« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Malta. Suspecții asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia, trimiși în judecată. UPDATE: Declarația comună a reprezentanților Comisiei Europene la un an de la asasinat. UPDATE: Vincent Muscat, condamnat la 15 ani de închisoare. UPDATE: Parlamentul European solicită dreptate şi reforme
29.04.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 29 aprilie 2021, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care cere guvernului maltez să îi aducă în faţa justiţiei pe toţi demnitarii implicaţi în toate cazurile legate de recentele dezvăluiri din dosarul asasinării jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia, potrivit unui comunicat.

În rezoluţie, adoptată cu 635 voturi pentru, 46 voturi împotrivă şi 12 abţineri, eurodeputaţii amintesc de evoluţiile din cazul Daphne Caruana Galizia, în urma mărturiei lui Vincent Muscat.

Toate acuzaţiile de corupţie şi fraudă trebuie să fie anchetate şi condamnate cu rigoarea adecvată şi la nivelul adecvat.

***

Marți, 23 februarie 2021, Vincent Muscat, unul dintre cei trei bărbaţi acuzaţi de plasarea bombei care a ucis-o în 2017 pe jurnalista malteză de investigaţii, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, potrivit bbc.com.

***

Marți, 16 octombrie 2018, Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, comisar european pentru justiție, protecția consumatorului și egalitate de gen, și Mariya Gabriel, comisar european responsabil pentru economia și societatea digitală, au transmis o declarație comună în contextul împlinirii unui an de la asasinarea jurnalistei malteze anticorupţie Daphne Caruana Galizia.

Textul integral:

Astăzi se împlinește un an de la asasinarea ziaristei Daphne Caruana Galizia. Onorăm astăzi munca asiduă și tăria de caracter de care au dat dovadă Daphne, Jan Kuciak și numeroși alți ziariști care sacrifică tot ceea ce au – uneori însăși viața – în căutarea adevărului. Este, totodată, o ocazie pentru noi, pentru Europa să ne oprim pentru o clipă și să reflectăm la ceea ce ne este scump: dreptul de a ne exprima în mod liber.

Comisia susține ferm protejarea libertății de exprimare și a libertății mijloacelor de informare în masă. Democrația nu poate supraviețui dacă jurnaliștii nu își mai pot face meseria în mod liber, dacă sunt cenzurați, dacă sunt împiedicați să îi critice pe cei ce dețin puterea și, în special, dacă sunt intimidați, hărțuiți, amenințați și uneori chiar uciși în timp ce muncesc. Democrația se întemeiază pe rolul jurnaliștilor și depinde de ei.

Nu trebuie să uităm nici de avertizorii de integritate, care sunt adesea sursele jurnalismului de investigație și care au nevoie, la rândul lor, de protecție. Ei se bazează pe noi pentru a le asigura securitatea, nu îi putem lăsa în voia sorții.

Nu dorim ca aceste crime să aibă un efect descurajator asupra libertății mijloacelor de informare. Cetățenii ar trebui să fie în măsură să își formeze propriile opinii pe baza unor anchete neîngrădite și a prezentării realității în mod independent.

Din acest motiv persoanele responsabile de aceste asasinate trebuie să fie aduse în fața justiției. Dorim ca adevărul să fie cunoscut pe deplin. Trebuie să trimitem un semnal clar tuturor ziariștilor: Europa este un loc sigur pentru a lucra. Dacă ziariștii sunt reduși la tăcere, democrația este redusă la tăcere. Acest lucru nu se va întâmpla în Europa. Nu sub privirile noastre.”

:: Declarația comună a oficialilor CE

***

Joi, 21 decembrie 2017, trei bărbaţi acuzaţi de asasinarea jurnalistei malteze anticorupţie Daphne Caruana Galizia au fost trimişi în judecată, potrivit uk.reuters.com.

Cei trei au fost arestaţi la începutul lui decembrie pe baza unor conversaţii telefonice interceptate. Aceștia au fost acuzaţi de asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, la aproape două luni după ce victima a fost ucisă cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul pe care îl conducea.

Daphne Caruana Galizia, în vârstă de 53 de ani, a fost asasinată la data de 16 octombrie 2017, după ce acuzase constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de corupţie în popularul său blog Running Commentary.

 
Secţiuni: Content, Drept penal, Internațional | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD