Consiliul Concurenței și investigațiile
01.12.2017 | Adriana ALMĂȘAN

Dacă stai să te gândești, apropo de principiile de eficiență pe care le abordează cu prioritate Consiliul Concurenței ca orice instituție publică, dar mai mult Consiliul Concurenței decât altele pentru că aici chiar sunt economiști care să urmărească fenomenul. Dacă sunt niște corective mărunte are rost să mai deschizi o investigație propriu-zisă, de pe urma căreia s-ar putea să ajung la concluzia că nu se aplică amenzi, sau dacă se aplică amenzi să fie de o valoare mică care cumva să nu justifice demersul și severitatea măsurii, potențialul există de fiecare dată. Problema este că adesea problemele pe care le găsește de pe urma unei astfel de anchete Consiliul Concurenței nu sunt probleme de ajustare, să mai mișcăm un pic o rotiță, uneori găsește chiar și probleme majore.
Mie nu mi se pare surprinzător ca asigurările să genereze probleme. În multe investigații, investigații propriu-zise, nu investigații de sector, se ajunge la concluzia, și asta e o concluzie la care ajung atât avocații în contact cu clientul cât și Consiliul Concurenței, că întreprinderile au un nivel de educație mai bun în materie de drept al concurenței. Și prezumția asta poate să provină din faptul că întreprinderea este foarte veche sau că întreprinderea este societatea deschisă în București a unei întreprinderi foarte mari care operează în toată Europa sau poate în toată lumea ai zice că ar ști mai multe. Și cu toate acestea rămâi surprins să găsești clauze prin contracte, să găsești mail-uri de tot felul, toată lumea este suprinsă, și avocații când iau primul contact cu clientul, și Consiliul când ia primul contact cu probele. Pot să ajute într-un fel la o ridicare a conștiinței, nevoii de a proceda într-un mod corect în relațiile de piață o astfel de investigație? Consiliul Concurenței de câte ori poate, ia măsuri de încunoștiințare, opinii publice în general în privința regulilor de concurență, apoi a regulilor chiar și procedurale. Pe ici pe colo am văzut inclusiv despre clemență vorbindu-se, lucrul care ai putea spune că este mai sofisticat pe lângă noțiunea de bază care să ne explice cum funcționează o Antantă.
Av. conf. univ. dr. Adriana Almășan
* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Ghici cine vine la cină? Investigațiile sectoriale, ediția 160, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)