Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid și pentru prevenirea acestei crime
09.12.2021 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Drept penal, Dreptul securitatii sociale, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid și pentru prevenirea acestei crime este marcată, anual, la data de 9 decembrie.

9 decembrie 2021 marchează Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid și pentru prevenirea acestei crime, precum și a 73-a aniversare a Convenției din 1948 privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid („Convenția privind genocidul”), primul tratat privind drepturile omului adoptat de Adunarea Generală. Convenția semnifică angajamentul comunității internaționale față de „niciodată” și oferă prima definiție juridică internațională a „genocidului”, adoptată pe scară largă la nivel național și internațional. De asemenea, stabilește obligația statelor parte de a preveni și pedepsi infracțiunea de genocid.

Convenția privind genocidul (articolul 2) definește genocidul ca fiind oricare dintre următoarele acte comise cu intenția de a distruge, în totalitate sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios, cum ar fi:

a) omorârea membrilor unui grup;
b) atingerea gravă a integrităţii fizice sau mentale a membrilor unui grup;
c) supunerea intenţionată a grupului la condiţii de existenţă care antrenează distrugerea fizică totală sau parţială;
d) măsuri care vizează scăderea natalităţii în sensul grupului;
e) transferarea forţată a copiilor dintr-un grup într-altul.

Convenția confirmă faptul că genocidul, indiferent dacă a fost comis în timp de pace sau război, este o crimă în conformitate cu dreptul internațional pe care părțile la Convenție se angajează „a-l preveni și a-l pedepsi” (articolul 1). Responsabilitatea principală de a preveni și de a opri genocidul revine statului.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid și pentru prevenirea acestei crime este marcată, anual, la data de 9 decembrie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Genocidul este cea mai îngrozitoare crimă, cuprinzând tot ceea ce atinge într-un tsunami de ură și distrugere. Este un atac asupra celor mai fundamentale valori comune.

Astăzi, în timp ce ne amintim și onorăm victimele infracțiunii de genocid, să ne amintim că imperativul de a preveni genocidul este fundamental pentru Națiunile Unite. Convenția privind genocidul, adoptată în decembrie 1948 în urma Holocaustului și a celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost primul tratat privind drepturile omului adoptat de Adunarea Generală. Rămâne la fel de relevant ca oricând, ca și cum lucrăm pentru prevenirea genocidului și a altor crime de atrocitate – infracțiuni care, din păcate, sunt încă săvârșite cu impunitate și fără respect pentru sfințenia vieții umane.

Genocidul nu reușește niciodată să șocheze lumea atunci când are loc. Dar nu se comite niciodată fără semne de avertizare clare și multiple. Victimele sunt adesea ținte timpurii ale discursurilor de ură, discriminării și violenței. Una dintre provocările noastre rămase, la 72 de ani de la adoptarea Convenției privind genocidul, este să recunoaștem și să acționăm prompt asupra acestor semne de avertizare.

Discursul de ură este un semn de avertizare clar și trebuie să ne descurcăm mai bine, respingându-l în toate formele sale. Aceasta include asigurarea faptului că platformele de socializare și companiile de tehnologie joacă rolul lor.

Liderii religioși și societatea civilă au, de asemenea, un rol cheie în prevenire. Guvernele trebuie să garanteze spațiul civic pentru instituțiile și apărătorii drepturilor omului pentru a-și îndeplini activitatea esențială și trebuie să protejeze drepturile celor aflați în situație de risc.

Pentru a preveni genocidul, este, de asemenea, esențial să urmărim o responsabilitate credibilă și eficientă. Legătura dintre impunitatea sistemică și crimele de atrocitate este clară. Răspunsul constă în investigații imparțiale susținute de urmăriri penale.

Înseamnă, de asemenea, acces la justiție și remedii eficiente pentru victime. Deși procesele de responsabilizare recunosc suferința și curajul victimelor, acestea rareori își răspund nevoilor psihologice și materiale. Victimele au dreptul la adevăr, justiție, reparații și un pachet cuprinzător de garanții de nerepetare.

În cele din urmă, prevenirea genocidului implică întreaga societate. Este crucial ca toți să ne unim pentru a apăra principiile egalității și demnității umane și pentru a repara fisurile și polarizarea care sunt atât de răspândite în societățile noastre de astăzi.

În această zi internațională pentru a comemora victimele genocidului și a-și afirma demnitatea, să investim în prevenire și să ne angajăm să ne asumăm responsabilitățile stabilite în Convenția privind genocidul.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid și pentru prevenirea acestei crime este marcată, anual, la data de 9 decembrie.

2018: Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid și pentru prevenirea acestei crime este marcată, anual, la data de 9 decembrie.

António Guterres, Secretar General al ONU: „Într-o perioadă de creștere a antisemitismului, a bigoteriei anti-musulmane și a altor forme de ură, rasism și xenofobie, să ne reafirmăm angajamentul de a susține egalitatea și demnitatea tuturor.

Anul acesta, Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid împlinește 70 de ani de la adoptare. Scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare asupra importanței acestei convenții și a rolului acesteia în combaterea și în prevenirea crimelor de genocid, cât și de a comemora victimele acestor crime.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2017: Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid și pentru prevenirea acestei crime (International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime) este marcată, anual, la data de 9 decembrie.

Sediul materiei: Această zi a fost instituită la 11 septembrie 2015 de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, 9 decembrie fiind data la care, în anul 1948, a fost adoptată Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid.

În anul 2005, Organizația Națiunilor Unite a adoptat principiul responsabilității de a proteja, iar în anul 2008, a fost înființat Centrul Global pentru Responsabilitatea de a Proteja, cu sprijinul unor organizații ce sprijină respectarea drepturilor omului.

Pe parcursul anilor 2014 și 2015, comunitatea internațională a comemorat cele mai atroce crime petrecute în ultimul secol, precum marcarea a 100 de ani de la genocidul armenilor, 70 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărul de exterminare de la Auschwitz, 40 de ani de la atrocitățile comise de Khmerii Roșii în Cambodgia și 20 de ani de la genocidul din Rwanda și de la Srebrenica, din Bosnia și Herțegovina.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici, intern SSJ

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti