TOP LEGAL
7 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Răspunderea penală a persoanelor juridice
04.01.2018 | Mihai MAREȘ

 
Competition Law
Mihai Mareș

Mihai Mareș

Aș începe, având în vedere tema reorganizării persoanei juridice prin a face câteva considerațiuni generale privind răspunderea penală a persoanelor juridice. A fost o problemă dintotdeauna adaptarea sistemului de drept penal care este centrat îndeosebi pe persoană fizică la realitatea persoanelor juridice. Aceasta deoarece teoria ficțiunii care consideră o persoană juridică drept creația legii, această teorie afirmă că o persoană juridică nu poate fi subiect activ al unei infracțiuni. Teoria realității care consideră o persoană juridică o realitate concretă merge pe ideea că o persoană juridică poate devenii infractor, așadar subiect al răspunderii penale. În România, răspunderea penală a persoanelor juridice a fost introdusă încă din 2006 prin Legea nr. 278, prin care s-a modificat vechiul Cod penal, în timp ce în actualul cod penal adoptat prin Legea nr. 286/2009, răspunderea penală a  persoanei juridice merge pe modelul codului penal finlandez și vorbește despre o răspundere penală la modul general al așa-zisului sistem al clauzei generale, în sensul în care o persoană juridică poate comite atât în calitate de autor, instigator sau complice orice infracțiune, indiferent de natura acesteia.

Răspunderea penală a persoanelor juridice are și niște excepții, respectiv statul şi autorităţilor publice sunt exceptate de la răspunderea penală. Art. 135 (2) C. pen. vorbește despre instituţiile  publice  care nu răspund penal doar pentru infracţiunile  săvârşite în exercitarea unei activităţi ce nu poate face obiectul domeniului privat. Spre deosebire de vechiul cod penal care prevedea o imunitate generală, prin urmare pentru acest considerent, vechiul cod penal poate fi considerat, în ceea ce privește instituțiile publice, lege penală mai favorabilă. Alineatul trei vorbește, de asemenea, despre cumulul care se poate aduce răspunderii penale directă a persoanei juridice cu răspunderea penală a persoanei fizice, prevedere preluată din dreptul belgian și olandez.

Nu s-a mai făcut precizarea ”cu vinovăție”, care este o precizare redundantă în sistemul actualului cod penal, având în vedere dispozițiile art. 16 alin. (1), care prevede că fapta constituie infracţiune numai dacă a fost săvârşită cu forma de vinovăţie cerută de legea penală. De asemenea, aici facem precizare că nu se face distincție între categoriile de persoane care comit fapte de natură penală, iar cu aceasta închei aceste cosiderațiuni generale, particularitatea răspunderii penale a persoanelor juridice constă, de asemenea, în condiția tipicității subiective care se raportează și la atitudinea anumitor persoane fizice din cadrul acesteia.

Av. drd. Mihai Mareș
Managing Partner, MAREȘ DANILESCU MAREȘ

* Opinie susținută în cadrul conferinței Probleme dificile de drept comercial, ediția a 3-a, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 7 de comentarii cu privire la articolul “Răspunderea penală a persoanelor juridice”

 1. Andrei SĂVESCU spune:

  Care este raportul dintre răspunderea penală a persoanei juridice și răspunderea penală a persoanei fizice care a luat decizia greșită?

  • Cătălina CRISTEA spune:

   In unele situatii se poate atrage si raspunderea persoanei juridice, alteori doar a angajatului. Aici m-as duce spre categoriile de persoane care pot avea calitate de parte responsabila civilmente, la comitentul pentru prepusi si vorbim de raspunderea civila.

  • Adrian ȘANDRU spune:

   Răspunsul la această întrebare se regăseşte la art. 135 alin. (3) C. pen care prevede că „răspunderea penală a persoanei juridice nu exclude răspunderea penală a persoanei fizice care a contribuit la săvârşirea aceleiaşi fapte”. Aşadar se poate observa că raţiunea răspunderii penale persoanei juridice nu exclude răspunderea penală a persoanei fizice, ba chiar scopul introducerii răspunderii penale a persoanei juridice este tragerea la răspunderea a personei care săvârşeşte o faptă, care întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii. Răspunderea penală a persoanei juridice are o utilitate sporită atunci când nu se poate stabili răspunderea penală niciunei persoane fizice, cât şi pe plan civil pentru acoperirea prejudiciului produs prin comiterea unei infracţiuni.

 2. Andrei SĂVESCU spune:

  Cum (dacă) funcționează răspunderea penală în cazul organizațiilor (subiecte colective de drept) care nu au personalitate juridică?

  • Cătălina CRISTEA spune:

   Cele fara personalitate juridica raspund precum cele cu personaltate juridice, in general.

  • Adrian ȘANDRU spune:

   In opinia mea nu se poate extinde răspunderea penală în cazul organizaţiilor (subiecte colective de drept) care nu au personalitate juridică, prin analogie cu răspunderea persoanei juridice. Condiţiile răspunderii penale ale persoanei juridice prevăzute la art. 135 C. pen. sunt de strictă interpretare. Răspunderea penală a persoanei juridice este indisolubil legată de existenţa personalităţii juridice. În acest sens a se vedea art. 151 C. pen, care prevede un veritabil „transfer” al răspunderii penale către persoana juridică creată în urma comasării sau divizării. De asemenea relevant este art. 16 C. pr. pen, care prevede la alin. (1) lit. (f) radierea suspectului sau inculpatului persoană juridică, fiind un caz care împiedică exercitarea acţiunii penale (inexistenţa personalităţii juridice neputând atrage răspunderea penală). În concluzie se poate statua faptul că nu se poate extinde răspunderea penală în cazul organizaţiilor fără personalitate juridică, esenţa răspunderii penale constând în existenţa personalităţii juridice pentru a exista capacitatea de a răspunde penal, aşa cum este reglementată de Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

 3. Darius MARCU spune:

  O problemă interesantă ar fi răspunderea penală autorităţilor publice paralele, pentru infracţiunile săvârşite în realizarea obiectului de activitate.
  În România, deşi e neconstituţional, conf. practicii CCR, există autorităţi de reglementare paralele în acelaşi domeniu.
  În această ipoteză, mai există raţiunea lipsei răspunderii unei autorităţi paralele care comite infracţiuni, dacă mai există o altă autoritate cu aceleaşi competenţe la nivel central?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.