Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

ANI. Precizări ref. modificarea Legii ref. integritatea în funcția publică
11.12.2017 | JURIDICE.ro


Vineri, 8 decembrie 2017, Agenția Națională de Integritate a transmis următoarele, potrivit unui comunicat:

Având în vedere solicitările adresate de către mai multe organizații mass-media cu privire la potențialele efecte ale adoptării propunerii de modificare a Legii nr. 176/2010 cu amendamentele admise în Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, Agenția Națională de Integritate face următoarele precizări:

Amendamentul adoptat în Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților prevede faptul că destituirea din funcție a persoanelor față de care s-a constatat un incident de integritate (incompatibilitate sau conflict de interese) să poată fi realizată numai din funcția ori demnitatea publică în care a existat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate (art. 25, alin. 2 din Legea nr. 176/2010).

Astfel, soluția preconizată de această modificare legislativă va avea ca efect diminuarea până la eliminare a sancțiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților, astfel:

– Funcționarul sau demnitarul va putea ocupa aceeași funcție care a generat incompatibilitatea ori conflictul de interese, precum și orice altă funcție, acest lucru fiind posibil prin încetarea interdicțiilor, fiind încălcat astfel principiul neretroactivității deciziilor Curții Constituționale și a legii civile;

– Se instituie posibilitatea de rotire în funcțiile publice a persoanelor care au încălcat regimul juridic al incompatibilităților sau al conflictului de interese, contrar dispozițiilor Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014.

Concret, modificarea art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 ar putea da naștere la următoarele situații juridice:

Având în vedere considerentele de mai sus, Agenția Națională de Integritate nu susține adoptarea propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 176/2010, aceasta fiind contrară Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014 și Deciziei Curții Constituționale nr. 81/2013, precum și recomandărilor adresate de Comisia Europeană prin rapoartele Mecanismului de Cooperare și Verificare.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate