Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Ziua Națională a României


1 decembrie 2018 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

1 decembrie 2018: Ziua Națională a României este marcată, anual, la data de 1 decembrie.

Cei 100 de ani de la ziua 1 a devenirii românilor ca popor sunt marcați cum se cuvine la Alba Iulia, cealaltă capitală și locul în care s-a născut viitorul României. Programul oficial al sărbătoririi Zilei Naționale a României la Alba Iulia aici.

În București are loc parada militară. Defilarea trupelor de Ziua Naţională din Capitală e o amplă desfăşurare de forţe armate. Participă 4 mii de militari, 200 de vehicule şi 50 de aeronave. La eveniment iau parte şi 500 de soldaţi străini.

Academia Română cu ocazia Zilei Naționale a României, potrivit unui comunicat: „Ziua Națională a României din acest an are o semnificație specială și o încărcătură emoțională deosebită. Românii comemorează un secol de la finalul „Marelui Război“, care a secerat milioane de vieți și a produs pierderi și suferințe greu de evaluat, pe de o parte, dar și celebrează încheierea procesului de formare a României moderne ca stat național unitar, pe de altă parte. Sărbătoarea Marii Uniri este un bun prilej de rememorare a grandorii acelei generații de oameni de stat și de intelectuali care au condus națiunea spre unirea tuturor românilor și care au manifestat o admirabilă coeziune, pentru binele public.”

Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis un mesaj pe pagina personală de Facebook, cu ocazia Zilei Naționale a României: ”Dragi români, astăzi este ziua noastră națională. Zi în care cu toții, oriunde ne-am afla, ne sărbătorim patria. În 1918, românii au trăit emoția reîntregirii. De atunci, 1 decembrie reprezintă idealul nostru ca națiune, de a fi liberi și uniți într-o Românie prosperă, condusă de politicieni responsabili și integri. Acum, în prag de centenar, este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate țara noastră. Numai împreună, implicați și determinați, vom reuși să construim o Românie puternică și respectată în Europa și în lume. La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!

Gabriel Leș, Ministrul Apărării Naționale, a publicat un mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României, potrivit unui comunicat al MAPN: „Celebrăm astăzi, împreună, 1 Decembrie – Ziua de suflet a tuturor românilor, un veac de la înfăptuirea Marii Uniri – un secol de libertate şi de unitate a poporului nostru în spaţiul european.

La 100 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, care se consfinţea unirea Transilvaniei cu România, putem afirma că procesul de înfăptuire a Marii Uniri din anul 1918 a fost şi va rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei româneşti, măreţia ei constând în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale a fost fapta istorică a întregii naţiuni române. România Întregită a cuprins între graniţele ei cetăţenii români din Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina…

Baroul Dolj a informat că, având în vedere împlinirea unui secol de la desăvârșirea Marii Uniri, moment de glorie al neamului românesc la care au contribuit esențial personalități ale corpului de avocați, Consiliul Baroului Dolj transmite gânduri bune tuturor românilor, adresând colegilor avocați din țară un îndemn la apărarea și la cultivarea valorilor statului de drept. La mulți ani, România, potrivit unui anunț semnat de av. Lucian-Bernd Săuleanu, Decan.

***

1 decembrie 2017: Ziua Națională a României este marcată, anual, la data de 1 decembrie.

Administrația Națională a Penitenciarelor  a transmis următorul mesaj: „1 decembrie 2017, ziua care încununează 99 de ani de istorie, luptă şi patriotism.

Parte integrantă a sistemului de apărare şi ordine publică, Administraţia Naţională a Penitenciarelor contribuie, prin scopul şi misiunea sa, la asigurarea unui climat optim în societate, precum şi la promovarea valorilor pentru care au luptat zeci de generaţii – onoare, respect, siguranţă, unitate şi independenţă. Astfel, statutul special al funcţionarilor publici din penitenciare înglobează „datoria de a fi român” în fiecare zi din an, dar, cu atât mai mult astăzi, într-o zi încărcată de istorie, o istorie a dezideratului de veacuri al poporului român.

Cu această ocazie, sub flamura tricoloră, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor transmite tuturor românilor un sincer „La mulţi ani!”, încurajând, în spiritul atmosferei de sărbătoare de la Alba Iulia, promovarea binelui, comunicării şi solidarităţii.

La mulţi ani, România! Mulţumim, popor străbun!”

***

Familia Regală a României a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Familia Regală urează tuturor românilor, celor din țară, celor din Republica Moldova, celor din vecinătatea României și celor aflați departe, în alte țări ale lumii, la mulți ani fericiți, într-o Românie respectată și prosperă!

În zi de fericită și optimistă sărbătoare, aducem omagiu națiunii române, care a făcut sacrificiu de sânge pentru unirea țării.

Gândul nostru se îndreaptă către Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, precum și către Regele Carol I și Regina Elisabeta, cei care, prin lucrarea lor desăvârșită, au făcut posibilă ziua de 1 Decembrie.

Ziua Marii Uniri a devenit, de câteva decenii încoace, ziua națională.

La 1 decembrie 1918 a fost împlinit idealul de unire al românilor, dar această zi a reprezentat, totodată, și încheierea unei triumfătoare jumătăți de secol de fondare constituțională și de consolidare a Statul român modern: 10 mai 1866 – venirea lui Carol I ca Domnitor al Principatelor Române Unite; 30 iunie 1866 – promulgarea Constituției României; 10 mai 1877 – Independența României; 10 mai 1881 – Încoronarea primului rege al Regatului României.

***

Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat MAE: „Reper fundamental pentru poporul român, motiv de mândrie şi de reflecţie privind trecutul, prezentul şi viitorul României, Ziua Naţională dobândeşte, în acest an, noi semnificaţii, pe care Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate le vor promova cu ocazia numeroaselor manifestări pe care le-au pregătit pentru a celebra ziua de 1 Decembrie.

În acest an, mesajul principal pe care diplomaţia română îl va transmite partenerilor, colaboratorilor, prietenilor din toate statele cu care România are relaţii diplomatice este acela de a anunţa cum pregătim anul 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri şi cum pregătim preluarea, în primul semestru al anului 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, două repere prin care vom scrie, la rândul nostru, istoria României.

De aceea, mesajul meu către toţi românii, oriunde s-ar afla, este acela de a ne uni eforturile, atât la nivel individual, cât şi ca naţiune, în perioada decisivă a următorilor doi ani, caracterizată prin oportunităţi de excepţie pe plan naţional şi internaţional pentru afirmarea unei Românii care onorează atât sacrificiul eroilor români cunoscuţi şi anonimi, eforturile marilor personalităţi care au făcut posibilă Marea Unire, cât şi speranţele tinerelor generaţii de astăzi şi de mâine. Ne dorim cu toţii, la 100 de ani de la momentul istoric de la 1 Decembrie 1918, o Românie puternică, matură, cu interese şi priorităţi naţionale bine definite, dar şi deschisă către lume, cu un profil consolidat într-o lume în schimbare, cu mize strategice asumate pe deplin de instituţiile statului român şi în primul rând de ministerul pe care îl conduc.

Reafirm, cu această ocazie solemnă, angajamentul şi implicarea neobosită, în toate proiectele care ne aşteaptă în următoarea perioadă, a tuturor colegilor mei din Ministerul Afacerilor Externe, care a împlinit în acest an 155 de ani de activitate în slujba promovării intereselor ţării.

Având in vedere că ne apropiem de finalul unui an complex, cu numeroase provocări atât pentru țara noastră, cât și pentru comunitatea internațională, doresc să adresez tuturor un mesaj de preţuire, respect şi încredere.

La mulți ani românilor! La mulți ani, România!

***

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României.

***

Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României.

***

Consiliul de Mediere a transmis urări cu ocazia Zilei Naționale a României, potrivit unui comunicat semnat de Mugur Bogdan Mitroi, președinte.

„Consiliul de Mediere, cu prilejul cinstirii Zilei Naționale a României, urează un călduros „La Mulți Ani!” tuturor celor care simt, iubesc și trăiesc românește!

Dumnezeu să binecuvânteze poporul român, Dumnezeu să binecuvânteze România!

***

1 Decembrie este Ziua Națională a României.

Sediul materiei: Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 95 din 1 august 1990.

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea  Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii