Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Decizia (UE) 2017/2269 de instituire a unui cadru multianual pentru Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene pentru perioada 2018-2022
11.12.2017 | Elena ALBU

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 326/1 din 9 decembrie 2017 a fost publicată Decizia (UE) 2017/2269 a Consiliului din 7 decembrie 2017 de instituire a unui cadru multianual pentru Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene pentru perioada 2018-2022.

Pentru ca Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (denumită în continuare „agenția”) să își îndeplinească sarcinile în mod corespunzător, Consiliul trebuie să adopte la fiecare cinci ani un cadru multianual, stabilind domeniile tematice ale activității agenției în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 168/2007 al Consiliului.

Primul cadru multianual a fost instituit prin Decizia 2008/203/CE a Consiliului. Cel de al doilea cadru multianual a fost instituit prin Decizia nr. 252/2013/UE a Consiliului.

Cadrul multianual ar trebui să prevadă doar domenii care intră în sfera de aplicare a dreptului Uniunii. Cadrul multianual ar trebui să respecte prioritățile Uniunii, ținând seama în mod corespunzător de orientările care rezultă din rezoluțiile Parlamentului European și din concluziile Consiliului în domeniul drepturilor fundamentale. Cadrul multianual ar trebui să țină seama în mod corespunzător de resursele financiare și umane ale agenției.

Cadrul multianual ar trebui să includă dispoziții care să asigure complementaritatea cu mandatul altor organe, oficii și agenții ale Uniunii, precum și cu cel al Consiliului Europei și al altor organizații internaționale care își desfășoară activitatea în domeniul drepturilor fundamentale.

Cele mai relevante organe, oficii și agenții ale Uniunii în raport cu acest cadru multianual sunt Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), instituit prin Regulamentul (UE) nr. 439/2010 al Parlamentului European și al Consiliului, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), instituită prin Regulamentul (CE) nr. 2007/2004 al Consiliului și redenumită prin Regulamentul (UE) 2016/1624 al Parlamentului European și al Consiliului, Rețeaua europeană de migrație, instituită prin Decizia 2008/381/CE a Consiliului, Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE), instituit prin Regulamentul (CE) nr. 1922/2006 al Parlamentului European și al Consiliului, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD), instituită prin Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului, Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA), instituită prin Regulamentul (UE) nr. 526/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, Eurojust, instituită prin Decizia 2002/187/JAI a Consiliului, Oficiul European de Poliție (Eupol), instituit prin Decizia 2009/371/JAI a Consiliului, Agenția Uniunii Europene pentru Formare în Materie de Aplicare a Legii (CEPOL), instituită prin Regulamentul (UE) 2015/2219 al Parlamentului European și al Consiliului, Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Eurofund), instituită prin Regulamentul (CEE) nr. 1365/75 al Consiliului și Agenția Europeană pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (eu-LISA), instituită prin Regulamentul (UE) nr. 1077/2011 al Parlamentului European și al Consiliului.

Printre domeniile tematice ale activității agenției ar trebui să se numere lupta împotriva rasismului, a xenofobiei și a lipsei de toleranță asociate acestora.

Având în vedere importanța pentru Uniune a luptei împotriva sărăciei și excluziunii sociale, care a devenit, de altfel, unul dintre cele cinci obiective ale strategiei de promovare a creșterii Europa 2020, agenția ar trebui să ia în considerare condițiile economice și sociale prealabile care să le permită persoanelor să se bucure de drepturile lor fundamentale atunci când se colectează și se diseminează date în cadrul domeniilor tematice stabilite prin prezenta decizie.

În faza de pregătire a propunerii sale, Comisia a consultat consiliul de administrație al agenției și a primit un aviz scris la 1 martie 2016. De asemenea, consiliul de administrație al agenției a fost consultat în cadrul reuniunii sale din 19-20 mai 2016.

La cererea Parlamentului European, a Consiliului sau a Comisiei și dacă resursele sale financiare și umane îi permit acest lucru, agenția poate desfășura activități care nu intră în domeniile tematice stabilite în cadrul multianual, în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 168/2007, astfel se instituie un cadru multianual pentru Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (denumită în continuare „agenția”) pentru perioada 2018-2022.

Prezenta decizie intră în vigoare la 29 decembrie 2017.

Se aplică de la 1 ianuarie 2018.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti