Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 


Print Friendly, PDF & Email

Austria pendinte la CEDO: Acord de divorț, publicarea în registrul de carte funciară, și dreptul la viață privată și de familie (printre altele)
05.12.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Secția a cincea, CEDO

Cererea nr. 5434/17
Christoph-Herwig LIEBSCHER împotriva Austriei
depusă la 11 ianuarie 2017 și comunicată la 14 noiembrie 2017

1. Obiectul cauzei

Cererea se referă la solicitarea depusă de reclamant de a i se acorda transferul cotei de proprietate din proprietatea comună prin modificarea în registrul funciar, solicitare realizată în baza unui acord ce a luat naștere ca urmare a soluționării divorțului dintre reclamant și fosta sa soție.

Având în vedere că motivele (deeds – în engleză) în temeiul cărora urmau să fie înregistrate drepturile de proprietate în cartea funciară devin publice, reclamantul nu a vrut să depună în întregime acordul în original al divorțului, deoarece conținea diverse detalii despre viața privată și de familie a sa și a fostei soții (cum ar fi acordurile de custodie și întreținere sau declarația lor de avere).

Astfel, el a prezentat un extras autentificat al acordului de divorț pentru a dovedi acordul respectiv.

Cu toate acestea, instanța competentă să realizeze înregistrarea în registrul de carte funciară a refuzat cererea sa deoarece nu a prezentat în original acordul de divorț. Tribunalul regional din Viena a respins apelul, iar Curtea Supremă a confirmat deciziile instanțelor inferioare, considerând că examinarea integrală a acordurilor pe baza cărora au fost înregistrate drepturile de proprietate în cartea funciară, servește interesului de a proteja dreptul constituțional la proprietate.

2. Întrebări comunicate

1. Reprezintă într-adevăr o atingere a dreptului reclamantului de a avea respectată viața privată și de familie, obligația de a depune în integralitatea sa acordul de divorț atunci când a solicitat transferul cotei sale de proprietate, în sensul articolului 8 alineatul § 1 din Convenție? Dacă da, a fost această ingerință în conformitate cu legea și necesară în sensul articolului 8 § 2?

2. Refuzul de a acorda transferul solicitat al cotei sale de proprietate, pe baza nedepunerii de către reclamant a acordului de divorț în original, constituie o ingerință în exercitarea pașnică a posesiei de către reclamant, în sensul articolului 1 din Protocolul nr. 1 ? Dacă da, a fost această ingerință justificată în temeiul articolului 1 din Protocolul nr. 1?

3. Reclamantul a avut la dispoziție o cale de atac internă efectivă pentru plângerea sa referitoare la articolul 8 din Convenție, precum cere articolul 13 din Convenție, în special cu privire la publicarea în registrul funciar a actului de acordare a divorțului?

dr. Mihaela Mazilu-Babel


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.