« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
3 comentarii

Revista Dreptul nr. 1/2018
03.01.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Cuprins

EDITORIAL
Pentru un nou Cod comercial, în condițiile sistemului unitar (monist) de reglementare a Codului civil
Stanciu D. Cărpenaru

STUDII – DISCUȚII – COMENTARII
Discuții cu privire la posibilitatea aplicării prevederilor art. 657 din Codul civil
Cristian Jora, Ioan Ciochină-Barbu

Elemente relevante în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la expropriere
Ana-Maria Nicolcescu

Concurența comercială. Concept, funcții și varietăți
Călin M. Costin

Considerații critice asupra modului de reglementare a excepției de necompetență teritorială de ordine privată conform Codului de procedură civilă
Adrian-Constantin Tătar

Opțiuni doctrinare cu privire la neconstituționalitatea art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, și implicațiile acestei soluții
Ioan Leș

Agravarea peste limitele legii a răspunderii pentru malpraxis a medicului militar
Ionuț Vida-Simiti

Poate Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice să constituie temei legal pentru recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraților? Posibilitatea aplicării majorării pensiei de serviciu, prevăzută de art. 82 alin. (4) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, inclusiv în considerarea perioadei în care titularul pensiei de serviciu a exercitat profesia de avocat după data eliberării din funcția de procuror și obținerea pensiei de serviciu
Alexandru Athanasiu, Ana-Maria Vlăsceanu

Câteva observații privind reperele indicate de Curtea Constituțională a României în legătură cu reglementarea infracțiunii de abuz în serviciu. Efecte specifice domeniului achizițiilor publice
Monica Amalia Rațiu

Dreptul martorului de a fi asistat de avocat
Adrian Șandru

Exercitarea dreptului de consultare a dosarului în faza de urmărire penală
Gianina-Anemona Radu, Loredana-Elena Matiescu

Aspecte practice specifice obținerii datelor privind tranzacțiile financiare ale unei persoane
Bogdan Micu

Verificarea legalității procedeelor probatorii în camera preliminară
Radu Slăvoiu

Revocarea și anularea amânării aplicării pedepsei
Norel Neagu

Criteriul aptitudinii cauzale a acțiunii
Mioara-Ketty Guiu

DREPTUL UNIUNII EUROPENE
Considerații pe marginea răspunderii extracontractuale în contenciosul Uniunii Europene
Andrei Duțu-Buzura

DOCTRINĂ STRĂINĂ
Convergențe și divergențe internaționale în legislația întreprinderilor mici și mijlocii
J. M. Coutinho De Abreu

 
Secţiuni: Anunțuri, Content, Drept penal, Dreptul sanatatii, Revista revistelor juridice | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Revista Dreptul nr. 1/2018”

 1. Super interesant!

  aș citi într-o clipită:

  Elemente relevante în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la expropriere
  Ana-Maria Nicolcescu

  și

  Considerații pe marginea răspunderii extracontractuale în contenciosul Uniunii Europene
  Andrei Duțu-Buzura

  Dreptul martorului de a fi asistat de avocat
  Adrian Șandru

  • Darius MARCU spune:

   Şi eu aş citi articolul despre expropriere în practica CEDO, mai ales că în România există Legea exproprierii nr 255/2010 care eu zic că e neconstituţională din vreo 5 motive, la fel şi proiectul de lege privind extinderea domeniuului exproprierii de urgenţă. unul dintre motive e faptul că interzice dreptul de a ataca în instanţă legalitatea exproprierii, doar cuantumul despăgubirii putând fi atacat. Nu poate exista o analiză a proporţionalităţii şi rezonabilităţii măsurii, de către o instanţă. Asemenea legi existau pe vremea lui Dej şi Ceauşescu.
   Şi mai trist este că asemenea legi au fost promovate de avocaţi: Legea 255 de Emil Boc, doctorand în drept constituţional, iar în Parlament, proiectul de completare a legii, de un avocat liberal. Se pare că avocaţii implicaţi prea mult în politică devin yesmani ai partidului

 2. Ioan BUCSA spune:

  E un articol interesant, cel cu majorarea pensiilor la magistrati, luându-se în considerare anii de avocatură efectuaţi după ce magistratul s-a pensionat cu pensie de serviciu stabilită conform lg. 303/2004.
  Observ că unii pensionari speciali foşti magistrati, dacă au mai mult timp liber, sunt odihniţi şi le vin idei cum să-şi mai mărească pensia deja destul de mare.
  Unde mai pui că în timpul ăsta el mai cotizează şi la casa de pensii a avocaţilor de unde, când va implini vârsta de pensionare, va lua şi de la această casă o pensie.
  Numai în România se poate întâmpla lucrul ăsta.
  Ca să te poţi încadra în vechimea minimă de 25/20 ani pentru a putea beneficia de pensia specială de magistrat, Legea 303/2004 a asimilat vechimii în magistratură şi perioadele în care magistratul a îndeplinit şi alte funcţii juridice, printre care şi cea de avocat; dacă nu ai această vechime, nu ai decât să aştepţi împlinirea vârstei de pensionare prevăzută de Legea 263/2010 şi să beneficiezi de pensie din sistemul public, nicidecum de pensie de serviciu; mai nou, prin alte legi speciale, mai sunt asimilate şi alte activităţi cu cea de magistrat, respectiv cea de funcţionar cu studii juridice pe la Avocatul Poporului, membrii completelor CNSC cu studii juridice, iar şi mai nou perioada de min. al justiţiei , probabil datorită faptului că le lipsea unor foşti miniştri care au fost şi magistrati câţiva anişori ca să beneficieze de pensie de serviciu de magistrat.
  Or, art. 107 alin.(4) din Legea 263/2010 prevede că : Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
  Păi cum poate fi considerată stagiu de cotizare la sistemul public de pensie perioada în care magistratul pensionat special(deci nu din sistemul public) desfăşoară activitate de avocat care constituie stagiu de cotizare la alt sistem de pensie, dacă nu s-a optat mai întâi pentru pensia din sitemul public aşa cum prevede art. 82 alin. 6. Legea 303/2004 nu spune că ar constitui temei de majorare a pensiei speciale perioadele de avocatură desfăşurate după ieşirea la pensie, ci doar face o favoare celor care înainte(nu după) de a fi magistrat au fost avocaţi. De altfel, modul de calcul al pensiilor de serviciu nu are legătură cu pensiile pentru limită de vârstă din sistemul public şi stagiul de cotizare despre care face vorbire Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
  De asemenea art. 192 din Legea 263/2010(Între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş.) vorbeşte despre recunoasterea reciprocă a stagiilor de cotizare pentru deschiderea dreptului la pensie pentru limită de vârstă şi nu la majorarea pensiilor de serviciu; acestea din urmă pot fi actualizate tot in condiţiile legii speciale, respectiv conform art. 85 alin. 2: „se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată.”

  Ar trebui să ne sperie lăcomia unora….

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD