
Cristian Jura

Alina Gaja
2020: Ziua Mondială a Alfabetului Braille este marcată, anual, la data de 4 ianuarie.
Evoluția tehnologică s-a manifestat destul de târziu în acest domeniu. Abia in 2019, compania Bristol Braille Technology a dezvoltat un e-reader care folosește sistemul Braille. Produsul se numește Canute 360 și este considerat primul primul e-reader Braille din lume.
În România interesele persoanelor nevăzătoare sunt protejate de Asociația Nevăzătorilor din România. Conform site-ului asociației, Asociaţia Nevăzătorilor din România este organizaţie nonguvernamentală naţională, recunoscută de utilitate publică prin H.G. 1033/03.09.2008, care funcţionează în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la Asociaţii şi Fundaţii, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 39/31.01.2000, modificată şi completată prin Legea nr. 246 din 18 iulie 2005, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 656 din 25 iulie 2005 şi are personalitate juridică potrivit Sentinţei Civile nr. 3288 din 27 septembrie 1956 a fostului Tribunal Popular al Raionului «23 August» Bucureşti şi este continuatoarea organizaţiei „Societatea Orbilor din România” întemeiată de Regina Elisabeta a României, aşa cum rezultă din documentele privind subvenţionarea acesteia de către stat, publicate în Monitorul Oficial nr. 194 din 27 noiembrie 1909 şi din Statutul aprobat prin Decretul Regal nr. 3159 din 11 noiembrie 1910 publicat în Monitorul Oficial nr. 180 din 14 noiembrie 1910.
***
2019: Ziua Mondială a Alfabetului Braille este marcată, anual, la data de 4 ianuarie.
Înainte ca Louis Braille să inventeze această formă de comunicare, persoanele cu deficiențe de vedere au citit și au scris folosind sistemul Haüy care presupunea gravarea literelor latine pe hârtie sau pe piele groasă. Acesta a fost un sistem complicat care a solicitat multă pregătire și permitea oamenilor doar să citească, nu și să scrie. Descurajat de acest lucru, Braille la vârsta de 15 ani a inventat codul Braille.
Organizațiile non-guvernamentale din întreaga lume utilizează această zi pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de vedere și pentru a încuraja întreprinderile și guvernele să creeze oportunități economice și sociale pentru orbi.
ONG-urile și organizațiile de persoane cu dizabilități organizează concursuri și evenimente publice iar profesorii din școli predă studenților istoria braille.
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
***

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici
2018: Ziua Mondială a Alfabetului Braille este marcată, anual, la data de 4 ianuarie.
Sediul materiei: Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat la data de 10 decembrie 2004 Rezoluția Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor (WBU).
La această dată s-a născut, în anul 1809, francezul Louis Braille, inventator al alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit şi astăzi de nevăzători.
Alfabetul Braille foloseşte șase puncte pentru 63 de semne (litere, sunete, semne, cifre, note muzicale). În 1847, a fost pus la punct tiparul Braille, cu ajutorul căruia puteau fi tipărite cărţi pentru nevăzători.
Louis Braille a murit la 6 ianuarie 1852, la Paris. În 1878, cu ocazia unui congres internaţional organizat la Paris, alfabetul Braille a fost adoptat oficial ca metodă de învăţare a cititului pentru copiii nevăzători.
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici, Intern SSJ
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro,
detalii aici!
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro