« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Buletin de presă. Partea I – decembrie 2017
08.01.2018 | Magdalena SĂRSAN

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză (partea I) a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2017, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
G. A., administrator de fapt al S.C. T. C.S.A, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită,
G. M. D., la data faptei, acționar majoritar și administrator al S.C. T. C.S.A, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit în prezentul dosar, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, inculpații G. A. și G. M. D.au promis și transmis foloase materiale ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată, U. E. G., pentru a asigura finanțarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. T. C.S.A. cu mai multe unități administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.
Transmiterea foloaselor s-a realizat în mod indirect, prin intermediul lui L. Ș., consilierul personal al ministrului, în baza unei înțelegeri încheiate în cursul anului 2010 de către G. A. și L. Ș., la care a achiesat ulterior și G. M. D..
Ca urmare acestei înțelegeri, la datele de 24 august 2010 și 20 decembrie 2010, cei doi inculpați au dispus transferul unor foloase în valoare totală de 695.367,06 lei, prin intermediul unor plăți, către o societate controlată de L. Ș., care a fost interpusă în raporturile dintre T. C.și furnizorii obișnuiți ai acesteia.
Suma plătită cu titlul de foloase necuvenite reprezintă 10% din valoarea plăților efectuate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului către unitățile administrativ teritoriale Cavnic și Borsec, în contul lucrărilor realizate de S.C. T. C.S.A.

Față de L. M. s-a dispus clasarea pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara.
2 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului S. E.(cu dublă cetățenie, domiciliat în Israel), arestat în lipsă, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul S. E., în cursul anului 2011, l-a ajutat pe M. A., administrator unic al societății S. S. S.R.L., să îi dea suma totală de 175.000 de euro lui M. R., primarul municipiului Constanța de la acea vreme, pentru ca acesta să facă demersuri astfel încât societatea S. S. S.R.L să câștige, în condiții avantajoase, o licitație având ca obiect contractul de construire a Campusului social „Henri Coandă” în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro) din municipiul Constanța.
Ajutorul acordat de S. E. a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societății offshore M. M. Inc (societate al cărei beneficiar real era) și, pe de altă parte, a facilitat relația dintre M. R. și M. A., fiind prieten cu cei doi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile dispuse în cauză.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:– M. C.,în prezent și la data faptelor primar al comunei Filipeștii de Pădure, jud. Prahova și președinte onorific al Asociației „Fotbal Club Filipeștii de Pădure”, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (56 acte materiale, corespunzătoare ordinelor de plată semnate);

– S. V. G., în prezent și la data faptelor viceprimar și consilier local al comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova și președinte al Asociației „Fotbal Club Filipeștii de Pădure”, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (14 acte materiale, corespunzătoare numărului de hotărâri de consiliu local inițiate și votate).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 25 ianuarie 2006 – 30 martie 2012, inculpatul M. C., în calitate de primar al comunei Filipeștii de Pădure, jud. Prahova și de ordonator principal de credite, cu încălcarea legii, a dispus acordarea nelegală de finanțări nerambursabile de la bugetul local (în valoare de 2.204.986 lei), Asociației „Fotbal Club Filipeștii de Pădure” (structură sportivă de drept privat), prin semnarea a 56 de ordine de plată, fără existența unui angajament legal. Fapta a determinat crearea unui avantaj patrimonial în beneficiul Asociației „Fotbal Club Filipeștii de Pădure”, reprezentând suma plătită și a unui prejudiciu bugetului local al comunei Filipeștii de Pădure, de aceeași valoare.
În activitatea infracțională, inculpatul M. C. a fost sprijinit de inculpatul S. V. G., viceprimar, respectiv consilier local al comunei Filipeștii de Pădure, județ Prahova, dar și președinte al Asociației „Fotbal Club Filipeștii de Pădure”. Astfel, acesta și-a încălcat atribuțiile de ales local și, cu intenție, a inițiat și a votat 14 hotărâri de consiliu local în baza cărora au fost stabilite sumele de bani virate asociației, fără încheierea unor contracte de finanțare nerambursabilă, cu încălcarea unor dispoziții din Legea nr. 69/2000 a educației fizice și sportului și Legea nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități non-profit de interes general din bugetul public. În acest mod a fost înlesnită efectuarea unor plăți nelegale de către inculpatul M. C., ordonator principal de credite, către Asociația „Fotbal Club Filipeștii de Pădure”, în sumă totală de 2.204.986 lei
.

În cauză s-a dispus sechestru asigurător asupra tuturor sumelor existente în conturi bancare deținute de inculpații M. C. și S. V. G., precum și sechestru asupra unor imobile deținute de acesta din urmă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova, cu propunerea de a se menține măsurile asigurărorii dispuse.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:– C. E. P., la data faptelor angajat al unei societăți comerciale și membru al comisiei de evaluare/licitație, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită, 
– trafic de influență
,

– B. I., la data faptelor ofițer de poliție în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită,
– complicitate la trafic de influență,

P. R. V., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la luare de mită, 
– complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie-iunie 2013, în contextul organizării de către o societate comercială a unei licitații privind atribuirea unui contract de transport persoane (transport salariați la locul de muncă și retur), inculpatul C. E. P., în calitatea sa de membru al comisiei de evaluare/licitație, a intrat în posesia datelor și informațiilor referitoare la firmele ofertante și, întrezărind posibilitatea obținerii unui câștig, le-a făcut cunoscută intenția sa și celorlalți doi inculpați, aspect cu care aceștia au fost de acord.
Ulterior, ca urmare a înțelegerii anterioare, inculpatul P. R. V. a luat legătura cu administratorul uneia din firmele participante (martor în cauză) și i-a comunicat faptul că, pentru a câștiga licitația respectivă, trebuie să îi remită o sumă de bani inculpatului C. E. P., respectiv un procent de 10% din valoarea contractului (946.700 euro).
Pentru a disimula proveniența ilicită a banilor ce urmau să fie primiți în condițiile de mai sus, inculpatul P. R. V. i-a sugerat omului de afaceri să încheie un contract de consultanță fictiv cu una din firmele pe care inculpatul le controla (chiar i-a pus la dispoziție o formă a acestui document).
Omul de afaceri nu a dat curs propunerii formulate de cei trei inculpați, iar licitația respectivă a fost câștigată de altă societate comercială care a avut un punctaj final mai bun decât firma martorului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
I. B. și L. A. P., cu privire la comiterea infracțiunii de șantaj,
B. E., la data faptei avocat în cadrul Baroului Maramureș, cu privire la comiterea infracțiunii complicitate la șantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În intervalul 21 decembrie 2016 – 16 martie 2017, inculpații S. I. B. și L. A. P., beneficiind de ajutorul celui de-al treilea inculpat, au exercitat acte de violență fizică asupra unei persoane (parte vătămată) și au amenințat-o cu divulgarea unei împrejurări care i-ar fi afectat imaginea în fața familiei și la locul de muncă.
Inculpații au procedat în această manieră cu scopul de a constrânge persoana respectivă la plata unei sume de 20.000 de euro, lucru pe care aceasta l-a și făcut în data de 16 martie 2017, când s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În același context, inculpatul B. E., în calitatea menționată mai sus, deși a cunoscut că inculpații au obținut consimțământul părții vătămate prin violențe și amenințări, a procedat la întocmirea unei convenții din care rezulta că, în schimbul celor 20.000 euro, nu se vor mai exercita amenințări asupra persoanei respective.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Timișoara.

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului D. N., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada mai – iunie 2011, inculpatul D. N. a primit, printr-un intermediar, de la o persoană cercetată în stare de arest preventiv pentru săvârșirea unei infracțiuni de proxenetism (martor în cauză), suma de 45.000 de euro.
În schimbul acestor bani, inculpatul a lăsat să se creadă că are influență, prin intermediul unui magistrat, asupra judecătorilor desemnați cu soluționarea dosarului, în sensul pronunțării unor soluții favorabile față de persoana aflată în arest, respectiv pentru punerea în libertate sub control judiciar și obținerea unei condamnări mai ușoare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei  D. O.cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie – august 2017, inculpata D. O., în mai multe rânduri și la diferite intervale de timp, a pretins și a primit de la o persoană (martor în cauză) mai multe sume de bani totalizând circa 70.000 lei (echivalentul a aproximativ 15.000 euro).
În schimbul acestor bani, inculpata a afirmat că are influență asupra unor persoane din cadrul Șantierului Naval Constanța, Universității Maritime Constanța, Autorității Navale Române și Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale, pe care le poate determina să creeze anumite facilități martorului: angajarea pe postul de operator dană, promovarea unor examene, obținerea unui brevet de marinar etc
.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Anterior, inculpata a mai fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unei fapte similare (comunicat nr. 776/VIII/3 din 8 august 2017).

8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului F. F., la data faptei administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 1 noiembrie 2008 – 30 noiembrie 2010, inculpatul F. F. în calitate de administrator al unor societăți comerciale, la diferite intervale de timp, cu intenție directă, a ajutat o altă persoană să sustragă de la plata către bugetul de stat suma de 5.215.354,55 lei, reprezentând TVA dedusă în mod nelegal.
Concret, inculpatul a emis un număr de 533 facturi fiscale fictive, în numele societăților pe care le reprezenta, către firmele controlate de persoana respectivă.
Scopul urmărit prin aceste demersuri a fost sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale aferente activităților economice derulate (comerț cu cereale), prin deducerea în mod ilegal a TVA.
Întregul mecanism ilicit de fraudare a bugetului de stat a constat în interpunerea pe lanțul de achiziții de cereale a mai multor societăți comerciale, de tip fantomă, așezate pe mai multe paliere, pentru a se crea aparența că mărfurile ar fi fost achiziționate de la persoane juridice, în baza unor facturi fiscale purtătoare de TVA. În realitate marfa era achiziționată de la persoane fizice sau fără documente justificative.

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 5.242.413 lei.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile, prezente și viitoare, ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Anterior, inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unei fapte similare (comunicat nr. 334/VIII/3 din 05 aprilie 2017).

9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților  M. R. D.și G. V. I.pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada mai 2012 – februarie 2013, inculpații M. R. D. și G. V. I., în calitate de reprezentanți ai unei societăți comerciale, au desfășurat operațiuni comerciale constând în achiziția, din spațiul intracomunitar, a unui număr total de 599 autovehicule (ulterior revândute pe teritoriul național) omițând, în totalitate, evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale a acestor operațiuni.
Prin aceste demersuri, inculpații au produs un prejudiciu în valoare de 5.675.776,56 lei, echivalent a 1.273.738 euro, reprezentând TVA colectată și nevărsată la bugetul de stat
.

Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând obligarea inculpaților la plata sumei de 7.019.666 lei (TVA în sumă de 5.833.305 lei la care se adaugă dobânzi/majorări în sumă de 363.375 lei și penalități în sumă de 822.986 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.

10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului R. D.pentru comiterea infracțiunilor de:
mărturie mincinoasă, 
– favorizarea făptuitorului
.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În ziua de 31 octombrie 2016, inculpatul R. D. a fost audiat în calitate de martor de către magistrații din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție într-un dosar privind retrocedarea frauduloasă a 43.227 ha teren forestier din județul Bacău. Cu această ocazie, sub prestare de jurământ, a dat declarații neconforme adevărului prin care a contrazis aspectele învederate în faza de urmărire penală.
Prin afirmațiile făcute în fața instanței de judecată, inculpatul a urmărit împiedicarea tragerii la răspundere penală a persoanelor trimise anterior în judecată
.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului G. F., administrator al SC I. F. S.R.L, pentru săvârșirea infracțiunii trafic de influență și evaziune fiscală și a următoarelor societăți comerciale, persoane juridice cu sediul în mun. București și județul Ilfov:
S.C. I. F. S.R.L.
S.C. S. T. C. S.R.L.
S.C. A. T. S. S.R.L.
S.C. K. B. C. S.R.L.
S.C. I. B. D. S.R.L.
S.C. R. C. S.R.L.
S.C. E. H. T. S.R.L.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:În perioada ianuarie 2011 – iunie 2016, inculpata S.C. I. F. S.R.L., reprezentată de inculpatul G. F., în calitate de administrator, a evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale, operațiuni fictive de achiziții de mărfuri de pe piața internă, în vederea diminuării obligațiilor fiscale aferente operațiunilor derulate, fiind cauzat un prejudiciu bugetului de stat în sumă 18.933.807,47 lei (peste 4 milioane euro).
În fapt, prin circuite fictive de documente justificative în care au fost introduse celelalte șase societăți comerciale inculpate, inculpata I. F. S.R.L., administrată de G. F., a înregistrat în evidența contabilă achiziții de mărfuri (echipamente și furnituri de fierărie pentru instalații sanitare și de încălzire) de pe piața internă (înregistrând astfel TVA deductibil) și, în acest fel, a crescut gradual prețul acestora prin comparație cu mărfurile provenite din import (operațiuni pentru care se achită TVA și taxe vamale). Având în vedere că, în înregistrările contabile figurau cheltuieli mai mari pe care inculpata I. F. S.R.L le-ar fi făcut, a rezultat că, în final, firma ar fi datorat bugetului de stat obligații fiscale mult mai mici decât cele reale.
Inculpata S.C. I. F. S.R.L. a înregistrat în evidențele contabile facturi de achiziție emise de societățile menționate mai sus, pentru aceleași produse, pe care le-a importat din China și Turcia, de multe ori în aceleași cantități, dar la prețuri mult mai mari.
Dacă pentru mărfurile achiziționate din Turcia și China, S.C. I. F. S.R.L. deține o evidență a acestora, chiar pe număr de container, există facturi proforme și packing listing-uri cu mărfurile livrate de furnizorii străini, în cazul mărfurilor înregistrate ca fiind achiziționate de la cele șase firme nu s-au regăsit între documentele contabile nicio comandă, nici un contract, deși valoarea acestora este mult mai mare decât valoarea mărfurilor din import.
În realitate, cele șase firme – S.C. S. T. C. S.R.L., A. T. S. S.R.L., S.C. K. B. C. S.R.L., S.C. E. H. T. S.R.L., S.C. I. B. D. S.R.L. și S.C. R. C. S.R.L. – au fost înființate din dispoziția inculpatului G. F. pentru a fi folosite în circuite fictive de tranzacționare, în vederea diminuării obligațiilor fiscale ale societății S.C. I. F. S.R.L.

Prejudiciul adus bugetului consolidat al statului, de către I. F. S.R.L., în perioada ianuarie 2011 – iunie 2016 este de 18.933.807 lei. Acesta este compus din 12.963.914 lei reprezentând TVA dedus în mod nejustificat și 5.969.893 lei, reprezentând impozit pe profit neplătit.
În perioada martie – august 2015, inculpatul G. F. a pretins, iar la data de 6 august 2015 a primit de la o persoană din anturajul său de afaceri, suma de 10.000 euro pentru a interveni pe lângă un lucrător de poliție judiciară în vederea soluționării favorabile a unui dosar penal în care erau implicați amândoi.

În cauză s-a instituit sechestru asigurator asupra sumelor de bani și asupra bunurilor imobile aparținând inculpatului G. F.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a transmis faptul că se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

Magdalena Sărsan

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.