« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Întrebare preliminară cu privire la noțiunile de profesionist și consumator (împrumut imobiliar). UPDATE: Hotărârea CJUE (ne aflăm în domeniul de aplicare)
22.03.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

22 martie 2019: Curtea declară:

Articolul 2 litera (b) din Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii trebuie interpretat în sensul că salariatul unei întreprinderi și soțul său, care încheie cu această întreprindere un contract de credit rezervat, cu titlu principal, membrilor personalului întreprinderii respective, destinat să finanțeze achiziționarea unui bun imobil în scopuri private, trebuie să fie considerați „consumatori” în sensul acestei dispoziții.

Articolul 2 litera (c) din Directiva 93/13 trebuie interpretat în sensul că întreprinderea menționată trebuie să fie considerată „profesionist”, în sensul acestei dispoziții, atunci când încheie un astfel de contract de credit în cadrul activității sale profesionale, chiar dacă acordarea de credite nu constituie activitatea sa principală. (s.n. – M.M.-B.)

:: hotărârea CJUE

***

03 ianuarie 2018: Judecătorul suprem de drept comun francez se întreabă cu privire la noțiunea de profesionist și noțiunea de consumator (C-590/17 Pouvin și Dijoux).

Situația de fapt:
1. apropierea legislațiilor;
2. avem o societate, precum societatea EDF, care acordă unui salariat un împrumut imobiliar care intră sub incidența dispozitivului de ajutor pentru cumpărarea unei locuințe, pentru care sunt eligibili doar membrii personalului societății;
3. necesitatea de a afla dacă într-o atare situație de fapt specifică, respectiva societatea acționează în calitate de profesionist în sensul directivei incidente;
4. apoi, avem aceeași societate care acordă de data aceasta un împrumut imobiliar nu salariatului, ci soțului salariatului, soț care:
4.1. nu este membru al personalului societății respective,
4.2. ci co-împrumutat solidar;
5. necesitatea de a afla dacă într-o atare situație specifică precum cea descrisă la punctul anterior, societatea acționează în calitate de profesionist în sensul directivei incidente;
6. apoi, necesitatea de a mai afla și dacă:
6.1. salariatul unui societăți, precum societatea EDF, care contractează cu aceasta un asemenea împrumut imobiliar, acționează în calitate de consumator;
6.2. soțul acestui angajat, care subscrie același împrumut nu în calitate de salariat al societății, ci de co-împrumutat solidar, acționează în calitate de consumator;
7. pentru întreg cuprinsul deciziei de sesizare a Curții de Justiție, a se vedea aici (nu înțelegem de ce aceste documente sunt disponibile în mod public pe pagina de internet aferentă, iar în România, sesizările CJUE realizate de ÎCCJ nu sunt disponibile spre a fi consultate pe o pagina de internet aferentă). De asemenea, nu înțelegem de ce încheierea de sesizare a ÎCCJ pentru pronunțarea unei dezlegări prealabile este disponibilă pe pagina de internet a ÎCCJ, dar încheierea de sesizare a CJUE pe calea trimiterii preliminare (care tot un fel de dezlegare prealabilă este), nu este disponibilă pe pagina ÎCCJ.

Dispoziții incidente: articolul 2 din Directiva 93/13/CEE

Articolul 2

În sensul prezentei directive:
(a) „clauzele abuzive” înseamnă clauzele contractuale definite la articolul 3;
(b) „consumator” înseamnă orice persoană fizică ce, în cadrul contractelor reglementate de prezenta directivă, acționează în scopuri care se află în afara activității sale profesionale;
(c) „vânzător sau furnizor” înseamnă orice persoană fizică sau juridică care, în cadrul contractelor reglementate de prezenta directivă, acționează în scopuri legate de activitatea sa profesională, publică sau privată.

Corespondențe pentru România: articolul 2 din Legea nr. 193/2000

Art. 2
(1)Prin consumator se înţelege orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care, în temeiul unui contract care intră sub incidenţa prezentei legi, acţionează în scopuri din afara activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale.
(2)Prin profesionist se înţelege orice persoană fizică sau juridică autorizată, care, în temeiul unui contract care intră sub incidenţa prezentei legi, acţionează în cadrul activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale, precum şi orice persoană care acţionează în acelaşi scop în numele sau pe seama acesteia.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

 
Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD