Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Austria pendinte la CEDO: Acord de divorț, publicarea în registrul de carte funciară, și dreptul la viață privată și de familie (printre altele)
05.12.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CEDO, Drept civil, Dreptul familiei
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Secția a cincea, CEDO

Cererea nr. 5434/17
Christoph-Herwig LIEBSCHER împotriva Austriei
depusă la 11 ianuarie 2017 și comunicată la 14 noiembrie 2017

1. Obiectul cauzei

Cererea se referă la solicitarea depusă de reclamant de a i se acorda transferul cotei de proprietate din proprietatea comună prin modificarea în registrul funciar, solicitare realizată în baza unui acord ce a luat naștere ca urmare a soluționării divorțului dintre reclamant și fosta sa soție.

Având în vedere că motivele (deeds – în engleză) în temeiul cărora urmau să fie înregistrate drepturile de proprietate în cartea funciară devin publice, reclamantul nu a vrut să depună în întregime acordul în original al divorțului, deoarece conținea diverse detalii despre viața privată și de familie a sa și a fostei soții (cum ar fi acordurile de custodie și întreținere sau declarația lor de avere).

Astfel, el a prezentat un extras autentificat al acordului de divorț pentru a dovedi acordul respectiv.

Cu toate acestea, instanța competentă să realizeze înregistrarea în registrul de carte funciară a refuzat cererea sa deoarece nu a prezentat în original acordul de divorț. Tribunalul regional din Viena a respins apelul, iar Curtea Supremă a confirmat deciziile instanțelor inferioare, considerând că examinarea integrală a acordurilor pe baza cărora au fost înregistrate drepturile de proprietate în cartea funciară, servește interesului de a proteja dreptul constituțional la proprietate.

2. Întrebări comunicate

1. Reprezintă într-adevăr o atingere a dreptului reclamantului de a avea respectată viața privată și de familie, obligația de a depune în integralitatea sa acordul de divorț atunci când a solicitat transferul cotei sale de proprietate, în sensul articolului 8 alineatul § 1 din Convenție? Dacă da, a fost această ingerință în conformitate cu legea și necesară în sensul articolului 8 § 2?

2. Refuzul de a acorda transferul solicitat al cotei sale de proprietate, pe baza nedepunerii de către reclamant a acordului de divorț în original, constituie o ingerință în exercitarea pașnică a posesiei de către reclamant, în sensul articolului 1 din Protocolul nr. 1 ? Dacă da, a fost această ingerință justificată în temeiul articolului 1 din Protocolul nr. 1?

3. Reclamantul a avut la dispoziție o cale de atac internă efectivă pentru plângerea sa referitoare la articolul 8 din Convenție, precum cere articolul 13 din Convenție, în special cu privire la publicarea în registrul funciar a actului de acordare a divorțului?

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti