Ce s-a dorit prin implementarea DUAE
12 decembrie 2017 |
Iuliana LEON
Acest Document Unic de Achiziție European s-a dorit să aducă o simplificare în derularea procedurilor de atribuire în sensul de a reduce sarcina administrativă cu care se confruntau atât autoritățile contractante, cât și operatorii economici participanți la procedurile de atribuire. Însă practica a arătat că au fost întâmpinate foarte multe probleme cu privire la înțelegerea acestui Document Unic de Achiziție European, care a fost rațiunea instituirii acestuia.
Regulamentul European pare să încurajeze această abordare în sensul ca autoritățile să întrebe operatorii economici care participă cu oferte, dacă îndeplinesc în general toate criteriile de calificare și selecție pe care le cunosc și prinr-o singură întrebare adresată autoritatea să aibă confortul de moment că acești participanți îndeplinesc criteriul de calificare și selecție și, de fapt, să se treacă la etapele următoare, și anume analizarea propunerii tehnice și financiare care ar trebui să reprezinte preocuparea principală a autorităților contractante. Este util să analizăm care sunt efectele implementării acestui Document Unic de Achiziție European în sensul că foarte multe oferte sunt respinse pentru modul de completare a acestui Document Unic de Achiziție European și sunt foarte mulți ofertanți care își pregătesc cu multă atenție ofertele tehnice și financiare.
Au fost situații și nu puține în care autoritățile contractante observând documentele care le-au fost puse la dispoziție, au considerat și au solicitat operatorilor economici să-și revizuiască Documentul Unic de Achiziție European depus. Și întrebarea firească din punctul de vedere al tuturor participanților la proceduri, indiferent că vorbim de autorități contractante sau operatori economici, care a apărut este: până unde revizuim un document unic de achiziție european?
Av. Iuliana Leon
* Opinie susținută în cadrul dezbaterii DUAE – necesitate sau formalism excesiv?, ediția 161, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro,
detalii aici!