Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Ziua minorităţilor naţionale din România

18.12.2018 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA
Abonare newsletter
Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

18 decembrie 2018Ziua minorităţilor naţionale din România este sărbătorită, anual, la data de 18 decembrie.

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei minorităţilor naţionale din România, potrivit unui comunicat: „Cu prilejul Zilei Minorităților Naționale vreau să felicit toate comunitățile minoritare, care prin diversitatea socio-culturală au însuflețit și întregit patrimoniul valorilor naționale. 

Celebrarea acestei zile este încă o recunoaștere a contribuției pe care comunitățile minorităților naționale au avut-o la construirea Romaniei de astăzi: un stat puternic, care a sărbătorit Centenarul Marii Uniri și este pregătit să exercite Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Trăim într-o lume a multiculturalismului, ceea ce implică promovarea diversității culturale, lingvistice, etnice și religioase, ocrotirea identității minorităților, dar și deschidere spre dialog, înțelegere, toleranță. Sunt elemente care izvorăsc firesc din înțelepciunea poporului român și certifică definirea unei societăți moderne și democratice, a unui stat care a asimilat principiile comunității europene și înțelege în profunzime motto-ul ”Unitate în diversitate”.

Modul armonios în care cetățenii români – majoritate și minorități naționale, deopotrivă, au conviețuit de-a lungul istoriei este o garanție solidă că împreună putem construi o Românie puternică, sigură și prosperă.

Urez „La mulți ani!”  și le doresc să-și atingă idealurile tuturor cetățenilor români ce aparțin minorităților naționale!

***

18 decembrie 2017: Ziua minorităţilor naţionale din România este sărbătorită, anual, la data de 18 decembrie.

Sediul materiei: Inițial, în România a fost adoptată HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale din România. Ulterior, a intrat în vigoare Legea nr. 247/2017 pentru instituirea Zilei minorităţilor naţionale din România ca sărbătoare naţională. La data intrării în vigoare a acestei legi, s-a abrogat Hotărârea Guvernului nr. 881 din 9 decembrie 1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale din România.

La 18 decembrie 1992, Adunarea generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice. Documentul internaţional oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale.

Marți, 19 decembrie 2017, Academia Oamenilor de Știință din România va lansa lucrarea „Comunitatea musulmană din România în ilustrate (1898-1940)„, editată de Gabriel-Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea, cu prilejul manifestărilor organizate de Uniunea Democrată Turcă din România, potrivit unui comunicat al AOSR.

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship la Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week