Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Cristian Jura: Dreptul sportului este un domeniu absolut fascinant
04.01.2018 | Alina MATEI

Secţiuni: Data protection, Dreptul sportului, Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Profesor Cristian Jura, pentru că ați acceptat să acordați un interviu cititorilor J. Înainte de a vă întreba cum ați ajuns arbitru la Lausanne, vă rog să ne spuneți cum și când v-ați întâlnit cu sportul?

Cristian Jura: Înainte de 1989, adică înainte de revoluție, în România sportul se trăia și se simțea altfel. Lumea era foarte atentă la toate sporturile, nu doar la fotbal, și era o adevărată sărbătoare când se televizau competiții sportive naționale sau internaționale. Se strângeau câteva familii, se pregătea de mâncare, se aducea ceva de băut și ne uitam cu toții la diverse competiții. Era o altă atmosferă! Mama, de exemplu, pregătea salată boeuf, care de obicei era specifică Crăciunului sau Paștelui.

Eu sunt din Deva, și am fost cumva norocoși, noi devenii, pentru că orașul este flancat de un deal pe care se află un releu de televiziune. De câte ori era un campionat mondial sau european, care nu era transmis de TVR, zeci de mașini urcau dealul, cu televizoare mici, portabile și de acolo prindeam televiziunea maghiară și, astfel, vedeam meciurile. Era o atmosferă grozavă!

Eu am practicat badminton, tenis și judo, dar, aproape toți antrenorii au reușit să plece în Germania înainte de 1989, acesta este motivul pentru care am practicat diferite sporturi.

Alina Matei: Cum a început cariera de arbitru la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne?

Cristian Jura: Am fost acceptat de către TAS în anul 2012, dar înainte de acest an am avut o colaborare extraordinară cu Asociația Fotbaliștilor Amatori și Non Amatori (AFAN) din România. Practic, la AFAN am dobândit primele cunoștințe de drept sportiv. În acea perioadă a fost un caz foarte cunoscut, cazul FC Chelsea vs. Mutu, și toată lumea vorbea de TAS. În acest context am observat că din România nu există nici un arbitru pe lista TAS și, cu ajutorul AFAN, am decis să candidez, iar în 2012 am fost acceptat.

Alina Matei: Sunteți singurul autor român care a publicat comentarii ale Codului pentru Arbitraj Sportiv în cartea Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv. Cât de acoperitoare/descoperitoare sunt reglementările acestui Cod?

Cristian Jura: Dreptul sportului este un domeniu absolut fascinant, este un domeniu deosebit de complex, practic există jurisdicții sportive pentru fiecare federație națională sau internațională în parte plus TAS. Codul pentru Arbitraj Sportiv creează un cadru legal. Codul TAS este un document redus ca număr de articole, are doar 70 de articole. Juriștii, avocații când aud de un cod de arbitraj își închipuie ceva asemănător Codului de procedură civilă, dar nu este așa. Codul TAS este un instrument eficient și flexibil. Articolul R45 precizează că se va decide asupra litigiului conform regulilor alese de către părți sau, în absența unei astfel de reglementări, conform legii elvețiene. Părțile pot autoriza panelul să decidă ex aequo et bono. Dar se mai pot aplica regulamentele unor federații internaționale sau Codul Agenției Mondiale Antidoping.

Alina Matei: Care este atmosfera în care se judecă la TAS și în alte organisme internaționale în care ați fost arbitru? Pledoariile avocaților „sângerează” ca o gheruţă, concluziile scrise colorează cu boldurile specifice dosarul?

Cristian Jura: Ceea ce mă încântă la TAS este atmosfera de seriozitate și profesionalism, dar în același timp este o atmosferă de colegialitate cu o notă specifică internațională. De-a lungul timpului am fost în același panel cu avocați, juriști din Italia, Anglia, Canada, Germania, Africa de Sud, Olanda etc.

Ca și arbitrii, și avocații provin din țări diferite și fiecare vine cu un anumit specific, unii sunt mai colerici, alții mai reținuți. Faza orală este interesantă pentru că părțile pot veni cu mijloace de probă diverse sau cu prezentări PowerPoint, inclusiv cu martori. Uneori ai senzația că te afli la o conferință internațională și nu în cadrul unui panel de arbitraj sportiv care trebuie să se pronunțe asupra unui caz.

Alina Matei:”Trena” jurisprudenței de la TAS conține și practică neunitară?

Cristian Jura: În general, jurisprudența TAS este unitară. Avem la dispoziție un departament de cercetare care, la fiecare caz în parte, ne aduce jurisprudența necesară. În plus, numărul de cazuri pe an nu este foarte mare și atunci nu este dificil să menținem o jurisprudență unitară.

Alina Matei: Care sunt cazurile în care ați fost arbitru și au avut acel miez prețios care te face să nu le uiți?

Cristian Jura: Am făcut parte din Divizia Ad-Hoc a Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia 2014 și din Divizia Ad-Hoc a Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv pentru UEFA EURO 2016.

Unul dintre cazurile cele mai interesante a fost la triatlon, un caz de dopaj. Am fost în panel cu un medic din Africa de Sud, cu un avocat din Germania, iar grefa era asigurată de o juristă din Canada, sportivii pe care îi judecam erau din China. La un moment dat am primit niște documente pe e-mail și când am deschis documentul respectiv am văzut că erau scrise în limba chineză! Ulterior am primit și traducerea, dar a fost pentru prima dată când am văzut zeci de pagini scrise în limba chineză.

Alina Matei: În sport întâlnim mai des rasism (sunteți autor al cărții Sport și Rasism), droguri, pile sau spălare de bani?

Cristian Jura: Din păcate, întâlnim toate aceste manifestări… Ne confruntăm cu meciuri care se joacă fără public, cazuri de dopaj, persoane arestate și condamnate, să nu uităm de scandalurile care au zguduit FIFA și UEFA.

Alina Matei: De ce văd oamenii doar partea cu sclipici a sportului, salariile mari ale fotbaliștilor, de exemplu, sau reclamele în care sunt implicați sportivii, când, în realitate, este o lume dură, în care se muncește de foarte mic, în care disciplina, munca și dedicația sunt valori în care se crede realmente, și nu vorbe frumoase spuse să dea bine?

Cristian Jura: Pe de o parte, o vină o au părinții care își doresc pentru copiii lor o carieră la care au visat, practic, doresc să își împlinească visul prin intermediul copilului. Pe de altă parte, în sport durata de viața a unui sportiv este mică, iar rata de eșec este foarte mare. Eșecul poate să însemne chiar și o accidentare survenită în preajma unui eveniment sportiv important, care ar putea să pună capăt unor ani întregi de pregătire sau o suspendare.

Alina Matei: Cu ce probleme se confruntă sportul, acest giuvaier la îndemâna aproape a oricui?

Cristian Jura: În lumea modernă, sportul nu se mai rezumă la a face antrenamente. Discutăm de un întreg univers dedicat sportului: asigurări, alimentație, echipamente performante, antrenamente moderne, recuperare, psihologie sportivă, infrastructură adecvată, protecția datelor cu caracter personal, medicină sportivă, testări computerizate etc. Din păcate, în România stăm destul de slab la cele mai multe dintre aceste capitole și dacă nu reușim să ne modernizăm, rezultatele bune de la competițiile importante vor continua să lipsească.

În urmă cu câteva săptămâni am organizat o conferință despre Sport și Asigurări, la care JURIDICE.ro a fost partener. Pare incredibil, dar a fost prima conferință cu această temă organizată în ultimii 28 de ani! Sportivii noștri merg în străinătate cu o simplă asigurare de călătorie sau, uneori, participă la competiții în baza unei declarații pe proprie răspundere. În statele UE, copiii nu fac ora de sport, dacă nu au un anumit tip de asigurare, sportivii nu fac antrenamente fără asigurare, iar la noi…

Alina Matei: Dezbaterile, conferințele dedicate Dreptului sportului, unele organizate de Societatea de Științe Juridice, precum Probleme dificile de dreptul sportului (ed. 1) și la care ați participat în calitate de speaker, sunt soluția pentru chestiunile juridice ale acestei ramuri de drept numită Dreptul sportului?

Cristian Jura: Cu siguranță, sper ca în 2019 să organizăm prima conferință internațională la București.

Alina Matei: Sportul și sportivul favorit?

Cristian Jura: Nu am un sport favorit, ca sportiv l-am apreciat foarte mult pe Michael Schumacher.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Cristian Jura: Îi indemn să se aplece asupra materiei Dreptului sportului, pentru că este un domeniu foarte slab dezvoltat în România și potențialul de dezvoltare este uriaș!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Cristian Jura: Vă doresc ca 2018 să vină cu bucurie și împliniri!

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti