Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe

Regele Mihai I a decedat. UPDATE: Mesaje de condoleanțe. Programul funeraliilor. Doliu național. Ședință solemnă în Parlament. Moment de reculegere la CSM. Alocuțiunile președintelui și prim-ministrului României la ședința solemnă

20.12.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Mesaje de condoleanțe, Varia (alte arii de practica), VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

UPDATE 17 decembrie 2017: Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a transmis un mesaj prin care împărtășește durerea familiei regale şi a poporului român pentru moartea Regelui Mihai I al României, potrivit agerpres.ro.

Benjamin Netanyahu: „Ne amintim cu recunoştinţă mobilizarea familiei regale în salvarea de la moarte a evreilor în zilele întunecate ale Holocaustului din România – mai ales implicarea mamei Majestăţii Sale Mihai I, Regina Elena, căreia i-a fost acordat titlul Drepţi între popoare.”

***

UPDATE 14 decembrie 2017: Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, transmite condoleanţe la moartea Regelui Mihai, potrivit mesajului postat pe rețelele de socializare.

Transmitem sincerele noastre condoleanţe românilor la moartea Majestăţii Sale Regele Mihai I. Rolul său vital în cel de-al Doilea Război Mondial, care i-a adus Legiunea de Merit, şi dăruirea sa pentru poporul român vor dăinui permanent.

***

UPDATE 13 decembrie 2017: Antonio Tajani, Președintele Parlamentului European, a adus în plenul Parlamentului European un omagiu ultimului Rege al României, Mihai I, potrivit caleaeuropeana.ro: „Săptămâna trecută s-a stins din viată ultimul Rege al României, Mihai I. Vreau să reamintesc rolul fundamental pe care acesta l-a avut în 1944, când și-a adus tara de partea Aliaților. Dorim în acest fel să exprimăm apropierea de poporul roman și Parlamentul României. Regretăm dispariția acestei personalități ce reprezintă o parte importantă a istoriei României și continentului nostru.

Antonio Tajani este alături de poporul român

Antonio Tajani – "Săptămâna trecută s-a stins din viată ultimul Rege al României, Mihai I. Vreau să reamintesc rolul fundamental pe care acesta l-a avut în 1944, când și-a adus tara de partea Aliaților. Dorim în acest fel să exprimăm apropierea de poporul roman și Parlamentul #României. Regretăm dispariția acestei personalități ce reprezintă o parte importantă a istoriei României și continentului nostru."

Posted by Grupul PPE în Parlamentul European on Mittwoch, 13. Dezember 2017

***

UPDATE 12 decembrie 2017: Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis următoarele, potrivit unui comunicat: „În cadrul ceremoniilor religioase oficiate cu prilejul înmormântării Regelui Mihai I al României vor exista trei momente în care vor fi trase clopotele catedralelor, mănăstirilor şi bisericilor din întreaga ţară, după cum urmează:
– miercuri, 13 decembrie 2017, ora 11:00, la sosirea sicriului cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă;
– sâmbătă, 16 decembrie 2017, ora 12:30, la începutul slujbei de prohodire (înmormântare) din interiorul Catedralei Patriarhale;
– sâmbătă, 16 decembrie 2017, ora 18:30, la începutul ceremoniei religioase de îngropare în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş.

Întrucât spaţiul Catedralei Patriarhale din București este insuficient de încăpător pentru toţi invitaţii, Casa Regală a solicitat Patriarhiei Române ca în interiorul Catedralei şi în spaţiile din imediata ei proximitate să aibă acces doar Familia Regală şi un număr restrâns de invitaţi, în timpul slujbei de prohodire (înmormântare), sâmbătă, 16 decembrie 2017, orele 12:30–14:00.

***

UPDATE 12 decembrie 2017: Biroul de Presă al Casei Majestăţii Sale a transmis următoarele ultime actualizări ale programului funeraliilor Regelui Mihai I al României din ziua de sâmbătă, 16 decembrie 2017, modificările anunţate privind orarul ceremoniilor funerare şi traseul Trenului Regal:

(…) La ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.

De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Majestatea Sa Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46). Toţi cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Majestăţii Sale Defuncte Regelui Mihai I sunt aşteptaţi în gara oraşului lor.

 (…) Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.”

***

UPDATE 12 decembrie 2017: Mugur Isărescu, guvernatorul Bancii Naționale a României, a transmis următorul mesaj, potrivit capital.ro: “Trece în eternitate ultimul dintre şefii de stat cu un rol decisiv în marea conflagraţie mondială de la jumătatea secolului trecut, Regele Mihai I al României.

A fost martor al istoriei, dar şi făuritor de istorie. Al unei istorii potrivnice pe care a înfruntat-o cu demnitatea şi curajul proprii unui Mare Om de Stat. Iar dacă istoria universală a consemnat că actul de la 23 august 1944- a cărui decizie de risc maxim şi-a asumat-o regele Mihai I- a scurtat cu 200 de zile războiul, istoria noastră abia sugerează că acel moment cardinal a făcut ca România să nu devină ceea ce i se hărăzise- un tragic teatru de război.

În pribegie, Regele Mihai I şi-a purtat cu tărie povara destinului său dramatic. Revenind în ţară, după patru decenii şi jumătate de exil, în contextul evenimentelor de după decembrie 1989, a câştigat repede respectul unui popor impresionat de marea lecţie şi echilibru, modestie şi înţelepciune a Majestăţii Sale.

Am fost onorat să îl întâlnesc de mai multe ori, mai întâi în anul 2000, când îndeplineam un mandat de Prim-Ministru, apoi la Banca Naţională. Păstrez şi acum în memorie puternicile emoţii din momentele în care Majestatea Sa Regele Mihai I al României şi Majestatea Sa Regina Ana au fost oaspeţii Băncii Naţionale, cu deosebire cel din octombrie 2011, când Regele Mihai I şi-a sărbătorit la Banca Naţională cea de-a 90-a Aniversare. Pentru mine, pentru Consiliul de Administraţie şi pentru întregul nostru personal, toate aceste vizite au fost fericite ocazii de rememorare a istoriei Băncii Naţionale, instituţie fundamentală a statului la a cărei dezvoltare a contribuit şi familia regală.

 Naturaleţea, nobleţea spirituală, frumuseţea sufletească, omenia Majestăţii Sale nu pot fi uitate. Şi nici curata limbă română în care s-a exprimat. Ascultându-l vorbind, am înţeles că, dincolo de temeinica pregătire şcolară care i-a fost asigurată, limba română a continuat să-i fie şi departe de ţară legătura cu poporul pe care l-a iubit. Un excepţional model de viaţă lăsat moştenire generaţiilor de azi! Fie ca Dumnezeu să-i aibă în pază sufletul nobil! Întregii Familii Regale, membrilor Casei Regale a României- condoleanţe!”

***

UPDATE 12 decembrie 2017: Principesa Margareta, Custodele Coroanei, a adresat următorul mesaj la Sesiunea Solemnă a Parlamentului României dedicată Majestății Sale Regele Mihai I al României:

***

UPDATE 12 decembrie 2017: Mihai Tudose, prim-ministrul României, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, la ședința solemnă dedicată Regelui, a declarat că Regele Mihai rămâne în istorie, iar personalitatea sa vibrantă va continua să inspire generații întregi de români.

***

UPDATE 12 decembrie 2017: Klaus Iohannis, președintele României, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, la ședința solemnă dedicată Regelui, a declarat că Regele Mihai a simbolizat speranța unei Românii renăscute și libere, la care românii nu au încetat să aspire și va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat.

***

UPDATE 11 decembrie 2017: Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a transmis următoarele, în cadrul ședinței comune solemne a Senatului și a Camerei Deputaților pentru omagierea Regelui Mihai I al României, potrivit unui comunicat.

Domnule Președinte al României,
Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Domnule Prim-ministru,
Domnule Președinte Emil Constantinescu,
Domnule Președinte Traian Băsescu,
Custode al Coroanei Române,
Altețele Voastre Regale,
Preafericirea Voastră, Înalt Prea Sfinţia Voastră,
Doamnelor și domnilor miniștri,
Doamnelor și domnilor senatori și deputați,
Stimați membri ai Corpului diplomatic,
Onorată audiență

Este, astăzi, a treia oară când Regele Mihai I este prezent în Parlamentul ţării. Constatarea este surprinzătoare pentru un monarh constituţional, a cărui autoritate a izvorât din voinţa naţională exprimată în Parlament. De obicei, şi aşa s-a întâmplat şi la noi în trecut vreme de multe decenii, regii deschid în fiecare an lucrările Parlamentului şi adresează acestuia un mesaj al tronului ce cuprinde Programul Guvernului pentru următorul an. O istorie vitregă şi violentă nu i-a îngăduit Regelui Mihai să-şi îndeplinească această atribuţie constituţională.

Regele a venit pentru întâia dată în Parlament la începutul iernii anului 1946, pentru a deschide lucrările Parlamentului ales pe 19 noiembrie. Începea atunci un anotimp istoric aspru, care a durat patru decenii. Alegerile, oricât de controversat le-a fost rezultatul, fuseseră făcute posibile datorită actului de curaj al regelui de la 23 august 1944.

În acord cu partidele politice şi bucurându-se de loialitatea armatei, Regele Mihai I a pus atunci capăt, cu o îndrăzneală ce i-a atras admiraţia întregii lumi libere, regimului politic autoritar ce târâse România într-un război absurd împotriva democraţiilor liberale. Speranţa care a mobilizat atunci energia Regelui a fost aceea că România va deveni ea însăşi, după înlăturarea dictaturii, o democraţie liberală, o ţară de cetăţeni liberi şi egali. Din păcate, nu a fost să fie aşa.

Ocupaţia străină, trădarea unei părţi a elitelor, o propagandă ipocrită şi un aparat represiv nemilos au împins curând România într-o altă dictatură, au dus ţara în zodia totalitarismului. Paradoxul amar face ca Parlamentul ales în 1946, datorită capacităţii regelui de a aduna în jurul său şi al principiilor democratice toate forţele vii ale naţiunii, să fie cel care a luat act de abdicarea Regelui şi, ulterior, a proclamat republica. O republică populară, apoi socialistă, în care valorile republicane ale libertăţii, egalităţii şi fraternităţii nu au avut însă curs.

A doua oară, Regele Mihai a venit în Parlament pe 25 octombrie 2011. Voi fi mereu mândru că am fost cel care împreună cu colegul meu Puiu Hașotti am iniţiat atunci invitarea Regelui în forul reprezentativ suprem al naţiunii noastre. Regele a rostit cu acel prilej un memorabil discurs, aducând în vremea noastră valorile democratice pe care le-a întrupat în 1944. Nu a fost însă un discurs retrospectiv, ci, din nou, un manifest al speranţei, o mărturie a credinţei nestrămutate a regelui în virtuţile şi în destinul poporului român.
Astăzi, pentru a treia oară în istorie, regele este din nou în Parlamentul României, alături de noi şi în mijlocul nostru. Este prezent în gândul nostru, în credinţa noastră în democraţie, în speranţele pe care ni le punem în viitorul naţiunii noastre. De această dată, Mihai al României nu va mai părăsi Parlamentul. Va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră ca o sursă vie de inspiraţie, ca un reper moral de neclintit, ca un îndemn permanent la curaj şi la tărie de caracter.

Nu i-a fost dat Regelui Mihai să poarte, în împrejurări oficiale, Coroana de Oţel a României şi nici să stea pe tronul regal într-o ceremonie solemnă. Am însă convingerea că Regele poartă acum pe frunte, în Împărăţia cerurilor, cununa celor drepţi. După cum am certitudinea că aici, pe pământ românesc, memoria noastră colectivă va fi de acum înainte tronul pe care Mihai I al României va rămâne pururi aşezat.

Dumnezeu să-l odihnească-n pace!

***

UPDATE 9 decembrie 2017: Biroul de Presă al Casei Majestăţii Sale a transmis următoarele actualizări privind programul funeraliilor Regelui Mihai I al României:

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie 2017, după ceremonia religioasă şi militară din Piaţa Palatului Regal, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi urcat pe un afet de tun şi va parcurge traseul până la Catedrala Patriarhală. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.

De asemenea, după slujba de înmormântare de la Catedrala Patriarhală, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi urcat într-o maşină mortuară, iar cortegiul funebru se va deplasa spre Gara Regală Băneasa.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat, apoi, de la Bucureşti la Curtea de Argeş cu Trenul Regal.”

Biroul de Presă citat a precizat că va anunţa în curând orele la care sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş şi, respectiv, la care va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş.

***

UPDATE 7 decembrie 2017: Universitatea din București a transmis următorul mesaj, potrivit agerpres.ro: „Universitatea din București își exprimă regretul la moartea Majestății Sale, Regele Mihai I al României.

Om de stat, Regele Mihai a condus România în momentele cele mai dificile ale istoriei sale, acționând pentru apărarea statului, a democrației, a drepturilor și a libertăților noastre. De-a lungul vieții sale, prin felul în care a servit națiunea, a dovedit un caracter demn, dragoste de țară, credință și diplomație.

Silit la ani de exil, Regele Mihai I a continuat să trăiască în spiritul valorilor și al idealurilor naționale. După căderea comunismului, Majestatea Sa a jucat un rol semnificativ în aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană, contribuind astfel la consolidarea drumului european pe care s-a înscris țara noastră.

Regele Mihai I este pentru România un simbol al patriotismului, onoarei, loialității și demnității.

Acceptând, în 2012, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București, Majestatea Sa a devenit membru al comunității noastre academice. Universitatea din București va păstra vie memoria ultimului rege al României, Regele Mihai I, ducând mai departe toate valorile și principiile care i-au călăuzit viața.

Pentru mai multe detalii:

Mirabela Amarandei, Purtător de cuvânt al Universității din București

***

UPDATE 7 decembrie 2017: Emil Boc, fost premier al României, a transmis următorul mesaj, potrivit agerpres.ro: „În aceste momente triste, de mare durere pentru membrii Casei Regale și poporul român, ne gândim la M.S. Regele Mihai I ca la o personalitate istorică care și-a făcut cu noblețe datoria față de țară. Regele Mihai I a reprezentat un reper moral pentru toți românii, un vector al păstrării echilibrului și spiritului european. Majestatea sa a fost și un apărător al democrației și libertății în momente de cumpănă pentru România.

Regele Mihai I a fost implicat cu abnegație și dragoste față de interesele naționale în procesul de integrare al țării noastre în NATO și U.E. — garanți ai suveranității, democrației și prosperității poporului român. La trecerea la cele veșnice a Majestății Sale transmitem sincere condoleanțe membrilor Casei Regale! Regele Mihai I va rămâne peren în inimile noastre și în galeria eroilor poporului român! Dumnezeu să-l odihnească!

***

UPDATE 7 decembrie 2017: Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic,a transmis următorul mesaj, potrivit agerpres.ro: „S-a stins una dintre cele mai luminoase figuri din istoria României

Decesul Regelui Mihai, după o îndelungată suferință, a îndurerat Familia Regală a României și întreaga țară, cu toții aflându-ne în doliu național.

Alături de poporul român, membrii Federației Comunităților Evreiești din România, întreaga etnie iudaică trăitoare pe aceste meleaguri, a aflat cu adâncă durere că suveranul, care nu a încetat să se bucure de afecțiunea și respectul foștilor săi supuși, chiar și după ce a fost obligat să abdice, s-a alăturat iluștrilor săi înaintași, trecuți de mult în eternitate.

În ceasurile cele mai întunecate ale eforturilor lor de a supraviețui în dispora, în timpul Holocaustului și al dictaturii antonesciene, evreii din România au găsit în Familia Regală, în persoana Reginei Mamă Elena și a Regelui Mihai, ocrotitori de cel mai înalt rang. Sunt dovezi de bunătate și solidaritate umană pe care nu le vom uita niciodată!

Este greu de descris entuziasmul cu care evreii din România anului 1944 au întâmpinat decizia Majestății Sale, Regele Mihai, de a scoate țara din lupta alături de Germania hitleristă și de a o angaja în război alături de Aliați. Pentru comunitatea evreiască din România, această hotărâre istorică a însemnat eliberarea nu numai din umilințele în care trăise ani de zile, cât timp fuseseră în vigoare legile rasiale, dar și din primejdia de a vedea în continuare sute și mii de familii deportate și nimicite în lagărele din Transnistria sau din alte locuri.

În timpul comunismului, Regele Mihai, aflat în exil, a reușit să rămână aproape de poporul său, căruia i-a transmis numeroase mesaje de susținere, izbutind să mențină vie în sufletele românilor flacăra speranței în redobândirea libertății și a demnității. Chiar și în acei ani, când s-a aflat, fără voia sa, departe de țară, Regele Mihai a rămas, prin demnitatea sa și căldura sa sufletească, o lumină călăuzitoare pentru poporul său, pe care vremuri potrivnice l-au supus unor suferințe îndelungate. Această calitate a sa, de a rămâne un reper moral pentru români, îi va aduce și de azi înainte neuitarea și prețuirea poporului român, precum și a evreilor care au trăit sau trăiesc încă în România.

Cele mai sincere condoleanțe Familiei Regale!

Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Regele Mihai și, cum se spune în tradiția iudaică, să îi fie de-a pururi amintirea binecuvântată.

Comitetul Director

al Federației Comunităților Evreiești din România

dr. Aurel Vainer — președinte

***

UPDATE 7 decembrie 2017: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Omagiu Regelui Mihai I

„Numele «rege» este deţinut de cel care face ce trebuie şi [este] pierdut de cel ce face răul”, spunea Isidor din Sevilla, unul dintre cei mai importanţi autori creştini ai Antichităţii târzii. Acest „a face ce trebuie” în acord cu rostul demnităţii sale şi, în primul rând, cu interesele vitale ale poporului său a reprezentat trăsătura definitorie şi exemplară a biografiei Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.

Actul de la 23 august 1944, înfăptuit de Majestatea Sa printr-un gest al cărui curaj extraordinar a fost întărit de intuiţia clară a marelui imperativ al momentului, a cărui nesocotire risca să pericliteze fiinţa statului român, a salvat România de la un dezastru sigur, reintroducînd-o în grupul Naţiunilor Unite, unde atât tradiţia, cât şi interesele politice o aşezau în chip firesc.

Îndemnul lăuntric de „a face ce trebuie” a continuat să îl inspire pe Regele Mihai I şi în anii nu mai puţin grei ai reconstrucţiei postbelice, când, ocupată de trupele sovietice, ţara începea să fie metodic confiscată de comunişti. Refuzul suveranului de a aproba documentele elaborate de un executiv impus la presiunile Kremlinului nu constituie decât manifestarea cea mai evidentă a acestui imbold, prin care Mihai I al României s-a erijat, atunci, în apărător al democraţiei şi valorilor naţionale. Abdicarea forţată de la 30 decembrie 1947, nu a însemnat şi abandonarea imperativului moral al lui „a face ce trebuie”. Majestatea Sa şi-a pierdut tronul (mai corect spus, i s-a luat), dar nu şi calitatea de monarh, călăuzit de datoria de a servi folosului public şi de a face binele pentru concetăţenii săi.

În lungul exil care i-a fost impus, Regele Mihai I al României a constituit un reper al speranţelor tuturor românilor, jucând un rol activ şi în cadrul emigraţiei naţionale. Rolul asumat de Majestatea Sa de a fi o instanţă unificatoare a românilor – din ţară şi de pretutindeni – a devenit şi mai puternic după 1989. Cu tact, toleranţă şi compasiune pentru suferinţele îndurate de compatrioţii săi, dar şi cu înţelegere pentru inevitabila uitare ce se aşternuse, după mai bine de 40 de ani, peste ceea ce fusese, odată, monarhia, suveranul, căruia regimul post-decembrist nu i-a îngăduit decât după multe ezitări şi nejustificate respingeri să se întoarcă acasă, a lucrat fără preget pentru unitatea poporului său în spiritul valorilor redescoperite ale dreptăţii şi libertăţii.

În discursul rostit pe 25 octombrie 2011 în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului României a sintetizat situaţia de astăzi a ţării noastre, reafirmând, totodată, cu lipsa de emfază, principiile politice şi morale pe care s-a clădit existenţa Coroanei Regale a României – apărarea intereselor statului şi respectul faţă de instituţiile acestuia, loialitatea, modestia şi curajul.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, al cărei parcurs istoric se leagă indisolubil de Casa Regală și care împărtășește valorile și principiile apărate de Regele Mihai I, aduce pios omagiu memoriei suveranului României.

Conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

***

UPDATE 7 decembrie 2017: Casa Regală a României a publicat scrisorile transmise de către Klaus Iohannis, Președintele României, și Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova, ca urmare a decesului Regelui Mihai I al României.

***

UPDATE 7 decembrie 2017: La solicitarea jud. Mariana Ghena, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, înaintea ședinței Plenului CSM a fost ținut un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I al României, potrivit agerpres.ro.

Mariana Ghena: „Înainte de a trece la aprobarea ordinii de zi, vă propun un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai.

***

UPDATE 6 decembrie 2017: ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București și Vicepreședinte al Conferinței Episcopilor catolici din România, a transmis Casei Regale a României un mesaj de condoleanțe, la trecerea la cele veșnice a Majestății Sale Regele Mihai, potriv angelus.com.ro.

Am aflat cu profundă durere de trecerea din această lume a Regelui Mihai, la 16 luni după ce ne-a părăsit Regina Ana. Păstrăm vie imaginea lor și moștenirea lor spirituală pe care Regele a sintetizat-o în discursul său din Parlamentul României la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Odihna cea veşnică dă-i-o lui, Doamne,
şi lumina cea fără de sfârşit să-i strălucească.
Să se odihnească în pace. Amin.”

***

UPDATE 6 decembrie 2017: Ambasada Canadei în România a transmis următorul mesaj, potrivit agerpres.ro: „Transmitem Casei Regale a României condoleanțele noastre la moartea Majestății Sale Regele Mihai I al României.

În timpul vieții sale, prin acțiunile și prin exemplul său, Regele Mihai a reprezentat atributele cele mai virtuoase ale trecutului României.

El a inspirat generații de români atunci când acestea au luptat pentru un viitor mai bun pentru țara lor.

Curajul Majestății Sale de a se opune tiraniei fascismului, însoțit de perseverența și demnitatea sa în timpul deceniilor de exil impuse de un regim comunist opresiv, au fost și rămân o sursă de inspirație pentru poporul român.

Pentru poporul său și pentru prietenii României din întreaga lume, Majestatea Sa a reprezentat o sursă de speranță în timpul unei epoci disperate iar, mai târziu, un simbol al renașterii și eliberării, atunci când românii și-au redobândit dramatic libertatea și au readus România în rândul familiei națiunilor democrațiilor europene, începând cu 1989.

Majestatea Sa Regele Mihai I al României va rămâne în amintirea tuturor ca un simbol al curajului, generozității și principiilor de neclintit. Întreaga activitate a vieții sale reflectă spiritul și bunătatea inerente națiunii române.

Fie ca toți să învățăm din exemplul Său!

Odihnească-Se în pace!

Kevin Hamilton

Ambasadorul Canadei în România

***

UPDATE 6 decembrie 2017: Comunitatea academică a Universităţii din Craiova îşi exprimă piosul omagiu pentru Majestatea Sa Regele Mihai I al României, potrivit unui comunicat semnat de prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu, Rectorul UCV.

Majestatea Sa Regele Mihai I rămâne spiritul luminat care a decis existenţa Universităţii din Craiova.

Comunitatea noastră academică deplânge plecarea dintre noi a Majestăţii Sale şi îşi reafirmă devotamentul pentru valorile reprezentate de acest ocrotitor al poporului român, pe care l-a înţeles atât de limpede.

Majestatea Sa rămâne simbolul neclintirii şi al demnităţii, garanţia biruinţei înţelepciunii asupra furtunilor vremurilor. Fiecare faptă a Majestăţii Sale rămâne în memoria noastră ca o preţioasă şi iubită moştenire, pe care suntem datori să o ocrotim şi să o sporim.

Condoleanţe Casei Regale a Românei! Dumnezeu să vă odihnească în pace, Sire!

***

UPDATE 6 decembrie 2017: Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au aprobat organizarea unei ședințe solemne comune a Parlamentului pentru omagierea personalității Majestății Sale, Regele Mihai I al României, potrivit unui comunicat.

Ședința solemnă comună va avea loc luni, 11 decembrie 2017, ora 15.00 în prezența senatorilor, deputaților, membrilor Familiei Regale și a invitaților de onoare.

***

UPDATE 6 decembrie 2017: Ambasada Statelor Unite în România a transmis următorul mesaj de condoleanțe, potrivit unui comunicat:

Ambasada Statelor Unite ale Americii transmite condoleanţele sale poporului român la moartea Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.

Rolul său în victoria din cel de-al Doilea Război Mondial şi serviciile sale aduse Forţelor Aliate au fost recunoscute de Guvernul Statelor Unite ale Americii care, în 1946, i-a acordat Majestăţii Sale Legiunea de Merit.

Patriotismul Majestăţii Sale Mihai I, dragostea sa pentru România şi dăruirea sa pentru poporul român vor dăinui permanent.

***

UPDATE 6 decembrie 2017: Guvernul României a aprobat o Hotărâre prin intermediul căreia zilele de 14, 15 și 16 decembrie 2017 au fost declarate zile de doliu național, potrivit unui comunicat.

Decizia privind declararea celor trei zile de doliu național pe teritoriul României a fost luată în temeiul dispozițiilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României de către autoritățile și instituțiile publice.

***

UPDATE 6 decembrie 2017: Casa Regală a României a publicat un comunicat cu privire la programul funeraliilor Majestății Sale Regele Mihai I.

În ziua de miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. Evenimentul se va desfășura în prezența Șefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, și a membrilor Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe și ai Casei Majestății Sale. Presa va avea acces la ceremonie. Publicul nu va avea acces la eveniment.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 14.00, corpul neînsuflețit al Regelui va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia. Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș este următorul:

– Ora 14-15: Instituția Președintelui României, Președinția Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova.
– Ora 15-16: Reprezentanții Instituțiilor Statului, centrale și locale.
– Ora 16-17: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.
– Ora 17-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

Accesul la Castelul Peleș se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de către instituțiile mai sus amintite la adresa email ofiter.protocol@palatulelisabeta.ro.

Publicul nu va avea acces pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peleș și, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18.00, corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.

Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal:

 Miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21.00 și ora 24.00;
 Joi, 14 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00;
 Vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00.

Intrarea este liberă. Accesul presei este permis.

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I, sunt rugați să respecte următoarele reguli:

 Să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, cu culori închise.
 Să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase de niciun fel.
 Să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.
 Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.
 Să aibă la ei un document de identitate.
 Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal sau pe trotuarul din fața grilajului Palatului. Personalul Casei Majestății Sale va fi la fața locului, pentru a îndruma publicul participant.
 Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta.
 În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcționa un post de prim-ajutor.

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 10.30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.

La ora 11.15, sicriul va fi așezat în mașina mortuară.

De la ora 11.25 la ora 12.15, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.30 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul și presa nu vor avea acces în catedrală.

Între ora 14.00 și ora 18.20, cortegiul funebru se va deplasa la Curtea de Argeș, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Chitila, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 18.45, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată, în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeș. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Prezența presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.

Cărți de condoleanțe sunt deschise, începând de astăzi, la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Mesaje de condoleanțe pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje

Pentru orice detalii, puteți contacta Secretariatul Regal și Biroul de Presă la adresa e-mail secretariat-regal@palatulelisabeta.ro și la telefonul 021 319 09 72.”

***

UPDATE 6 decembrie 2017: Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a transmis următorul mesaj, prin intermediul paginii de Facebook a Ministerului Public: „Am primit cu profund regret vestea încetării din viață a Majestății Sale Regele Mihai I. Majestatea Sa Regele Mihai I va rămâne pentru totdeauna un important reper și un simbol pentru poporul român. Doresc să transmit, în aceste clipe dificile, sincere condoleanțe precum și compasiunea și solidaritatea mea întregii Familii Regale a României.

***

UPDATE 5 decembrie 2017: Ambasada Franței a transmis următorul mesaj, prin intermediul paginii de Facebook a instituției: „Ambasada Franţei în România a primit cu tristeţe vestea decesului Regelui Mihai I al României. Regele Mihai a jucat un rol crucial în istoria României şi va rămâne un simbol al luptei poporului român pentru libertate. Ambasada Franţei transmite condoleanţele sale Familiei Regale şi poporului român.

***

UPDATE 5 decembrie 2017: Ambasada Germaniei în România a transmis următorul mesaj, prin intermediul paginii de Facebook a instituției: „Ambasada Republicii Federale Germania doreşte să transmită pe această cale sincere condoleanţe atât familiei regale, cât şi poporului român la moartea celui care a fost Regele Mihai I al României.

***

UPDATE 5 decembrie 2017: Cardinalul Lucian, Arhiepiscop major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolice, a transmis următorul mesaj, potrivit agerpres.ro:  „Plecarea la Domnul a Suveranului României, Regele Mihai, ne lasă inimile întristate. Figura Majestății Sale rămâne pentru noi toți un exemplu de devotament și jertfă pe altarul României demne pe care a slujit-o până la capăt. A fost cu adevărat un exemplu pentru întreaga suflare românească și Regele tuturor românilor. Domnul Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-l așeze dimpreună cu eroii neamului nostru românesc, în bucuria lăcașurilor sale veșnice.”

***

UPDATE 5 decembrie 2017: Ambasada Rusiei în România a transmis următorul mesaj potrivit unui comunicat: „Ambasada Rusiei la București, cu regret, a aflat despre moartea fostului Rege al României, Mihai I.

Regele Mihai a intrat în istorie ca un curajos om de stat, care a reușit să pună capăt escapadelor militare ale dictatorului român Ion Antonescu de partea Germaniei naziste. Alăturându-se coaliției antihitleriste, România a devenit aliatul Rusiei Sovietice și a altor membri ai Națiunilor Unite ceea ce a permis salvarea a zeci de mii de vieți și reconstrucția postbelică a țării mult mai accelerată.

Înțelepciunea sa de om de stat a primit o înaltă apreciere în URSS, și monarhului român i s-a acordat cea mai înaltă distincție sovietică, Ordinul Victoriei. În 2005 și 2010 Regele a participat la Parada de Ziua Victoriei în Piața Roșie, și a fost decorat de către Președintele Vladimir Putin cu Medalia jubiliară în onoarea celei de-a 60-a aniversare a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Exprimăm sincerele condoleanțe Familiei Regale românești și întregului popor român în legătură cu această pierdere de neînlocuit.

***

UPDATE 5 decembrie 2017: Ion Iliescu, fost Președinte al României, a transmis următorul mesaj, prin intermediul blogului personal:

„Am aflat cu tristețe vestea încetării din viață a fostului suveran al României, Mihai I. Viața sa, într-un secol agitat, plin de violențe și de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici ușoară. Și-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul țării, în condiții dintre cele mai dificile.

A dovedit un exemplar patriotism  în anii grei ai exilului. Revenit în țară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri și momente dificile și a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană și euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică și civică.

În august 2004, în cadrul manifestărilor dedicate evenimentelor dramatice de la 23 august 1944, la care a participat şi Regele Mihai, spuneam: „Dacă vom judeca fără patimă şi cu obiectivitate faptele istorice, dacă nu vom mai folosi istoria ca instrument al luptei politice, vom putea cădea de acord asupra adevăratei semnificaţii a evenimentului de la 23 august 1944: aceea de act de salvare naţională. Decizia curajoasă de la 23 august 1944, de arestare a mareşalului Antonescu şi de întoarcere a armelor împotriva Axei, alături de Naţiunile Unite, s-a impus ca urmare a agravării situaţiei de pe front, fiind singura decizie posibilă, în condiţiile date, pentru a asigura supravieţuirea Armatei Române şi continuitatea statului român.”

Păstrez amintirea discuțiilor purtate în decursul timpului, după 1989, atât la Versoix cât și la București. Relația noastră nu a fost simplă, în vremurile agitate ale începutului tranziției. Rațiunea și sensul servirii interesului public, indiferent de poziția în care ne aflam, au fost mai puternice, și, împreună, am reușit să transmitem către partenerii noștri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunității europene.

Prin dispariția Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, o istorie complexă, deseori dramatică, dar care a asigurat locul cuvenit al țării noastre în Europa și în lumea contemporană.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

***

UPDATE 5 decembrie 2017: La încetarea din viață a Majestății Sale Regele Mihai I, Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale, a transmis Casei Regale a României următorul mesaj de condoleanțe:

Am aflat cu profundă tristețe vestea încetării din viață a Majestății Sale Regele Mihai I. 

Armata României deplânge moartea ultimului dintre mareșalii pe care i-a dat Țării. Personalitatea luminoasă a Majestății Sale Regele, un simbol al României întregi, va rămâne de-a pururi un model de inspirație, demnitate, verticalitate și curaj pentru oștirea pe care a iubit-o și a apreciat-o atât de mult pe parcursul întregii sale vieți.

În aceste momente grele suntem cu sufletul, cu gândul și cu rugăciunile noastre alături de Casa Regală și de toți românii care l-au apreciat pe Majestatea Sa Regele Mihai I și care nu-l vor uita niciodată.

Dumnezeu să-l odihnească!”

***

UPDATE 5 decembrie 2017: Patriarhul Daniel a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat al Agenției de știri a Patriarhiei Române: „Am aflat cu tristeţe despre trecerea din această viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, veste care a îndoliat şi îndurerat pe toţi românii din ţară şi străinătate.

Personalitate remarcabilă în plan naţional şi internaţional, Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi exemplu de curaj, înțelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi în perioada de început a regimului comunist din România.

De-a lungul întregii sale vieți în care a reprezentat cu demnitate poporul român, Majestatea Sa a fost un susţinător permanent al Bisericii Ortodoxe Române, participând adesea la slujbele din Catedrala Patriarhală, precum şi la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Timişoara, în anul 1946, împreună cu Patriarhul Nicodim.

În aceste momente de întristare, în numele Sfântului Sinod, al clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, adresăm sincere condoleanţe Casei Regale a României şi ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos să aşeze sufletul Majestăţii Sale Regele Mihai I al României în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi şi să dăruiască alinare sufletească tuturor celor îndureraţi de trecerea sa din această viaţă.

În toate bisericile din Patriarhia Română se vor înălța rugăciuni pentru odihna sufletului Regelui Mihai.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântare pentru membrii Casei Regale şi pentru toţi cei îndoliaţi,

 † DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

***

UPDATE 5 decembrie 2017: Universitatea Babeș-Bolyai a publicat următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Coroana [regală] este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie.

Cuvintele acestea, rostite de însuși Regele Mihai I în Parlamentul României, în toamna lui 2011, sintetizează în mod strălucit rolul jucat de Familia Regală în viața statului român modern. La fel ca iluștrii săi predecesori, regele Carol I și regele Ferdinand I ,,Întregitorul”, Maiestatea Sa Mihai I a slujit cu devotament România, de-a lungul întregii sale vieți. Asumându-și povara tronului de foarte tânăr, Maiestatea Sa a fost șef al Statului Român în momente cruciale: prima dată în perioada 1927-1930, iar apoi între 1940 și 1947. În anii tulburi și complicați ai celui de-al Doilea Război Mondial, Regele a fost artizanul principal al actului de la 23 august 1944, încercând salvarea României dintr-un dezastru și urmând linia consacrată de orientare a noastră spre valorile civilizației occidentale.

De la instaurarea treptată a regimului comunist în România și până la abdicarea sa forțată din decembrie 1947, regele Mihai I s-a poziționat ca un simbol al rezistenței și demnității naționale, rol pe care a continuat să îl îndeplinească și pe durata lungului său exil. Reluându-și strânsa legătură cu țara natală după 1990, regele Mihai I a rămas un suveran foarte iubit și apreciat de români. A fost un apropiat prieten al tinerilor și în special al Universității Babeș-Bolyai, pe care a vizitat-o în mai multe rânduri, alături de regina Ana. Suntem onorați să spunem că Regele Mihai I a stat alături de comunitatea academică clujeană, el fiind profesor și senator de onoare al Universității noastre.

Acum, la ceas de întristare și de rememorare, provocate de trecerea în veșnicie a celui care a fost Maiestatea Sa Mihai I, Regele României, a venit rândul comunității academice a Universității noastre să fie alături de Familia Regală.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

***

UPDATE 5 decembrie 2017: Pavel Filip, premierul Republicii Moldova, a transmis următorul mesaj, potrivit agerpres.ro: „Republica Moldova este alături de poporul român în aceste momente de profundă tristețe, exprimă compasiune familiei îndurerate și va păstra vie memoria Majestății Sale’, se spune în mesajul de condoleanțe.

‘Prin moartea Regelui Mihai, România pierde un conducător cu o vastă viziune democratică, un reper de probitate, modestie și noblețe sufletească, un om de o mare înțelepciune și cu o înaltă valoare umană, care poartă în sine istoria unui popor și care va rămâne în conștiința națională drept o figură emblematică a istoriei și culturii românești.”

***

UPDATE 5 decembrie 2017: Emil Constantinescu, fost Președinte al României, a transmis următorul mesaj, potrivit cotidianul.ro: „Majestatea Sa Regele Mihai ne-a părăsit aşa cum a trăit, demn şi împăcat cu istoria şi cu sine însuşi, la capătul unui destin marcat de două conflagraţii mondiale, apariţia şi dispariţia fascismului şi comunismului, şi care i-a permis să se implice cu loialitate, credinţă şi iubire la repunerea ţării noastre în marea familie europeană.

 Fidel principiului „adevăr şi cinste”, a fost în ultima parte a vieţii sale un participant activ la reclădirea respectului pentru istoria şi tradiţiile noastre, la restaurarea demnităţii naţionale. Respectând principiile monarhiei constituţionale, şi-a dedicat viaţa slujirii intereselor superioare ale naţiunii române. Nu s-a lăsat antrenat în polemici şi a păstrat permanent eleganţa şi cumpătarea discursului politic superior.

Majestatea Sa Regele Mihai va rămâne modelul de moralitate de care societatea contemporană şi generaţiile viitoare au nevoie.

Condoleanţe membrilor Familiei Regale şi tuturor celor care i-au fost alături.

***

UPDATE 5 decembrie 2017: Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Am aflat cu profundă tristeţe vestea dispariţiei Majestății Sale, Regele Mihai I al României.

Personal am avut prilejul să constat, de mai multe ori, preţuirea de care s-a bucurat Majestatea Sa în rândurile diplomaţiei, dar şi ale publicului larg din ţară şi din străinătate. Eforturile făcute de Maiestatea Sa Regele Mihai I pentru promovarea în diverse capitale europene a obiectivelor României privind aderarea la Uniunea Europeană și la NATO sunt parte integrantă a angajamentului şi reuşitei parcursului internaţional al ţării noastre. Pentru diplomații care au avut onoarea să-L cunoască, Regele Mihai I rămâne un exemplu de distincție, demnitate, generozitate și profund atașament față de valorile culturale românești și față de interesele României. Ne aducem aminte şi de modul exemplar în care Majestatea Sa a fost aproape de preocupările și problemele românilor din întreaga lume, atât pe parcursul anilor triști de exil cât și după aceea.

România Centenarului se datorează şi rolului jucat de familia regală, iar Majestatea Sa, prin devotamentul faţă de interesele naţionale, atât în vremuri de vicisitudini, cât şi în cele actuale, caracterizate de noi provocări, va reprezenta de-a pururi un reper pentru drumul istoric parcurs de ţara noastră, dar şi pentru valorile pe care trebuie să le împărtăşim viitoarelor generaţii.

Ne înclinăm în fața Majestății Sale, care și-a pus, cu demnitate, întreaga viață în slujba țării.

Transmitem, în aceste momente de doliu, Familiei Regale, condoleanțele și expresia înaltei prețuiri față de personalitatea Majestății Sale.”

***

UPDATE 5 decembrie 2017: Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a transmis următorul mesaj, potrivit mediafax.ro: „Am aflat cu profundă îndurerare despre decesul Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, pe care am avut şansa de a-l întâlni. Îmi amintesc cu emoţie de întâlnirile noastre şi aş vrea să omagiez rolul pe care l-a avut în anul 1997, când a efectuat un tur al capitalelor europene pentru a promova admiterea României în Uniunea Europeană. Douăzeci şi doi de ani mai târziu, ţara lui, pe care a iubit-o atât de mult, va deţine pentru prima dată, în primul semestru al anului 2019, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acesta va fi un moment important pentru România şi un moment important pentru viitorul Uniunii noastre. 

Amintirea Regelui Mihai, care a traversat perioadele cele mai tragice ale istoriei europene a secolului XX, va fi prezentă atunci mai mult ca niciodată în gândurile noastre. În numele meu personal şi al Comisiei Europene, transmit familiei şi românilor cele mai sincere condoleanţe.

***

UPDATE 5 decembrie 2017: Consiliul de Mediere a transmis condoleanțe Casei Regale a României, potrivit unui comunicat.

***

UPDATE 5 decembrie 2017: Academia Română a transmis următorul mesaj: „Academia Română a aflat cu profundă tristețe vestea plecării în veșnicie, în data de 5 decembrie 2017, a Majestăţii Sale Regele Mihai I, membru de onoare al Academiei Române, așa cum au fost și înaintașii Săi din Casa Regală a României.

În cei 96 de ani de viață, Regele Mihai a fost pentru mulți dintre noi un model de responsabilitate și patriotism, manifestate cu demnitate, cu discreție și cu hotărâre. Devenit rege la numai 6 ani, a dat dovadă de o disciplină și un devotament ce anunțau vocația asumării unui destin greu, în vremuri dificile pentru istoria țării și a familiei Sale.

Majestatea Sa a înțeles bine menirea dinastiei regale instituită pe pământ românesc de străbunicul său, Regele Carol I. Misiunea Majestăților Lor, alături de poporul român: o țară liberă și independentă! Deși foarte tânăr, a asumat destinul regal într-un moment istoric extrem
de dificil pentru România și pentru Europa întreagă. A fost nevoit să cunoască exilul. 45 de ani departe de națiunea și de patria pe care a iubit-o și căreia i s-a devotat.

Revenirea în ţară, în 1992, a reprezentat un act de reparaţie istorică şi morală. Regele Mihai I și Casa Regală Română au desfășurat începând din acest an o consecventă activitate de promovare a valorilor noastre naționale, demonstrând, astfel, asumarea în continuare a menirii sale istorice.

Academia Română prezintă condoleanţe Casei Regale Române şi transmite mesajul său de solidaritate. Conducerea Academiei Române şi membrii săi se află, cu deplin respect, alături Alteţele Lor Regale în acest moment greu al despărţirii.

Regele Mihai a plecat! Dumnezeul să-L primească în pace veșnică!”

***

UPDATE 5 decembrie 2017: Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale: „Personalitate remarcabilă a României contemporane, servindu-și țara cu mult angajament și responsabilitate, domnind probabil peste cea mai tulbure perioadă din secolul XX, Regele a știut mereu să fie un model de comportament și atitudine. Prin modul în care a acționat ca șef al statului nostru, prin curajul și dăruirea de care a dat dovadă, Mihai I a transformat sintagma «Regele și Patria» într-una care i-a definit întreaga viață.

Cu credință și încredere în misiunea sa, Mihai I a domnit peste vremuri în care democrația a fost pusă la grea încercare și în care respectarea drepturilor omului a fost o misiune dificilă. Cu toate acestea, rolul său în apropierea noastră de valorile europene este pe deplin cunoscut astăzi. El s-a opus cu tărie extremismelor, în încercarea de a-și salva Țara și Poporul, și de aceea merită pe deplin respectul și omagiul nostru.

Ultimul șef de stat al unei puteri beligerante în timpul celui de-al doilea Război Mondial și Mareșal al Armatei Române, Mihai I a contribuit decisiv la scurtarea războiului și la salvarea a sute de mii de vieți omenești. Regele a apărat cu toate puterile și prerogativele sale statalitatea în momentele cele mai dificile ale domniei.

O nedreptate istorică l-a îndepărtat de la domnie și l-a alungat din țară, dar acest trist eveniment nu l-a împiedicat ca în amarul Exil să rămână atașat continuu valorilor autentice și credinței neabătute că România va reveni la statutul firesc de stat european democratic.
După 1989, ținut departe de țara și poporul său, Regele a continuat să militeze pentru propășirea României. Turneele și misiunile diplomatice pentru aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană ne arată devotamentul prin care a rămas necondiționat fidel Națiunii sale. Modelul său inspirator ne dovedește că pentru Mihai I, a fi în serviciul țării a fost o profesiune de credință.

Prin tot ceea ce a făcut, Regele Mihai și-a pus întreaga viață în slujba națiunii române și a servit cu abnegație, demnitate și responsabilitate țara în care s-a născut.

Pentru aceste merite, Guvernul va organiza funeralii de stat pentru Mihai I, potrivit rangului și meritelor sale. Astfel, vom arăta că ne respectăm istoria și că știm să onorăm așa cum se cuvine un mare om de stat.

De asemenea, îmi exprim speranța că societatea românească și reprezentanții ei politici nu vor lăsa ca moștenirea lui Mihai I să se piardă.

Avem în continuare nevoie în viața noastră publică de continuitatea acțiunilor Familiei Regale, care a dovedit în atâtea rânduri utilitatea și simțul datoriei, precum și loialitatea față de interesele fundamentale ale statului român.

Transmit condoleanțele mele Familiei Regale.
Dumnezeu să-L odihnească în pace!

***

Marți, 5 decembrie 2017, Casa Regală a României a informat că Majestatea Sa Regele Mihai I a decedat, potrivit unui comunicat al cărui text îl redăm integral.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti