Naţională dobândeşte, în acest an, noi semnificaţii, pe care Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate le vor promova cu ocazia numeroaselor manifestări pe care le-au pregătit pentru a celebra ziua de 1 Decembrie.

În acest an, mesajul principal pe care diplomaţia română îl va transmite partenerilor, colaboratorilor, prietenilor din toate statele cu care România are relaţii diplomatice este acela de a anunţa cum pregătim anul 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri şi cum pregătim preluarea, în primul semestru al anului 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, două repere prin care vom scrie, la rândul nostru, istoria României.

De aceea, mesajul meu către toţi românii, oriunde s-ar afla, este acela de a ne uni eforturile, atât la nivel individual, cât şi ca naţiune, în perioada decisivă a următorilor doi ani, caracterizată prin oportunităţi de excepţie pe plan naţional şi internaţional pentru afirmarea unei Românii care onorează atât sacrificiul eroilor români cunoscuţi şi anonimi, eforturile marilor personalităţi care au făcut posibilă Marea Unire, cât şi speranţele tinerelor generaţii de astăzi şi de mâine. Ne dorim cu toţii, la 100 de ani de la momentul istoric de la 1 Decembrie 1918, o Românie puternică, matură, cu interese şi priorităţi naţionale bine definite, dar şi deschisă către lume, cu un profil consolidat într-o lume în schimbare, cu mize strategice asumate pe deplin de instituţiile statului român şi în primul rând de ministerul pe care îl conduc.

Reafirm, cu această ocazie solemnă, angajamentul şi implicarea neobosită, în toate proiectele care ne aşteaptă în următoarea perioadă, a tuturor colegilor mei din Ministerul Afacerilor Externe, care a împlinit în acest an 155 de ani de activitate în slujba promovării intereselor ţării.

Având in vedere că ne apropiem de finalul unui an complex, cu numeroase provocări atât pentru țara noastră, cât și pentru comunitatea internațională, doresc să adresez tuturor un mesaj de preţuire, respect şi încredere.

La mulți ani românilor! La mulți ani, România!

***

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României.

***

Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României.

***

Consiliul de Mediere a transmis urări cu ocazia Zilei Naționale a României, potrivit unui comunicat semnat de Mugur Bogdan Mitroi, președinte.

„Consiliul de Mediere, cu prilejul cinstirii Zilei Naționale a României, urează un călduros „La Mulți Ani!” tuturor celor care simt, iubesc și trăiesc românește!

Dumnezeu să binecuvânteze poporul român, Dumnezeu să binecuvânteze România!

***

1 Decembrie este Ziua Națională a României.

Sediul materiei: Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 95 din 1 august 1990.

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea  Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti