Secţiuni » Selected
Selected
Publicare comunicate şi informări profesionaleAnunţuri evenimenteAnunţuri de recrutare
ArticoleJurisprudenţăComunicare profesională
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Flux informații, SELECTED

Cele mai noi ediții în doctrina și revistele legalis

19 decembrie 2017 | JURIDICE.ro

Trei ediții noi au fost incluse recent în modulele legalis Doctrină penal și Doctrină Drept public, iar abonații revistelor Curierul Judiciar și Curierul fiscal pot consulta acum, integral online, numerele în curs de apariție în format tipărit. 

Titlurile actualizate în Doctrina legalis

Ediția 2 a lucrării prof. univ. Valerian CiocleiDrept penal. Partea specială I. Infracţiuni contra persoanei și infracţiuni contra patrimoniului (apărută în luna septembrie 2017 la Editura C.H.) propune o aducere la zi a doctrinei și jurisprudenței în materia dreptului penal, cu referire exclusivă la primele două titluri din partea specială a Codului penal.

„Ca o replică în oglindă la ediţia precedentă, noua lucrare analizează dispoziţiile noului Cod, făcând trimitere la vechea reglementare. Au fost preluate elementele de continuitate, atât cele de ordin teoretic, explicativ, cât şi cele de ordin aplicativ, jurisprudenţial. Au fost explicate modificările apărute în cazul unor infracţiuni, au fost analizate dispoziţiile „importate” din alte titluri ale vechii reglementări sau din legile speciale şi, fireşte, au fost creionate elementele de analiză, cu privire la noile incriminări”, susține autorul în Cuvântul-înainte al noii ediții.

Titlul „Drept penal. Partea specială I. Infracţiuni contra persoanei și infracţiuni contra patrimoniului” este inclus în modulul legalis Doctrină Drept penal, în care se regăsesc și cele două comentarii esențiale ale noului Cod penal și noului Cod de procedură penală.

În modulul legalis Doctrină Drept public sunt disponibile două ediţii noi dedicate teoreticienilor și practicienilor în domeniu.

Drept constituţional și instituţii politice. Vol. II”, semnată de prof. univ. Ioan Muraru și prof. univ. Elena Simina Tănăsescu, lucrare ajunsă acum la ediția cu numărul 15, oferă cititorilor, într-o manieră accesibilă și riguroasă, informaţii detaliate despre concepte precum puterea de stat, teoria separaţiei puterilor în stat, partide politice, sistemul electoral și parlament. Ediția 15 a primului volum al lucrării, în care sunt explicate pe larg noțiuni precum „societate”, „stat”, „drept”, dar și drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor, este de asemenea disponibilă în biblioteca juridică online legalis.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Jurisprudenta

Drept administrativ. Vol. II”, semnat de prof. univ. Dana Apostol Tofan, a fost actualizat pentru ediția cu numărul 4, publicată de Editura C.H. Beck în luna noiembrie 2017.

Noua ediție menține structura anterioară, dar propune elemente de noutate cu privire la aspectele doctrinare și trimiterile jurisprudențiale. Legislația la care se face referire în lucrare este adusă la zi, fiind cunoscută dinamica ce caracterizează sistemul de drept românesc, în ansamblul său. Reperele bibliografice sunt la rândul lor îmbogățite cu cele mai recente studii și articole în materia analizată din periodicele Dreptul, Curierul Judiciar sau Revista de drept public, precum și cu cele mai recente ediții ale unor manuale sau monografii consacrate Dreptului administrativ sau unor instituții fundamentale ale acestuia.

Modulul legalis Doctrină Drept public se adresează îndeosebi teoreticienilor și cercetătorilor, cărora le oferă spre analiză comentariul pe articole al Constituției României (coord. prof. univ. Ioan Muraru și prof. univ. Elena Simina Tănăsescu), dar și alte legi relevante în domeniu, dintre care amintim Legea contenciosului administrativ și Legislaţia achiziţiilor publice.

Acum online, integral, Revista Curierul Judiciar nr. 11/2017 și Revista Curierul fiscal nr. 11/2017

Sub titlul „Părintele vitreg” – un străin de iure (sau de facto)?, prof. dr. Emese Florian aduce în atenția cititorilor revistei Curierul Judiciar, tematica soțului/companionului părintelui în două ipostaze semnificativ deosebite: ca aspirant la “titlul” de părinte cu puteri depline (prin intermediul adopției); ca personaj “adițional” în contextul exercitării în comun a autorității părintești de către tatăl și mama copilului.

În opinia autorului, sunt situații în care prezența efectivă și afectivă a “părintelui vitreg” în viața de zi cu zi a copilului, participarea sa nemijlocită la creșterea, întreținerea, supravegherea copilului este, în mod regretabil, cu neputință de consolidat printr-o formulă juridică. Posibilitatea adopției copilului de către partenerul consensual al părintelui adoptiv poate fi înțeleasă ca începutul unei altfel de abordări, însă adopția este în continuare cu totul inaccesibilă partenerului consensual al părintelui firesc.

Tot în numărul 11 al Revistei Curierul Judiciar, vă recomandăm să citiți articolul „Și totuși, cât de retractabilă este renunțarea la judecată?”, semnat de avocat Radu Damaschin, în care autorul analizează o situație juridică ușor atipică, care a făcut obiectul dosarului nr. 2577/2/2016 al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Secția de contencios administrativ și fiscal. Cu tot respectul cuvenit argumentelor completului de judecată, autorul este de părere că raționamentul acestuia permite o serie de circumstanțieri și nuanțări.

Bitcoin – cea mai populară monedă criptografică din lume – este subiectul unui articol interesant semnat de Alina Necșulescu (Manager Indirect Taxation Services) și Andrei Novac (Assistant Indirect Taxation Services) inclus în Revista Curierul fiscal nr. 11/2017. Autorii prezintă nu doar cadrul legal general aplicabil bitcoin, ci oferă și răspunsuri la chestiuni practice precum activităţi taxabile din punct de vedere al TVA prin „minarea” sau tranzacţionarea Bitcoin, din perspectiva companiilor din România.

Ramona Chițu (Moisa), Tax Manager și Alexandru Mănucu, Tax Deputy Manager (Țuca Zbârcea & Asociații Tax) propun în numărul curent al revistei Curierul fiscal articolul intitulat „Deductibilitatea cheltuielilor reprezentând valoarea creanţelor înstrăinate: comparaţie 2018 vs. 2017”.

Analizăm în cele ce urmează modalitatea în care regimul fiscal aplicabil acestui tip de cheltuieli este reglementat în prezent, forma în care modificarea legislativă a fost legiferată, precum și impactul potențial la nivelul contribuabililor în general și la nivelul băncilor în particular, identificați drept principalii beneficiari ai cadrului legislativ curent”, susțin autorii.

***

legalis – soluția de documentare juridică dezvoltată de Editura C.H. Beck – oferă profesioniștilor un conţinut dedicat și diversificat: cărţi din diverse domenii ale dreptului (civil, afaceri, penal, public, UE și CEDO), reviste, legislaţie, jurisprudenţă și bibliografie

Interesat de legalis?

 Deschide un cont demo gratuit aici sau solicită o ofertă adaptată nevoilor tale profesionale.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories