Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Procedura notarială se desfășoară pe baza principiului disponibilității


27 decembrie 2017 | Nicoleta BUCUR

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

X este moștenitor. Dacă este moștenitor nu mai are ce să caute la notar să facă certificat de moștenitor, fie se face supliment cu privire la un alt bun sau cu privire la o anumită speță, certificatul de calitate se emite în anumite situații, certificatul de moștenitor se emite în anumite situații. Nu poți să dai certificat de moștenitor decât dacă ți se cere și urmând o anumită procedură. Eu am spus că-l citez pe acel moștenitor, indiferent cine ar fi el și eliberez certificatul de moștenitor, dacă mi se solicită.

Dacă ați merge la notar și ați spune că alături de moștenitorii pe care el i-a reținut ca fiind moștenitori ai succesiunii, mai este încă cineva, aceasta ar însemna ca ceilalți moștenitori să fie de acord cu cel care a cerut care eventual este executorul, că nu este cel care este moștenitor, este altcineva. Și vine executorul și spune – doamna notar, vă rog să rețineți că pe lângă moștenitorii pe care dumneavoastră i-ați nominalizat până acum, mai este și altcineva care este el moștenitor și moștenitorii aceia trebuie să-și spună poziția dacă sunt de acord sau nu sunt de acord cu asta. Regula e că nu vor fi de acord. Noi nu am avut astfel de situații ipotetice, dar mergând pe firul logic eu am explicat doar că în mod normal la notar cineva cere. Noi mergem pe acest principiu al disponibilității. Iar ceilalți trebuie să fie de acord în orice situație.

În definitiv, notarul este o persoană căreia i se adresează o persoană în care i se solicită dezbaterea unei proceduri succesorale pe un bun.

Notar Public Nicoleta Bucur

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Executarea defuncțilorediția 162, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii