« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Decizia (UE) 2017/2242 a Consiliului de autorizare a începerii negocierilor în vederea modificării Acordului internațional din 1992 privind zahărul
07.12.2017 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 322/29 din 7 decembrie 2017 a fost publicată, Decizia (UE) 2017/2242 a Consiliului din 30 noiembrie 2017 de autorizare a începerii negocierilor în vederea modificării Acordului internațional din 1992 privind zahărul.

Uniunea este parte la Acordul internațional din 1992 privind zahărul („ISA”) și membru al Organizației internaționale a zahărului („ISO”). Din 1995, Uniunea a aprobat prelungirea ISA pe perioade de doi ani. La 25 septembrie 2017, Consiliul a autorizat Comisia să adopte o poziție în favoarea prelungirii ISA, pentru o nouă perioadă de până la doi ani, respectiv până la 31 decembrie 2019.

În conformitate cu articolul 8 din ISA, Consiliul internațional al zahărului îndeplinește sau supraveghează îndeplinirea tuturor funcțiilor necesare pentru aplicarea dispozițiilor ISA. În conformitate cu articolul 13 din ISA, toate deciziile Consiliului internațional al zahărului se iau prin consens, în principiu. În absența unui consens, deciziile se iau prin vot cu majoritate simplă, cu excepția cazului în care ISA prevede un vot special.  În conformitate cu articolul 25 din ISA, membrii ISO dețin în total 2 000 de voturi. Fiecare membru ISO are un anumit număr de voturi care este ajustat anual în funcție de criterii stabilite în ISA.

Este în interesul Uniunii să participe la un acord internațional privind zahărul, având în vedere importanța acestui sector pentru o serie de state membre și pentru economia sectorului zahărului din UE. Cu toate acestea, cadrul instituțional al ISA și, în special, alocarea voturilor între membrii ISO, care stabilește de asemenea contribuția financiară a unui membru la ISO, nu mai reflectă realitățile de pe piața mondială a zahărului.

În cadrul normelor ISA privind contribuțiile financiare la ISO, ponderea Uniunii a rămas aceeași din 1992, deși piața mondială a zahărului și, în special, poziția relativă a Uniunii pe această piață s-a modificat în mod substanțial de atunci. Prin urmare, Uniunea și-a asumat în ultimii ani o parte disproporționat de mare din costurile bugetare și din responsabilitățile în cadrul ISO.

Normele ISA privind contribuția financiară la ISO pot fi modificate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 44 din ISA. În conformitate cu articolul respectiv, Consiliul internațional al zahărului poate, prin vot special, să recomande membrilor ISO o modificare la ISA. În calitatea sa de membru al Consiliului internațional al zahărului, în conformitate cu articolul 7 din ISA, Uniunea ar trebui să fie în măsură să inițieze și să participe la negocieri în vederea modificării cadrului instituțional al ISA.

Este necesar să se autorizeze Comisia să înceapă negocierile în cadrul Consiliului internațional al zahărului pentru modificarea Acordului internațional privind zahărul („ISA”), să se stabilească orientările de negociere și să se numească un comitet special pe care Comisia îl va consulta în timpul negocierilor.

Prin urmare, Comisia este autorizată să înceapă negocierile, în numele Uniunii Europene, în vederea modificării Acordului internațional din 1992 privind zahărul. Negocierile se desfășoară pe baza directivelor de negociere ale Consiliului prevăzute în addendumul la prezenta decizie. Negocierile se desfășoară în consultare cu Grupul de lucru pentru produse de bază.

Prezenta decizie se aplică până la 31 decembrie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Secţiuni: Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD