Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Părăsirea locului accidentului. Elemente constitutive. Recurs în interesul legii. Încetarea efectelor deciziei


14 decembrie 2017 | Oana DOBRIȚESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Oana Dobriţescu

Oana Dobriţescu

Decizia ÎCCJ nr. 472/RC din 7 noiembrie 2016, Secţia penală

1. Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia s-au produs atât pagube materiale, cât şi leziuni traumatice unei persoane, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de părăsire a locului accidentului prevăzută în art. 338 alin. (1) C.pen. Părăsirea locului accidentului nu constituie infracţiune, conform art. 338 alin. (3) lit. a) C.pen., în ipoteza în care în urma accidentului s-au produs exclusiv pagube materiale.

2. În temeiul dispoziţiilor art. 4741 C. proc. pen., efectele deciziilor pronunţate în recurs în interesul legii încetează în cazul modificării dispoziţiei legale care a generat problema de drept dezlegată, dacă aceasta nu subzistă în noua reglementare. În aplicarea dispoziţiilor art. 4741 C. proc. pen., efectele Deciziei nr. 66 din 15 octombrie 2007 a Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pronunţată în recurs în interesul legii, au încetat prin modificarea normei de incriminare a părăsirii locului accidentului, în sensul eliminării sintagmei care a generat problema de drept dezlegată prin Decizia nr. 66 din 15 octombrie 2007.

Legislație relevantă:  art. 338 C. pen., art. 4741 C. proc. pen.

Textul integral al deciziei se regăsește în revista Buletinul Casației  11/2017 publicată de Editura C.H. Beck și online, în legalis

Editor coordonator Oana Dobrițescu, Editura C.H. Beck

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică