« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Apariția unei noi legi în cursul litigiului
21.12.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, din moment ce desfăşurarea şi finalizarea procesului au fost prefigurate şi anticipate de către reclamant într-un anumit cadru procesual existent la momentul declanşării acestuia, cursul litigiului ar fi alterat ca urmare a intervenirii unei noi norme procesuale, care modifică regulile pe care ar trebui să le aibă în vedere instanţa în soluţionarea cauzei. Așadar, cum dispozițiile art. 48 din Legea nr. 10/2001 au fost modificate în cursul procesului prin Legea nr. 1/2009, în mod corect s-a stabilit, în soluționarea conflictului dinte cele două forme ale textului de lege ce reglementează diferit aceeași situație juridică cu privire la calitatea procesuală pasivă în litigiile privind restituirea îmbunătățirilor necesare şi utile aduse imobilelor preluate abuziv de stat, că dispozițiile art. 48 alin. (2) din Legea nr. 10/2001, modificată, nu sunt aplicabile litigiului, în raport cu prevederile art. 6 din Convenția europeană, care consacră dreptul la un proces echitabil. (Decizia nr. 824 din data de 18 mai 2017 pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect acțiune în revendicare)

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD