Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile Legii ref. transportul în regim de taxi, interzise. UPDATE: Aprobare. PMB a renunțat la modificări
05.11.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

5 noiembrie 2018: Joi, 1 noiembrie 2018, Curtea de Apel București a dispus suspendarea hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 626/19.12.2017 privind modificarea Regulamentului-cadru pentru executarea transportului local în regin de taxi până la pronunţarea instanţei de fond asupra acţiunii în anulare formulate împotriva aceleiași hotărâri de Star Taxi la Tribunalul Bucureşti.

:: Minuta

***

26 martie 2018: Primăria Municipiului București a informat că, întrucât la nivelul Ministerului Transporturilor s-a constituit un grup de lucru care vizează modificarea Legii taximetriei, o nouă formă a proiectului de modificare a regulamentului de taximetrie nu va mai fi dezbătută în ședința Consiliul General al Municipiului București, potrivit hotnews.ro.

„La nivelul Ministerului Transporturilor s-a constituit un grup de lucru format din specialiști ai ministerului, precum și experți din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și din cadrul Municipalității, care lucrează deja la modificarea Legii nr. 38/2003-Legea taximetriei. Ca urmare, Primarul General al Municipiului București a decis amânarea dezbaterilor pe acest proiect, până la modificarea legislației de specialitate, astfel încât forma finală a acestuia să fie în deplină concordanță cu actul normativ aflat deocamdată în lucru. Imediat ce actul legislativ va fi aprobat, Municipalitatea va elabora o nouă propunere de hotărâre. Proiectul va fi supus atât dezbaterii publice cât și votului consilierilor generali, astfel încât bucureștenii să beneficieze de servicii publice moderne, sigure și la standarde europene.”

***

19 decembrie 2017: Consiliul General al Municipiului București a aprobat proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii CGMB nr. 178/2008 privind aprobarea Regulamentului-cadru, a caietului de sarcini și a contractului de atribuire în gestiune delegată pentru organizarea și executarea serviciului public de transport local în regim de taxi, potrivit unui comunicat.

Gabriela Firea, primar general: „În urma numeroaselor luări de poziție în spațiul public, atât ale taximetriștilor cât și ale utilizatorilor acestui serviciu, am luat decizia să modificăm Regulamentul de funcționare al acestei activități, în sensul sporirii confortului și siguranței pasagerilor. Prin acest proiect de Hotărâre se instituie obligativitatea ca activitatea de taximetrie să se faca exclusiv prin intermediul unui dispecerat autorizat, în condițiile în care se asigură posibilitatea clientului de a apela aceste servicii prin comenzi telefonice sau prin intermediul aplicațiilor online care aparțin respectivului dispecerat și pot fi identificate ca atare. De asemenea, au fost reformulate și completate anumite prevederi din vechiul Regulament, referitoare la conduita șoferilor de taxi, accentul fiind pus pe obligativitatea acestora de a avea o ținută decentă și un comportament adecvat. Sub sancțiunea unor amenzi severe, aceștia nu vor avea voie sa fumeze în mașină, să vorbească la telefonul mobil in timpul curselor, să asculte muzică dacă acest lucru îl deranjează pe client, să angajeze discuții pe teme sensibile care pot aduce atingere convingerilor clientului, cum ar fi cele religioase, politice sau legate de sex. Nu în ultimul rând, taximetriștii nu vor putea refuza curse și nici nu vor putea impune prețuri mai mari decât cele indicate de aparatul de marcat.

Municipalitatea are în vedere și alte modificări ale prevederilor legale privind transportul în regim de taxi, care vor face obiectul unei viitoare hotărâri, între care:

– instituirea obligativității dotării mașinilor cu POS-uri, astfel încât plata să se poată face cu cardul bancar;
– instituirea obligativității afișării, în toate taxiurile, a unui număr televerde la care clienții pot face reclamații direct autorității publice .

***

Luni, 4 decembrie 2017, Gabriela Firea, primar general al municipiului București a declarat, potrivit profit.ro: „Vom promova în următoarea ședință a Consiliului General al Municipiului București un nou proiect de hotărâre ce va stabili norme și reguli clare pentru toți cei care practică taximetria în Capitală, astfel încât atât bucureștenii cât și turiștii să poată folosi acest serviciu cu încredere și în deplină siguranță, beneficiind de aceeași calitate a transportului în regim de taxi ca în marile capitale europene. Concret, prin noul regulament vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, precum și în cele ale HCGMB 78/2008 și ale Codului fiscal. Toți cei care practică activitatea de taxi în Capitală vor fi obligați să respecte acest regulament. Îi anunț pe toți cei care practică taximetria că ne vom asigura, prin departamentele de resort, că acest regulament va fi respectat în integralitate.”

Mesajul primarului general a fost adresat Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, care a reclamat concurența neloială venită din partea unor companii ca Uber sau Taxify.


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.