Luna educației juridice în România: noiembrie 2017
4 decembrie 2017 | Lucian CHECHERIŢĂ
Luna noiembrie a fost cea mai bogată în activități de educație juridică de când a început acest program, în anul 2012, desfășurat mai întâi de diferite organizații neguvernamentale printre care s-a remarcat VeDemJust, apoi sub impulsul unui Protocol interministerial încheiat în 2013 și reînnoit în 2017. Se remarcă în această lună reacția decanilor a șase facultăți de drept cu privire la necesitatea educației juridice la liceu, declararea de către ministerele de resort a săptămânii educației juridice, lansarea primei cărți de educație juridică, multiple articole de presă pentru acțiunile unei colege consilier juridic și acțiunile desfășurate pentru prima dată de un barou din România în școli și licee. Astfel că putem declara luna noiembrie drept „Luna educației juridice în România”.
31.10.2017: La sediul PÎCCJ a avut loc ședința Comitetului de Monitorizare privind Educația Juridică în școli, organism constituit pentru realizarea obiectivelor cuprinse în Protocolul de colaborare privind educația juridică încheiat între Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public și Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. S-a stabilit procedura de organizare a activităţii de prezentare a educaţiei juridice în unităţile de învăţământ preuniversitar în intervalul 13 – 17 noiembrie 2017, în vederea creşterii gradului de accesibilitate a normelor juridice faţă de destinatarii acestora şi în special faţă de noile generaţii.
1.11.2017: Avocații din Baroul Cluj au desfășurat următoarele activități în județul Cluj: Ana-Maria Borz și Anja Mărginean Cozma au fost la Liceul Teoretic „Onisifor Ghimbu” din Cluj-Napoca la elevii din clasa a VII-a, Andreea Lupea a fost la Liceul Tehnologic din Gherla, la elevii din clasele IX-XII, iar Cristina Cuibuș a fost la elevii de la clasa a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnaziala Ceaușu Mare.
2.11.2017: Avocații Onac Corina, Smaranda Bara și Azzola Catălin din Baroul Cluj au fost la Liceul Teoretic „Victor Babeș” din Cluj-Napoca la elevii din clasa a X-XII. Avocata Mirela Bojan a fost la elevii din clasa a X-a de la Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca.
3.11.2017: Avocatul Simion Moldovan a fost la elevii din clasa a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială Căpușu Mare, jud.Cluj. Hexagonul Facultăților de Drept din România – alcătuit din facultățile de drept ale Universității din București, Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Universității din Craiova și Universității de Vest din Timișoara – consideră că educația juridică a tinerei generații ar trebui să reprezinte o prioritate a politicilor publice din învățământul preuniversitar. Decanii facultăților de drept din cadrul Hexagonului Facultăților de Drept din România, reuniți la Timișoara cu ocazia unei dezbateri publice pe tema învățământului juridic în România, apreciază că disciplina „Drept” trebuie să facă parte din trunchiul comun al planului-cadru din învățământul liceal, cu statut de disciplină obligatorie, și solicită autorităților și instituțiilor cu atribuții în acest domeniu să adopte măsurile necesare pentru asigurarea accesului tinerei generații la educația juridică.
4.11.2017: Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj participă la Emisiunea „JURIDICA” la LinkPress TV moderată de Raluca Mihaela Gaină și discută despre proiectul de educație juridică în școli.
6.11.2017: Elevii din clasa a VI-a A de la Liceul de informatică „Tiberiu Popovici” din Cluj-Napoca, au fost primiți la Tribunalul Cluj de judecătorul Cristi Danileț. De la Baroul Cluj, avocata Adriana Cudrec a mers la elevii de clasa X-XII la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca, iar avocatele Adriana Cudrec și Smaranda Bara au mers la elevii de clasa XI-XII la Liceul Teoretic Gh. Șincai din Cluj-Napoca.
7.11.2017: Doamna consilier juridic Anca Colescu a ținut o lecție de educație juridică la Școala Generală din com. Ungureni, în județul BT și apoi la Liceul Tehnologic din satul Plopeni Mari, com. Ungureni, județul Botoșani. Avocatele Mirela Bojan și Bianca Borz au mers la elevii de clasa XI-XII la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca.
8.11.2017: Școala Gimnazială Epureni din județul Botoșani a primit-o pe doamna consilier juridic Anca Colescu: copiii din clasele V, VII, VIII au primit câte un exemplar al Ghidului practic despre drepturi și lege disponibil și online.
9.11.2017: Doamna avocat Roxana Tudorița Baban a susținut o oră de educație juridică pentru elevii din cadrul Liceului Teoretic „Miron Costin” Iași. Judecătorul Adrian Popescu de la Judecatoria Puciosa a fost la Liceul Tehnologic Pucioasa la clasele XI și XI. La Tribunalul Cluj, judecătorii Francesca Bujor și Cristi Danilet au primit elevii de clasa a patra de la Școala „Vaida Voievod” din Cluj-Napoca. Avocații din Baroul Cluj au desfășurat următoarele activități: Giurgiu Adina a mers la elevii de clasa VII-VIII la Școala Gimnazială „Al.Vaida-Voievod” din Cluj-Napoca, Mirela Bojan și Bianca Borz au mers la elevii de la două clase a XII-a din Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, iar Patricia Miron a mers la elevii de clasa VII-VIII la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Cluj-Napoca.
10.11.2017: Judecătorul Adrian Popescu de la Judecătoria Pucioasa a fost la clasele X, XI și XII de la Liceul „Ion H. Rădulescu”, Târgoviște. Avocatul Rusu Adrian de la Baroul Cluj a mers la elevii de clasa XI-XII la Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca.
13.11.2017: Perioada 13-17.11.2017 este declarată „Săptămâna educației juridice în școli” de către comitetul de monitorizare a implementării Protocolului încheiat între CSM, MJ, MEN, PICCJ și ICCJ pentru. La școala generală din Brezoaele, Jud. Dâmbovița, a ținut o lecție de educație juridică domnișoara procuror Georgiana Narcisa Apostol de la Parchetul Judecătoriei Răcari. Lecție de educație juridică a ținut și jurista Anca Colescu la Liceul Pedagogic Nicolae Iorga Botoșani pentru clasele a VII-a și a VIII -a. Judecătorul Cristi Danileț ține o lecție de educație juridică la clasele XB și XIB din Colegiul Barițiu din Cluj-Napoca. Judecătoarea Fracesca Bujor a primit la Tribunalul Cluj elevii din clasa a II-a de la CN „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca. Avocații Janina Bria-Burciu și Anja Mărginean Cozma din Baroul Cluj au fost la CN Emil Racoviță din Cluj-Napoca la elevii din clasa a VII-a B și a IX-a C, iar avocatul Ciprian Cosmuța a fost la Colegiul Emil Negruțiu din Turda, jud. Cj, la elevii din clasele IX-XII.
14.11.2017: Educație Juridică cu consilierul juridic Anca Colescu la Școala Gimnazială nr 1 din Ungureni, județul Botoșani, pentru elevi din clasele a VII-a și a VIII-a și la Liceul Tehnologic Plopeni Mari, jud. Botoșani, pentru elevi din clasele X-XII. Domnul judecator Cristi Danileț le-a explicat elevilor din clasele X C si XI C de la Colegiul Baritiu din Cluj-Napoca regulile juridice din societate. Jurişti, avocaţi, profesori și medici reuniţi în Asociaţia „Cultură. Educaţie. Justiţie” le explică elevilor orădeni cum pot combate violenţa fizică sau verbală, dar şi ce efecte juridic au aceste manifestări violente eBihoreanul. Doamnele avocat Adriana Cudrec și Cleopatra Catana au fost la Liceul cu Program Sportiv din Cluj-Napoca la elevii din clasele VIIF, VIIIA, XA, XIIA. Avocata Patricia Miron a fost la Liceul Ion Rațiu din Turda, jud. Cj, la elevii din clasele VII, VII, X-XII. Judecătoarea Anca Groza a fost la elevii din clasa a IX-a de la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca.
15.11.2017: Doamna consilier juridic Anca Colescu, membru VeDemJust, a ținut mai multe lecții de educație juridică pentru elevi: la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani, clasele a IX-a, a X-a și a XII-a și Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani, clasa a X-a, apoi la Școala Gimnazială Avrameni la clasa a VIII-a și la Școala Gimnazială Epureni, pentru elevii din clasele aVII-a și a VIII-a; despre ea scrie presa locală BanulBotosanean. Judecatoarea Natalia Gherman din Oradea și studentul la Drept Cristi Ardelean, membru VeDemJust, au ținut lecții de educație juridică la Aleșd, jud. BH, pentru elevii de la două clase de a XI-a și două de a XII, respectiv la Vadu Crisului pentru o clasă de a IX-a și două clase de a XI-a. Avocata Hajnal Banhegyesi de la Baroul Cluj a ținut o lecție de educație juridică în limba maghiară elevilor de la Liceul Teoretic Bathory Istvan din Cluj-Napoca.
16.11.2017: Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj a ținut două lecții de educație juridică pentru elevii de liceu, respectiv de clasa a șaptea, de la Liceul Avram Iancu din Cluj-Napoca. Doamna avocat Ramona Gatea a mers la Liceul Șincai din Cluj-Napoca, iar doamnele avocat Anamaria Bianca Borz și Mirela Bojan au fost la Școala Gimnazială Suatu, jud. CJ, la elevii din clasele VIIA, VIIIA, VIIIB. La Școala Gimnaziala „Barbu Catargiu” din comuna Maia, jud. Ialomița, a fost doamna procuror Iancu Margareta de la Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni. Doamna consilier juridic Anca Colescu, membru VeDemJust a ținut o lecție de educație juridică elevilor din clasa a-VIII-a de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” dinBotosani, apoi la Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae” din mun.Botoșani pentru elevii din clasele a VII-a si a-VIII-a și în cele din urmă la Școala Gimnazială nr 1 Călărași, jud. Botoșani, pentru clasele a VII-a și a VIII-a. Iulia Georgescu și Mihaela P. Elena au organizat un atelier de educație civică și juridică, pentru elevii din clasa a IX-a G, Colegiul Național „Vlaicu Vodă”, Curtea de Argeș, proiectul RespectEDucation Academy al generației 8 de Lideri pentru Justiție.
17.11.2017: Ora de educație juridică din 17.11.2017 la Liceul Teoretic „Andrei Barseanu” din Tarnaveni, judetul Mureș la clasa a XII-a, ținută de domnul avocat Cătalin Roman. Doamna avocat Ramona Gatea a mers la Liceul „Pavel Dan” din Câmpia Turzii, Jud.CJ, la elevii de la clasele IXB, XA, XC,XIC, XIIA. Doamna avocat Roxana Cleja Liceul teoretic „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a fost la elevii din clasele IXA, XIA, XIC. Școala Gimnazială Produlești, clasele VII-VIII a primit-o pe d-na procuror Georgiana Apostol de la Parchetul Judecătoriei Răcari.
20.11.2017: Avocații Patricia Miron și Cătălin Drumea de la Baroul Cluj au ținut o lecție de educație juridică la Liceul tehnic „Edmond Nicolau” din Cluj-Napoca, la clasele XA, XIIA, XIIB. Doamnele consilier juridic Nicoleta Purge și Mirela Duma din Oradea au fost la Liceul Teoretic „Onisifor Ghimbu” din Oradea la elevii din clasa a șasea.
21.11.2017: Lecție de educație juridică la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd ținută de, Cristi Ardelean (student la Drept la Univ Agora Oradea și membru VeDemJust) pentru 54 de elevi din clasele VII-VII si X. Doamna consilier juridic Matilda Nistor a ținut o lecție la Școala „Oltea Doamna” din Oradea, la elevii de clasa a V-a. Avocata Flavia Barbur din Baroul Cluj a fost la Colegiul Tehnic Energetic din Cluj-Napoca, avocatele Patricia Miron și Ramona Gatea au fost la Liceul tehnologic „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca, iar avocata Bianca Sime a fost la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca.
22.11.2017: Adevărul scrie despre acțiunile de educație juridică ale doamnei consilier juridic Anca Colescu. Doamna consilier juridic Ana Colescu a ținut miercuri o lecție de educație juridică la Liceul Tehnologic Elie Radu din Botoșani pentru elevii din clasele a X-a. Doamna consilier juridic Daniela Kenez a fost la Liceul Teoretic „Ady Endre” din Oradea.
23.11.2017: Alexandra Oțoiu şi Ovidiu Rez au susţinut astăzi un workshop de educație civică și juridică din proiectul RespectEDucation Academy al generației 8 „Lideri pentru Justiție”, la Liceul Teoretic „William Shakespeare” din Timişoara. Doamna consilier juridic Anca Colescu a fost invitată la Liceul Tehnologic „Elie Radu” pentru a explica elevilor de aici noţiuni de drept MonitorulBT. Studenții la Drept Cristi Ardelean, membru VeDemJust și Florina Ghiț, atestată de VeDemJust pentru a ține lecții neformale de educație juridică în școli și licee, au fost la elevii de gimnaziu ai Școlii Agora din Oradea.
24.11.2017: Ora de educație juridică cu domnișoara Iulia Georgescu, notar public, la Școala Gimnazială Carol I din Curtea de Argeș.
25.11.2017: La Târgul Internațional de Carte Gaudeamus s-a lansat primul manual de educație juridică editat de HUMANITAS, intitulat „Legea pe-nțelesul tinerilor”, scris de judecătorul Cristi Danileț, membru VeDemJust. Manualul se poate achiziționa din orice librărie Humanitas, precum și comanda online aici. Doamna consilier juridic Anca Colescu a ținut dimineața lecii de educație juridică la clasaele a VII-a, a IX-a, a XI-a de la Liceul Pedagogic Botoșani, iar după-amiaza o lecție de educație juridică pentru tinerii de la Asociația Happy din Botoșani. Elevul Matei Pieca de la CN „Odobescu” din Pitești, Argeș, a desfășurat la colegiul său, pentru 110 persoane, un eveniment destinat combaterii bullyingului.
27.11.2017: Doamna consilier juridic Anca Colescu a dat un interviu despre educația juridică în județul Botoșani în MonitorulBT.
Consilier juridic Lucian Checheriță
Președinte VeDemJust
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro