Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Mondială a Alfabetului Braille
04.01.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Mondială a Alfabetului Braille este marcată, anual, la data de 4 ianuarie.

Braille este un limbaj tactil folosit de nevăzători și de către cei cu deficiențe de vedere. Combinațiile de puncte în relief reprezintă fiecare literă și număr, și chiar simboluri muzicale, matematice și științifice, astfel încât cărțile și publicațiile periodice pot fi citite prin atingere.

Sistemul a fost inventat de francezul Louis Braille acum aproape 200 de ani.

Într-o postare pe Twitter, președintele Adunării Generale a ONU, Abdulla Shahid, a lăudat Braille ca instrument pentru libertatea de exprimare, acces la informație și incluziune socială.

Acest lucru nu a fost niciodată mai adevărat decât în vremurile de izolare cauzate de #COVID19, a scris el.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Mondială a Alfabetului Braille este marcată, anual, la data de 4 ianuarie.

Afecțiunile oculare sunt remarcabil de frecvente. Organizația Mondială a Sănătății estimează că la nivel global, cel puțin 1 miliard de persoane au o deficiență a vederii în apropiere sau la distanță, care ar fi putut fi prevenită sau încă nu a fost abordată.

Persoanele cu deficiențe de vedere sunt mai susceptibile decât cele fără deficiențe de a experimenta rate mai ridicate de sărăcie și dezavantaj. Neîndeplinirea nevoilor sau drepturilor lor are consecințe multiple: pierderea vederii reprezintă adesea o viață de inegalitate, sănătate mai slabă și bariere în calea educației și ocupării forței de muncă.

Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, adoptată în 2006, a avansat drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități. Convenția consideră Braille esențial pentru educație, libertatea de exprimare și opinie, accesul la informații și incluziunea socială. Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în 2015, promite în continuare că nimeni nu va rămâne în urmă cu scopul de a se asigura că toate ființele umane se pot bucura de vieți prospere și satisfăcătoare.

În noiembrie 2018 (Rezoluția A/RES/73/161), Adunarea Generală a decis să proclame 4 ianuarie drept Ziua Mondială Braille, recunoscând că realizarea integrală a drepturilor omului și a libertăților fundamentale se bazează pe o promovare scrisă incluzivă.

Chiar și în circumstanțe normale, persoanele cu dizabilități- un miliard de persoane din întreaga lume- au mai puține șanse să acceseze asistența medicală, educația, angajarea și să participe în comunitate. Sunt mai predispuși să trăiască în sărăcie, să aibă rate mai mari de violență, neglijare și abuz și sunt printre cei mai marginalizați din orice comunitate afectată de criză.

Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, viața în carantină a pus mai multe probleme în ceea ce privește independența și izolarea, în special pentru persoanele care se bazează pe utilizarea touch-ului pentru a-și comunica nevoile și a accesa informațiile. Pandemia a dezvăluit cât de important este să producem informații esențiale în formate accesibile, inclusiv în Braille și în formate sonore. În caz contrar, multe persoane cu dizabilități s-ar putea confrunta cu un risc mai mare de contaminare din cauza lipsei accesului la ghiduri și precauții pentru a proteja și a reduce răspândirea unei pandemii. COVID-19 a subliniat, de asemenea, necesitatea intensificării tuturor activităților legate de accesibilitatea digitală pentru a asigura incluziunea digitală a tuturor oamenilor.

În timpul pandemiei COVID-19, numeroase bune practici au fost puse în aplicare de către părți ale sistemului Națiunilor Unite pentru a promova un răspuns care include dizabilități la COVID-19 și pentru a disemina informații în Braille.

În Malawi, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a produs 4.050 materiale braille privind conștientizarea și prevenirea COVID-19. În Etiopia, Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a distribuit informații audio și materiale educaționale și de comunicare către profesioniștii din mass-media și a dezvoltat versiuni în Braille ale mesajelor educaționale. UNICEF a elaborat note de orientare care sunt disponibile în mai multe limbi și formate accesibile (inclusiv Braille și „ușor de citit”). „COVID-19: Considerații pentru copii și adulți cu dizabilități” abordează aspecte precum accesul la informații; apă, igienizare și igienă; sănătate; educaţie; protecția Copilului; sănătate mintală și sprijin psihosocial, precum și considerații pentru un loc de muncă incluziv.

Ziua Mondială Braille, sărbătorită încă din 2019, este observată pentru a conștientiza importanța Braille ca mijloc de comunicare în realizarea deplină a drepturilor omului pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2020: Ziua Mondială a Alfabetului Braille este marcată, anual, la data de 4 ianuarie.

Evoluția tehnologică s-a manifestat destul de târziu în acest domeniu. Abia in 2019, compania Bristol Braille Technology a dezvoltat un e-reader care folosește sistemul Braille. Produsul se numește Canute 360 și este considerat primul primul e-reader Braille din lume.

În România interesele persoanelor nevăzătoare sunt protejate de Asociația Nevăzătorilor din România. Conform site-ului asociației, Asociaţia Nevăzătorilor din România este organizaţie nonguvernamentală naţională, recunoscută de utilitate publică prin H.G. 1033/03.09.2008, care funcţionează în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la Asociaţii şi Fundaţii, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 39/31.01.2000, modificată şi completată prin Legea nr. 246 din 18 iulie 2005, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 656 din 25 iulie 2005 şi are personalitate juridică potrivit Sentinţei Civile nr. 3288 din 27 septembrie 1956 a fostului Tribunal Popular al Raionului «23 August» Bucureşti şi este continuatoarea organizaţiei „Societatea Orbilor din România” întemeiată de Regina Elisabeta a României, aşa cum rezultă din documentele privind subvenţionarea acesteia de către stat, publicate în Monitorul Oficial nr. 194 din 27 noiembrie 1909 şi din Statutul aprobat prin Decretul Regal nr. 3159 din 11 noiembrie 1910 publicat în Monitorul Oficial nr. 180 din 14 noiembrie 1910.

***

2019: Ziua Mondială a Alfabetului Braille este marcată, anual, la data de 4 ianuarie.

Înainte ca Louis Braille să inventeze această formă de comunicare, persoanele cu deficiențe de vedere au citit și au scris folosind sistemul Haüy care presupunea gravarea literelor latine pe hârtie sau pe piele groasă. Acesta a fost un sistem complicat care a solicitat multă pregătire și permitea oamenilor doar să citească, nu și să scrie. Descurajat de acest lucru, Braille la vârsta de 15 ani a inventat codul Braille.

Organizațiile non-guvernamentale din întreaga lume utilizează această zi pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de vedere și pentru a încuraja întreprinderile și guvernele să creeze oportunități economice și sociale pentru orbi.
ONG-urile și organizațiile de persoane cu dizabilități organizează concursuri și evenimente publice iar profesorii din școli predă studenților istoria braille.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua Mondială a Alfabetului Braille este marcată, anual, la data de 4 ianuarie.

Sediul materiei: Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat la data de 10 decembrie 2004 Rezoluția Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor (WBU).

La această dată s-a născut, în anul 1809, francezul Louis Braille, inventator al alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit şi astăzi de nevăzători.

Alfabetul Braille foloseşte șase puncte pentru 63 de semne (litere, sunete, semne, cifre, note muzicale). În 1847, a fost pus la punct tiparul Braille, cu ajutorul căruia puteau fi tipărite cărţi pentru nevăzători.

Louis Braille a murit la 6 ianuarie 1852, la Paris. În 1878, cu ocazia unui congres internaţional organizat la Paris, alfabetul Braille a fost adoptat oficial ca metodă de învăţare a cititului pentru copiii nevăzători.

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici, Intern SSJ

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti