Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Ziua Mondială a Alfabetului Braille

04.01.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA
Abonare newsletter
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Mondială a Alfabetului Braille este marcată, anual, la data de 4 ianuarie.

Înainte ca Louis Braille să inventeze această formă de comunicare, persoanele cu deficiențe de vedere au citit și au scris folosind sistemul Haüy care presupunea gravarea literelor latine pe hârtie sau pe piele groasă. Acesta a fost un sistem complicat care a solicitat multă pregătire și permitea oamenilor doar să citească, nu și să scrie. Descurajat de acest lucru, Braille la vârsta de 15 ani a inventat codul Braille.

Organizațiile non-guvernamentale din întreaga lume utilizează această zi pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de vedere și pentru a încuraja întreprinderile și guvernele să creeze oportunități economice și sociale pentru orbi.
ONG-urile și organizațiile de persoane cu dizabilități organizează concursuri și evenimente publice iar profesorii din școli predă studenților istoria braille.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua Mondială a Alfabetului Braille este marcată, anual, la data de 4 ianuarie.

Sediul materiei: Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat la data de 10 decembrie 2004 Rezoluția Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor (WBU).

La această dată s-a născut, în anul 1809, francezul Louis Braille, inventator al alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit şi astăzi de nevăzători.

Alfabetul Braille foloseşte șase puncte pentru 63 de semne (litere, sunete, semne, cifre, note muzicale). În 1847, a fost pus la punct tiparul Braille, cu ajutorul căruia puteau fi tipărite cărţi pentru nevăzători.

Louis Braille a murit la 6 ianuarie 1852, la Paris. În 1878, cu ocazia unui congres internaţional organizat la Paris, alfabetul Braille a fost adoptat oficial ca metodă de învăţare a cititului pentru copiii nevăzători.

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici, Intern SSJ

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week