Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

ANI. Precizări ref. modificarea Legii ref. integritatea în funcția publică
11.12.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 8 decembrie 2017, Agenția Națională de Integritate a transmis următoarele, potrivit unui comunicat:

Având în vedere solicitările adresate de către mai multe organizații mass-media cu privire la potențialele efecte ale adoptării propunerii de modificare a Legii nr. 176/2010 cu amendamentele admise în Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, Agenția Națională de Integritate face următoarele precizări:

Amendamentul adoptat în Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților prevede faptul că destituirea din funcție a persoanelor față de care s-a constatat un incident de integritate (incompatibilitate sau conflict de interese) să poată fi realizată numai din funcția ori demnitatea publică în care a existat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate (art. 25, alin. 2 din Legea nr. 176/2010).

Astfel, soluția preconizată de această modificare legislativă va avea ca efect diminuarea până la eliminare a sancțiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților, astfel:

– Funcționarul sau demnitarul va putea ocupa aceeași funcție care a generat incompatibilitatea ori conflictul de interese, precum și orice altă funcție, acest lucru fiind posibil prin încetarea interdicțiilor, fiind încălcat astfel principiul neretroactivității deciziilor Curții Constituționale și a legii civile;

– Se instituie posibilitatea de rotire în funcțiile publice a persoanelor care au încălcat regimul juridic al incompatibilităților sau al conflictului de interese, contrar dispozițiilor Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014.

Concret, modificarea art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 ar putea da naștere la următoarele situații juridice:

Având în vedere considerentele de mai sus, Agenția Națională de Integritate nu susține adoptarea propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 176/2010, aceasta fiind contrară Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014 și Deciziei Curții Constituționale nr. 81/2013, precum și recomandărilor adresate de Comisia Europeană prin rapoartele Mecanismului de Cooperare și Verificare.”

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.