Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
7 comentarii

Răspunderea penală a persoanelor juridice
04.01.2018 | Mihai MAREȘ

Secţiuni: Content, Drept comercial, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mihai Mareș

Mihai Mareș

Aș începe, având în vedere tema reorganizării persoanei juridice prin a face câteva considerațiuni generale privind răspunderea penală a persoanelor juridice. A fost o problemă dintotdeauna adaptarea sistemului de drept penal care este centrat îndeosebi pe persoană fizică la realitatea persoanelor juridice. Aceasta deoarece teoria ficțiunii care consideră o persoană juridică drept creația legii, această teorie afirmă că o persoană juridică nu poate fi subiect activ al unei infracțiuni. Teoria realității care consideră o persoană juridică o realitate concretă merge pe ideea că o persoană juridică poate devenii infractor, așadar subiect al răspunderii penale. În România, răspunderea penală a persoanelor juridice a fost introdusă încă din 2006 prin Legea nr. 278, prin care s-a modificat vechiul Cod penal, în timp ce în actualul cod penal adoptat prin Legea nr. 286/2009, răspunderea penală a  persoanei juridice merge pe modelul codului penal finlandez și vorbește despre o răspundere penală la modul general al așa-zisului sistem al clauzei generale, în sensul în care o persoană juridică poate comite atât în calitate de autor, instigator sau complice orice infracțiune, indiferent de natura acesteia.

Răspunderea penală a persoanelor juridice are și niște excepții, respectiv statul şi autorităţilor publice sunt exceptate de la răspunderea penală. Art. 135 (2) C. pen. vorbește despre instituţiile  publice  care nu răspund penal doar pentru infracţiunile  săvârşite în exercitarea unei activităţi ce nu poate face obiectul domeniului privat. Spre deosebire de vechiul cod penal care prevedea o imunitate generală, prin urmare pentru acest considerent, vechiul cod penal poate fi considerat, în ceea ce privește instituțiile publice, lege penală mai favorabilă. Alineatul trei vorbește, de asemenea, despre cumulul care se poate aduce răspunderii penale directă a persoanei juridice cu răspunderea penală a persoanei fizice, prevedere preluată din dreptul belgian și olandez.

Nu s-a mai făcut precizarea ”cu vinovăție”, care este o precizare redundantă în sistemul actualului cod penal, având în vedere dispozițiile art. 16 alin. (1), care prevede că fapta constituie infracţiune numai dacă a fost săvârşită cu forma de vinovăţie cerută de legea penală. De asemenea, aici facem precizare că nu se face distincție între categoriile de persoane care comit fapte de natură penală, iar cu aceasta închei aceste cosiderațiuni generale, particularitatea răspunderii penale a persoanelor juridice constă, de asemenea, în condiția tipicității subiective care se raportează și la atitudinea anumitor persoane fizice din cadrul acesteia.

Av. drd. Mihai Mareș
Managing Partner, MAREȘ DANILESCU MAREȘ

* Opinie susținută în cadrul conferinței Probleme dificile de drept comercial, ediția a 3-a, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti