Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ai nevoie de avocat într-o investigație sectorială?
14.12.2017 | Elena IACOB

Secţiuni: Concurență, Content, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

ElenaIacob

Este suprinzător cât de des întreprinderile apelează la avocați și pentru acest gen de investigații, chiar dacă motivul inițial este unul un pic greșit în sensul că au impresia că este o investigație privind o încălcare. Pornind de la asta, după ce se depășește momentul, nu renunță la serviciile avocaților care pot aduce valoare adăugată foarte mare și în astfel de investigații, nu numai pentru a asigura coerența, dar și pentru a detecta eventualele probleme care ar putea să creeze ulterior discuții în raporturile cu autoritatea și după mine chiar dacă autoritatea nu a uzat de drepturile prevăzute, acestea pot fi considerate mai agresive sau chiar mai cruprinzătoare decât cele pe care le are Consiliul în cazul încălcărilor pentru că pot viza toată piața și pot fi atât de natură comportamentală, cât și de natură structurală, deci pot intra atât de adânc în modul în care funcționează piața respectivă, încât simpla cunoaștere a acestui fapt ar trebui să te determine să apelezi la profesioniști și să ai niște reacții corespunzătoare în investigații. Evident că este un prilej să semnalezi eventualele disfuncționalități pe care le consideri existente în piață, dar trebuie să fii foarte atent la evoluție, să-ți exerciți activ dreptul de a transmite comentarii, de a interacționa cu autoritatea până la momentul publicării raportului final. Pentru a te asigura în acest fel că afacerea ta nu va fi nevoită să se confrunte cu șocuri, urmare a unor concluzii de o natură specială cu privire la piață.

Aș mai vrea să remarc că solicitările de informație ale Consiliului Concurenței în astfel de investigații n-ar trebui să urmărească nici măcar ca scop secundar depistarea unor încălcări ale legii, deci nu ar trebui să fie fishing expeditions. E adevărat că poate fi un moment în care întreprinderile realizează că nu știu ce clauze au în anumite contracte sau ce practici vechi și cunoscute doar de o categorie extrem de restrânsă de personal le pot fi imputate. Este o ocazie bună, la fel ca altele, pentru a ridica nivelul de conformare, nivelul de înțelegere a legislației concurenței și capacitatea de reacție coerentă a întreprinderilor în astfel de situații.

Pe de altă parte, e adevărat că autoritatea n-a făcut uz de acele măsuri speciale, dar după părerea mea a făcut destul uz și poate chiar în zona cu un număr relativ ridicat de investigații sectoriale, de aici și experiența câștigată în materia aceasta la Comisia Europeană, probabil că sunt undeva sub 10 în ultimii 8 ani în România sunt de ordinul zecilor. Aceste investigații care nu vizează constatarea unor încălcări trebuie să aducă utilitate pieței, și nu prin impunerea unor măsuri care să nu corespundă specificului acesteia, ci printr-un sprijin pe care autoritatea ar trebui să-l ofere întreprinderilor în a adresa acele probleme cu care se confruntă piața în ansamblu. Deci mie mi se pare că acest instrument putea fi mult mai util dacă colaborarea sau schimbul de idei dintre întreărinderi și autoritate pe parcursul investigației sectoriale ar fi dus la un alt nivel, la acel al unei consultări reale.

Avocat Elena Iacob
Partner ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS,

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Ghici cine vine la cină? Investigațiile sectorialeediția 160, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti