Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Internațională a Păcii
21.09.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Content, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua Internațională a Păcii este marcată, anual, la data de 21 septembrie.

Tema 2022: Încheierea rasismului. Construirea păcii

În fiecare an, Ziua Internațională a Păcii este marcată în întreaga lume la 21 septembrie. Adunarea Generală a ONU a declarat aceasta ca fiind o zi dedicată consolidării idealurilor păcii, prin respectarea a 24 de ore de non-violență și încetare a focului.

Dar atingerea păcii adevărate presupune mult mai mult decât depunerea armelor. Este nevoie de construirea unor societăți în care toți membrii simt că pot înflori. Implica crearea unei lumi în care oamenii sunt tratați în mod egal, indiferent de rasă.

***

Secretarul general al ONU, António Guterres, la ceremonia Clopotului Păcii, cu ocazia Zilei Internaționale a Păcii, a transmis următorul mesaj:

Domnule Președinte al Adunării Generale, Excelențe, distinși invitați, Mesageri ai Păcii, dragi studenți, doamnelor și domnilor.

Vă mulțumim că v-ați alăturat nouă pentru a cere un apel la pace.

După cum întâlnim astăzi, pacea este atacată.

În regiuni, țări și comunități.

Otrava războiului ne infectează lumea.

Punând în pericol viața a milioane de oameni.

Întoarcerea oamenilor unii împotriva altora.

Înfruntând națiune împotriva națiunii.

Erodarea securității și a bunăstării.

Inversarea dezvoltării.

Și, de asemenea, împinge obiectivele comune pentru viitor din ce în ce mai departe.

În loc să se lupte între ele pe câmpul de luptă, omenirea ar trebui să se unească pentru a face față provocărilor comune cu care ne confruntăm.

La fel ca sărăcia, foamea și inegalitatea.

Schimbările climatice și pierderea biodiversității.

Pandemia COVID-19, care continuă să devasteze vieți și economii deopotrivă.

Și rasismul – punctul central al Zilei Internaționale a Păcii din acest an.

Avansarea cauzei păcii este misiunea principală a Națiunilor Unite.

Dar sarcina de a construi pacea aparține fiecărei persoane.

Împreună, să aducem pacea.

Pace pentru planeta noastră.

Pace pentru țările în curs de dezvoltare fiind victimizate de un sistem financiar global profund inechitabil.

Pace în numele egalității pentru toți – prin eliminarea tuturor formelor de discriminare, rasism și discurs instigator la ură.

Pace pentru tinerii care ni s-au alăturat astăzi aici, care vor moșteni consecințele deciziilor pe care le luăm – sau nu reușim să le luăm.

Și, cel mai important, pacea pentru acele milioane de oameni care trăiesc astăzi ororile războiului.

Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de solidaritate globală, acțiune colectivă, angajament și încredere reciprocă.

Începe aici – și începe acum.

Să facem apel la o lume a păcii pentru toți oamenii.

Înainte de a suna acest clopoțel al păcii, vă rog să fiți alături de mine într-un scurt moment de tăcere pentru a reflecta asupra semnificației și necesității păcii.

[MOMENT DE TACERE]

Mulțumesc.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a Păcii este marcată, anual, la data de 21 septembrie.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul comunicat de presă:

Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice, Cornel Feruță, a participat marți, 21 septembrie 2021, la Conferința “Rolul și contribuția României la ONU – 30 de ani ani de participare a României la operațiuni de menținere a păcii”, organizată de Ministerul Apărării Naționale.

În intervenția sa, secretarul de stat Cornel Feruță a subliniat importanța contribuțiilor Ministerului Apărării Naționale și, respectiv, Ministerului Afacerilor Interne la operațiunile de menținerea a păcii. Aceste activități se înscriu în linia prioritară a politicii externe a României de sprijinire a multilateralismului, contribuind la realizarea mandatului Organizației Națiunilor Unite în domeniul păcii și securității internaționale.

De asemenea, secretarul de stat a evidențiat evoluția participării României la operațiunile ONU de menținere a păcii, reflectată prin creșterea efectivelor, diversificarea personalului trimis în teatre (militari, observatori militari, personal de stat major, polițiști și jandarmi), precum și de participarea cu echipamente militare (detașamentul de elicoptere militare de transport „Carpathian Pumas” în cadrul Misiunii ONU în Mali – MINUSMA). În acest cadru, a fost exprimat sprijinul României pentru procesul de reformă a operațiunilor de menținere a păcii inițiat de Secretarul General al ONU, cu rolul de creștere a eficienței și adaptare continuă la noile realități și evoluții din teren.

De asemenea, a menționat contribuția României la pregătirea ofițerilor din țări francofone, care urmează să participe la misiuni de menținere a păcii, precum și atenția acordată implementării în țara noastră a prevederilor rezoluției Consiliului de Securitate al ONU 1325/2000 cu tema Femeile, pacea și securitate, proces coordonat de Ministerul Apărării Naționale și la care participă instituțiile din sistemul de apărare, securitate și ordine publică.

La conferința aniversară au participat demnitari și reprezentanți de nivel ai ONU (sub-secretarul general al ONU pentru operațiuni de pace, consilierul militar pentru operațiuni de pace, rezidentul coordonator al sistemului ONU în România), precum și ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Protecție și Pază. Evenimentul a fost organizat în contextul marcării, la 21 septembrie, a Zilei Internaționale a Păcii.

Informații suplimentare

În anul 2021 se împlinesc 30 de ani de la prima participare a militarilor români într-o misiune de menținere a păcii a ONU, Misiunea de Observare din Irak-Kuweit. În această perioadă, peste 10.000 de militari, observatori militari, ofițeri de stat major, polițiști și jandarmi din personalul Ministerului Apărării Naționale și al Ministerului Afacerilor Externe au participat la peste 25 misiuni sub egida ONU. Pe lângă participarea cu personal, România a trimis în Misiunea ONU din Mali – MINUSMA, pentru prima dată, un detașament de elicoptere militare de transport, în perioada octombrie 2019 – octombrie 2020. România a participat la două Misiuni politice speciale ale ONU, în Afganistan şi Libia. De asemenea, România contribuie cu 36 de ofiţeri ai Serviciului de Pază și Protecție pentru asigurarea securităţii unor oficiali de rang înalt din sistemul ONU.

***

Tema 2021: Recuperarea mai bună pentru o lume echitabilă și durabilă

În fiecare an, Ziua Internațională a Păcii este respectată în întreaga lume pe data de 21 septembrie. Adunarea Generală a ONU a declarat aceasta ca fiind o zi dedicată consolidării idealurilor de pace, prin respectarea a 24 de ore de non-violență și încetare a focului.

În 2021, pe măsură ce ne vindecăm de pandemia COVID-19, suntem inspirați să gândim creativ și colectiv cum să ajutăm pe toată lumea să se refacă mai bine, cum să construim rezistența și cum să ne transformăm lumea într-una mai egală, mai justă, echitabilă, incluzivă, durabilă și mai sănătoasă.

Pandemia este cunoscută pentru că a lovit cel mai greu grupurile defavorizate și marginalizate. Până în aprilie 2021, peste 687 de milioane de doze de vaccin COVID-19 au fost administrate la nivel global, dar peste 100 de țări nu au primit nici măcar o singură doză. Persoanele prinse în conflict sunt deosebit de vulnerabile în ceea ce privește lipsa accesului la asistență medicală.

În conformitate cu apelul Secretarului General pentru o încetare a focului globală în martie anul trecut, în februarie 2021, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care solicita statelor membre să sprijine „o pauză umanitară susținută” pentru conflictele locale. Încetarea focului la nivel mondial trebuie să continuie să fie onorată, pentru a se asigura că persoanele prinse în conflict au acces la vaccin și tratamente de salvare a vieții.

Pandemia a fost însoțită de o creștere a stigmatizării, a discriminării și a urii, care a costat doar mai multe vieți în loc să le salveze: virusul îi atacă pe toți, fără să-i pese de unde suntem sau în ce credem. Confruntarea cu acest dușman comun al omenirii trebuie să ne reamintească că nu suntem unul dușmanul celuilalt. Pentru a ne putea recupera în urma devastării pandemiei, trebuie să facem pace unul cu celălalt.

Și trebuie să facem pace cu natura. În ciuda restricțiilor de călătorie și a opririlor economice, schimbările climatice nu fac pauză. Avem nevoie de o economie globală ecologică și durabilă, care să producă locuri de muncă, să reducă emisiile și să dezvolte rezistența la impacturile climatice.

Tema 2021 pentru Ziua Internațională a Păcii este Recuperarea mai bună pentru o lume echitabilă și durabilă. Vă invităm să vă alăturați eforturilor familiei Națiunilor Unite, deoarece ne concentrăm pe recuperarea mai bună pentru o lume mai echitabilă și pașnică. Sărbătoriți pacea ridicându-vă împotriva actelor de ură online și offline și răspândind compasiune, bunătate și speranță în fața pandemiei și pe măsură ce ne recuperăm.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a Păcii este marcată, anual, la data de 21 septembrie.

În fiecare an, Ziua Internațională a Păcii este marcată în întreaga lume pe 21 septembrie. Adunarea Generală a ONU a declarat aceasta ca fiind o zi dedicată consolidării idealurilor de pace, prin respectarea a 24 de ore de non-violență și încetare a focului.

Anul acesta, a fost mai clar ca oricând că nu suntem dușmanii celuilalt. Mai degrabă, inamicul nostru comun este un virus neobosit care ne amenință sănătatea, securitatea și chiar modul de viață. COVID-19 ne-a aruncat lumea în dezordine și ne-a amintit cu forța că ceea ce se întâmplă într-o parte a planetei poate avea impact asupra oamenilor de pretutindeni.

În martie, secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut tuturor celor care se aflau în luptă să lase jos armele și să se concentreze asupra luptei împotriva acestei pandemii globale fără precedent. În timp ce mesajul este destinat părților armate, solidaritatea și cooperarea transfrontalieră, sectoare și generații sunt de asemenea necesare pentru a câștiga această nouă luptă împotriva celei mai grave crize de sănătate publică din vremurile noastre.

Pentru Națiunile Unite, 2020 a fost deja menit să fie un an de ascultare și învățare. Pentru a marca cea de-a 75-a aniversare, ONU a invitat milioane de oameni din întreaga lume să se alăture UN75, cea mai mare și mai îndepărtată conversație globală privind construirea viitorului pașnic și prosper pe care îl dorim.

În timp ce ne străduim să învingem COVID-19, vocea ta este mai importantă ca niciodată. În aceste momente dificile de distanțare fizică, Ziua Internațională a Păcii din acest an va fi dedicată promovării dialogului și colectării ideilor. Lumea va fi invitată să se unească și să împărtășească gânduri despre cum să rezistăm acestei furtuni, să vindecăm planeta și să o schimbăm în bine. Chiar dacă este posibil să nu putem sta unul lângă celălalt, totuși putem visa împreună.

Tema 2020 pentru Ziua Internațională a Păcii este „Modelarea Păcii Împreună”. Sărbătoriți ziua răspândind compasiune, bunătate și speranță în fața pandemiei. Stați împreună cu ONU împotriva încercărilor de a utiliza virusul pentru a promova discriminarea sau ura. Alătură-te nouă, astfel încât să putem modela pacea împreună.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a Păcii este marcată, anual, la data de 21 septembrie.

Temă pentru 2019: „Climate Action for Peace”.

Tema atrage atenţia asupra importanţei combaterii schimbărilor climatice ca un mod de a proteja şi promova pacea în întreaga lume.

Pacea nu se poate realiza decât dacă se iau măsuri concrete pentru combaterea schimbărilor climatice. ONU a convocat pentru 23 septembrie 2019 un Summit privind combaterea schimbărilor climatice, care se va concentra pe esenţa acestei probleme – sectoarele care creează cele mai multe emisii şi zonele în care consolidarea rezilienţei ar putea avea o influenţă semnificativă, se menţionează pe site-ul amintit.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională a Păcii este marcată, anual, la data de 21 septembrie.

Tema ediției din 2018: „Dreptul la pace – Declarația universală a drepturilor omului la 70 de ani”.

Tema sărbătorește cea de-a 70-a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Declarația Universală a Drepturilor Omului este un document de referință în istoria drepturilor omului. Proiectat de reprezentanți cu diferite medii juridice și culturale din toate regiunile lumii, Declarația a fost adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la Paris la 10 decembrie 1948 ca un standard comun de realizare pentru toate popoarele și toate națiunile.

António Guterres, Secretarul general: „Este timpul ca toate națiunile și toate popoarele să respecte cuvintele Declarației Universale a Drepturilor Omului, care recunoaște demnitatea inerentă și drepturile egale și inalienabile ale tuturor membrilor rasei umane. Anul acesta marchează cea de-a 70-a aniversare a acestui document de referință.”

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2017: Ziua Internațională a Păcii este marcată, anual, la 21 septembrie.

Sediul materiei: Ziua Internațională a Păcii a fost instituită în anul 1981 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, așa încât a fost sărbătorită pentru prima oară în anul 1982, iar de atunci este sărbătorită în fiecare an de mai multe națiuni, organizații politice si militare.

Aceasta este dedicată păcii și în special absenței războiului și a violenței. De exemplu, cum ar fi încetarea temporară a focului într-o zonă de război pentru accesul ajutorului umanitar.

Tema pentru 2017: „Împreună pentru pace: respect, siguranță și demnitate pentru toți”.

Aceasta face trimitere la sloganul TOGETHER – denumirea unei inițiative globale ce promovează respectul, siguranța și demnitatea pentru toți cei obligați să-și părăsească locuințele în căutarea unei vieți mai bune.

Website-ul oficial aici.

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti