Părăsirea locului accidentului. Elemente constitutive. Recurs în interesul legii. Încetarea efectelor deciziei
14 decembrie 2017 | Oana DOBRIȚESCU
Decizia ÎCCJ nr. 472/RC din 7 noiembrie 2016, Secţia penală
1. Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia s-au produs atât pagube materiale, cât şi leziuni traumatice unei persoane, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de părăsire a locului accidentului prevăzută în art. 338 alin. (1) C.pen. Părăsirea locului accidentului nu constituie infracţiune, conform art. 338 alin. (3) lit. a) C.pen., în ipoteza în care în urma accidentului s-au produs exclusiv pagube materiale.
2. În temeiul dispoziţiilor art. 4741 C. proc. pen., efectele deciziilor pronunţate în recurs în interesul legii încetează în cazul modificării dispoziţiei legale care a generat problema de drept dezlegată, dacă aceasta nu subzistă în noua reglementare. În aplicarea dispoziţiilor art. 4741 C. proc. pen., efectele Deciziei nr. 66 din 15 octombrie 2007 a Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pronunţată în recurs în interesul legii, au încetat prin modificarea normei de incriminare a părăsirii locului accidentului, în sensul eliminării sintagmei care a generat problema de drept dezlegată prin Decizia nr. 66 din 15 octombrie 2007.
Legislație relevantă: art. 338 C. pen., art. 4741 C. proc. pen.
Textul integral al deciziei se regăsește în revista Buletinul Casației 11/2017 publicată de Editura C.H. Beck și online, în legalis
Editor coordonator Oana Dobrițescu, Editura C.H. Beck
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro