« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Durata preavizului în cazul demisiei
05.12.2017 | Oana DOBRIȚESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Oana Dobriţescu

Oana Dobriţescu

Decizia Curţii de Apel Galaţi nr. 472 din 26 septembrie 2017, Secţia pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale

Impunerea unui termen de preaviz în cazul demisiei constituie o îngrădire legală a dreptului salariatului de a înceta raporturile de muncă cu angajatorul, pentru protejarea intereselor acestuia din urmă. Termenul este stabilit în favoarea angajatorului, dar limita maximă stabilită de Codul muncii nu poate fi încălcată, întrucât s-ar aduce atingere drepturilor legale ale salariatului. Nici dacă s-ar fi încheiat un act adiţional această majorare nu ar fi fost posibilă, întrucât salariatul nu poate renunţa la drepturile recunoscute de lege în favoarea lui. Funcţia ocupată de salariat este una de execuţie, iar angajatorul a dorit asimilarea cu o funcţie de conducere numai în ceea ce priveşte perioada de preaviz, asimilare care încalcă dispoziţiile imperative ale Codului muncii. Din acest motiv, Tribunalul nu a dat eficienţă clauzei din regulamentul intern şi a constatat, în mod legal şi temeinic, că raporturile de muncă dintre părţi au încetat prin demisie la 11.10.2017 (decizie rezumată de Judecător Mihaela Neagu).

Legislație relevantă: art. 81 alin. (4) C. muncii

***

Textul integral al deciziei se regăsește în revista Buletinul Curţilor de Apel nr. 11/2017 publicată de Editura C.H. Beck și online, în legalis

Editor coordonator Oana Dobrițescu, Editura C.H. Beck

 
Secţiuni: Articole, Content, Dreptul muncii, Jurisprudență Curți de Apel, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD