Alexandra Lungeanu: Contabilitatea devine o activitate tot mai centralizată
15 decembrie 2017 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, Alexandra, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu cititorilor J. Mă uit la fotografia ta de pe website-ul dobrinescudobrev.ro și recunosc că pare decupată dintr-o revistă glossy. Am auzit și eu că la ASE sunt cele mai frumoase fete J. Ce ai căutat la ASE ai găsit?
Alexandra Lungeanu: Îți mulțumesc și eu pentru invitație și pentru compliment. Într-adevăr la ASE sunt fete frumoase și ambițioase. Această instituție de învățământ poate oferi multe oportunități persoanelor interesate să studieze cu adevărat. Eu am avut parte de profesori bine pregătiți, pe unii dintre ei îi consideram prea severi, însă ulterior am ajuns la concluzia că seriozitate și severitatea de care au dat dovadă a fost benefică.
Alina Matei: Care a fost speranța ta în facultate?
Alexandra Lungeanu: Ca mulți dintre colegii mei, mi-am propus ca după finalizarea studiilor să lucrez în marile companii de profil și să am ocazia să îmi construiesc o carieră de succes în domeniul economic.
Alina Matei: Într-o firmă de avocați cum ai ajuns?
Alexandra Lungeanu: Modul în care m-am alăturat echipei Dobrinescu Dobrev este interesant și de fiecare dată îl povestesc cu mare plăcere. Eram într-o perioadă în care îmi doream să fac o schimbare din perspectivă profesională, lucram în departamentul de contabilitate al unei companii multinaționale de consultanță, dar îmi doream să mă alătur unei echipe de audit. Luisiana m-a contactat telefonic și mi-a spus că i-a plăcut poza mea din CV-ul publicat pe un site de recrutare și că își dorește să ne vedem. Sinceră să fiu atunci nu știam prea multe informații despre activitatea firmei, dar interviul pe care l-am avut cu Luisiana m-a fascinat, mi-a deschis apetitul pentru taxe și am zis că merită să accept provocarea.
Alina Matei: Care era imaginea ta despre avocați înainte de a ajunge la Dobrinescu Dobrev?
Alexandra Lungeanu: Pe perioada facultății avocatura nu a prezentat interes major pentru mine întrucât nu intenționam să mă înscriu în Barou sau să lucrez într-o firmă de avocatură, drept urmare nu aveam o imagine foarte bine conturată despre avocați. Aveam în jurul meu persoane care s-au înscris în Barou după mai multe încercări la INM și priveam oarecum avocatura ca pe o oportunitate în carieră pentru persoanele care nu au avut acces în magistratură.
Alina Matei: Ce faci în concret la Dobrinescu Dobrev și care a fost cea mai mare provocare de până acum?
Alexandra Lungeanu: Fac parte din departamentul de taxe, brand-uit intern de noi FeteleDeLaTaxe și ofer consultanță pe probleme contabile și fiscale, dar mă ocup și de revizuiri fiscale sau reorganizări (fuziuni, divizări, lichidări).
Cred că cea mai mare provocare pentru mine și pentru cei care lucrează în domeniu este să ținem pasul cu modificările legislative care ne surprind de fiecare dată și să transmitem aceste noutăți clienților în timp util. Este bulversant când în două-trei luni se aduc noi modificări la modificări, ca în schițele lui Caragiale. Îmi vine în minte acum Ordonanța privind plata defalcată a TVA, un subiect controversat care a suferit mai multe transformări datorită amendamentelor propuse de mediul economic și politic și este fascinant că mai sunt două săptămâni până la începerea noului an și nu știm cu exactitate ce societăți vor aplica acest sistem începând cu 1 ianuarie 2018.
Alina Matei: Care este după tine diferența dintre un avocat și un economist?
Alexandra Lungeanu: Pe lângă diferența de pregătire profesională specifică ambelor profesii, există și o diferență în modul de abordare a spețelor. Profesioniștii din ambele categorii pot fi la fel de riguroși, dar avocații sunt concentrați pe implicațiile juridice ale unei operațiuni, în timp ce contabilii acordă atenție efectelor economice. Spre exemplu, într-o speță privind un contract de leasing financiar, un avocat este atent la clauzele privind transferul dreptului de folosință a bunului sau la modul în care se realizează transferul dreptului de proprietate la finalul contractului, în timp ce un economist este interesat să verifice dacă leasingul financiar a fost recunoscut corect în contabilitatea locatarului sau dacă activul este amortizat conform reglementărilor contabile și fiscale. Practic, în Dreptul fiscal ambele abordări trebuie să fie îmbinate pentru conturarea unei imagini corecte și complete asupra unei spețe.
Alina Matei: Nu te-a tentat să urmezi Dreptul? Nu pot să cred că Ionuț nu te-a bătut la cap măcar o dată…
Alexandra Lungeanu: Am urmat Dreptul în paralel cu Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune, dar în primii ani de activitate m-am orientat mai mult spre domeniul economic, iar partea juridică a fost lăsată cumva pe plan secund.
Având în vedere că acum lucrez într-o societate de avocatură și am în jurul meu oameni pasionați și foarte bine pregătiți care mi-au transmis din entuziasmul lor pentru această profesie, cel mai probabil, următorul pas în cariera va fi înscrierea în Barou.
Alina Matei: Contabilitatea ce viitor crezi că va avea? Avem în continuare facturi, ce-i drept, care pot fi trimise pe e-mail, dar se lucrează în continuare cu hârtii, bilanțurile sunt niște cearșafuri/fețe de masă accesibile doar vouă, profesioniștilor.
Alexandra Lungeanu: Contabilitatea are un viitor interesant. pentru că operațiunile în care sunt implicate societățile sunt tot mai diversificate și complexe; vor trebui aplicate noi standarde și reglementări pentru a ține pasul cu schimbările din mediul economic. Evoluția tehnologică își aduce și ea aportul la dezvoltarea contabilității, prin faptul că soluțiile informatice care susțin profesionistul contabil se perfecționează continuu. Contabilitatea devine o activitate tot mai centralizată, practicată de societăți specializate sau centre de servicii, lucru care ajută companiile să economisească resurse. Crește și rulajul resurselor umane în domeniu și modul în care profesioniștii contabili își abordează propria carieră.
Alina Matei: Răul făcut de un om trăiește de mai multe ori mai mult decât el, zice Agatha Christie. Dar răul (în sens de neatenție, scăpare, uitare) făcut de un contabil cum se poate drege?
Alexandra Lungeanu: Desigur că erorile pot fi corectate, mai ales că pixul se află în mâna contabilului. Contabilitatea preia multe informații de la alte departamente (producție, vânzări) și inevitabil pot să apară erori în procesarea acestora. Din fericire, societățile își pot stabili diverse chei de verificare sau mecanisme de identificare sau de prevenire a erorilor, specifice domeniului de activitate. Esențial este ca o dată descoperite, erorile să fie corectate întrucât pot influența deciziile luate de utilizatorii informației financiar-contabile.
Alina Matei: Modul cum sunt redactate Codul fiscal și cel de procedură fiscală sau reglementările contabile, în general, creează iluzia ordinii, atât de specifică celor ca tine?
Alexandra Lungeanu: Cu mici excepții, reglementările contabile sunt clare și ușor de aplicat în practică de către persoanele cu pregătire în domeniu, însă atunci când ne îndreptăm atenția spre reglementările fiscale, lucrurile se schimbă întrucât numeroasele modificări legislative îngreunează activitatea consultanților și a avocaților. Cadrul legal fiscal este volatil, se schimbă des, iar multe dintre modificări lasă loc de interpretări. Acest fapt dă un mesaj negativ mediului de afaceri, care are nevoie de stabilitate și predictibilitate. Ceea ce mă întristează este că cel mai probabil legislația fiscală nu se va stabiliza nici în următorii 5-10 ani, iar investitorii străini vor fi tot mai puțin tentați să investească în România.
Alina Matei: Mai crezi în Moș Crăciun?
Alexandra Lungeanu: Da, cred. În fiecare an, alături de familie, respectăm tradițiile specifice sărbătorilor de Crăciun, cântăm colinde și așteptăm cadourile de la Moș Crăciun.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.
Alexandra Lungeanu: Eu îți mulțumesc pentru timpul acordat.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro