Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Consiliul Concurenței și investigațiile
01.12.2017 | Adriana ALMĂȘAN

JURIDICE - In Law We Trust
Adriana Almășan

Adriana Almășan

Dacă stai să te gândești, apropo de principiile de eficiență pe care le abordează cu prioritate Consiliul Concurenței ca orice instituție publică, dar mai mult Consiliul Concurenței decât altele pentru că aici chiar sunt economiști care să urmărească fenomenul. Dacă sunt niște corective mărunte are rost să mai deschizi o investigație propriu-zisă, de pe urma căreia s-ar putea să ajung la concluzia că nu se aplică amenzi, sau dacă se aplică amenzi să fie de o valoare mică care cumva să nu justifice demersul și severitatea măsurii, potențialul există de fiecare dată. Problema este că adesea problemele pe care le găsește de pe urma unei astfel de anchete Consiliul Concurenței nu sunt probleme de ajustare, să mai mișcăm un pic o rotiță, uneori găsește chiar și probleme majore.

Mie nu mi se pare surprinzător  ca asigurările să genereze probleme. În multe investigații, investigații propriu-zise, nu investigații de sector, se ajunge la concluzia, și asta e o concluzie la care ajung atât avocații în contact cu clientul cât și Consiliul Concurenței, că întreprinderile  au un nivel de educație mai bun în materie de drept al concurenței. Și prezumția asta poate să provină din faptul că întreprinderea este foarte veche sau că întreprinderea este societatea deschisă în București a unei întreprinderi foarte mari care operează în toată Europa sau poate în toată lumea ai zice că ar ști mai multe. Și cu toate acestea rămâi surprins să găsești clauze prin contracte, să găsești mail-uri de tot felul, toată lumea este suprinsă, și avocații când iau primul contact cu clientul, și Consiliul când ia primul contact cu probele. Pot să ajute într-un fel la o ridicare a conștiinței, nevoii de a proceda într-un mod corect în relațiile de piață o astfel de investigație? Consiliul Concurenței de câte ori poate, ia măsuri de încunoștiințare, opinii publice în general în privința regulilor de concurență, apoi a regulilor chiar și procedurale. Pe ici pe colo am văzut inclusiv despre clemență vorbindu-se, lucrul care ai putea spune că este mai sofisticat pe lângă noțiunea de bază care să ne explice cum funcționează o Antantă.

Av. conf. univ. dr. Adriana Almășan

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Ghici cine vine la cină? Investigațiile sectorialeediția 160, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Secţiuni: Concurență, Opinii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO