Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Părăsirea locului accidentului. Elemente constitutive. Recurs în interesul legii. Încetarea efectelor deciziei
14.12.2017 | Oana DOBRIȚESCU

Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Jurisprudența ÎCCJ, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Oana Dobriţescu

Oana Dobriţescu

Decizia ÎCCJ nr. 472/RC din 7 noiembrie 2016, Secţia penală

1. Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia s-au produs atât pagube materiale, cât şi leziuni traumatice unei persoane, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de părăsire a locului accidentului prevăzută în art. 338 alin. (1) C.pen. Părăsirea locului accidentului nu constituie infracţiune, conform art. 338 alin. (3) lit. a) C.pen., în ipoteza în care în urma accidentului s-au produs exclusiv pagube materiale.

2. În temeiul dispoziţiilor art. 4741 C. proc. pen., efectele deciziilor pronunţate în recurs în interesul legii încetează în cazul modificării dispoziţiei legale care a generat problema de drept dezlegată, dacă aceasta nu subzistă în noua reglementare. În aplicarea dispoziţiilor art. 4741 C. proc. pen., efectele Deciziei nr. 66 din 15 octombrie 2007 a Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pronunţată în recurs în interesul legii, au încetat prin modificarea normei de incriminare a părăsirii locului accidentului, în sensul eliminării sintagmei care a generat problema de drept dezlegată prin Decizia nr. 66 din 15 octombrie 2007.

Legislație relevantă:  art. 338 C. pen., art. 4741 C. proc. pen.

Textul integral al deciziei se regăsește în revista Buletinul Casației  11/2017 publicată de Editura C.H. Beck și online, în legalis

Editor coordonator Oana Dobrițescu, Editura C.H. Beck

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti