« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Buletin de presă. Partea II – decembrie 2017
09.01.2018 | Magdalena SĂRSAN

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză (partea a II-a) a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2017, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă, având ca obiect folosirea nelegală de fonduri europene:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului B. I., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 14 februarie 2012 – 16 martie 2012, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, inculpatul B. I., în calitate de administrator în fapt al unei societăți comerciale, a schimbat fără respectarea dispozițiilor legale destinația fondurilor obținute din bugetul Uniunii Europene, în sumă de 9.413.077 lei.
Concret, din acele fonduri, inculpatul a dispus efectuarea a 16 plăți fără legătură cu obiectul contractului de finanțare ce privea „Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare Găești”.
SC Compania de Apă Târgoviște – Dâmbovița SA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 21.092.742 lei.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului și a popririi asupra bunurilor mobile (inclusiv sume de bani) prezente și viitoare ale inculpatului.

***

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
– C. S. N., administrator al S.C. S. C.S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
S.C. S.R.L.pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
C. I. G., soțul primei inculpate, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
C. S. V., administrator al S.C. I. S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
S.C. I. S.R.L. pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 12 noiembrie 2012, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și inculpata S.C. S. C.S.R.L. s-a încheiat un contract de finanțare ce avea ca obiect acordarea unei finanțării nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat: Amenajarea Centrului de Afaceri „Smart Business Center” în municipiul Zalău, județul Sălaj.
În vederea achiziției de lucrări de construcții în cadrul proiectului menționat, inculpata S.C. S. C.S.R.L. a urmat procedura cererii de oferte, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai mic, în urma căreia a fost desemnată câștigătoare societatea comercială I. S.R.L. Acest lucru a fost posibil prin fraudarea procedurii de către inculpata C. S. N. care a întocmit și depus cererile cu oferte, printre care și cea a S.C. I. S.R.L. De menționat este faptul că două dintre oferte au fost întocmite în întregime de beneficiar, iar cea de-a treia ofertă „emisă” de inculpata S.C. I. S.R.L. (câștigătoarea procedurii), cu excepția propunerii tehnice pe partea electrică, a fost întocmită tot de beneficiar.
În demersurile sale infracționale, inculpata C. S. N. a fost sprijinită și de ceilalți doi inculpați care s-au înțeles anterior cu privire la întocmirea și depunerea ofertei S.C. I. S.R.L. în condițiile de mai sus.
Ulterior, inculpata S.C. S. C.S.R.L. a încasat de la Autoritatea Contractantă în total 997.921,31 lei
.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 909.331,45 lei (diferența de 88.589,86 lei fiind recuperată de la inculpata S.C. S. C.S.R.L.).

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin S.C. S. C.S.R.L.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Cluj, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

***

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
S.C. A. C. S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
înșelăciune în formă continuată,
participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
A. G., diriginte de șantier, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la înșelăciune în formă continuată,
– participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată
.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 30 iunie 2014, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și primăria municipiul Tîrgu Mureș, a fost încheiat un contract de finanțare, în valoare de 18.507.343 lei, ce avea ca obiect reabilitarea termică a 26 blocuri de locuințe în Târgu Mureș.
Pentru atribuirea contractelor de lucrări, primăria municipiului Tîrgu Mureș a inițiat în SEAP procedura de cerere de oferte prin publicarea invitației de participare, în urma evaluării ofertelor fiind declarată câștigătoare oferta depusă de inculpata SC A. C. SRL.

Activitatea de dirigenție de șantier a fost contractată în baza unui contract de prestări servicii încheiat între primăria municipiului Tîrgu Mureș și PFA A. G.

În acest context, în cursul anului 2015, S.C. A. C. S.R.L. a depus la primăria municipiul Tîrgu Mureș mai multe documente (facturi, situații de lucrări etc.) în care s-a atestat, contrar adevărului, că lucrările la care făceau referire ar fi fost realizate în totalitate. O parte din aceste documente au fost semnate de către inculpatul A. G., în calitate de diriginte de șantier.
Ulterior, fără vinovăție, funcționari din cadrul primăriei municipiului Tîrgu Mureș au transmis aceste documente mai departe Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Prin aceste demersuri, SC A. C. SRL a obținut un folos patrimonial injust, respectiv contravaloarea lucrărilor nerealizate, în sumă totală de 140.312,51 lei, TVA inclus, sumă cu care primăria municipiului Tîrgu Mureș a comunicat că se constituie parte civilă.

În cauză s-a dispus sechestrarea și poprirea sumelor de bani deținute și a celor viitoare, din conturile și subconturile în lei și/sau valută, ale inculpatei S.C. A.F. Consulting SRL.De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului A. G.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

***

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
J. V. M., la data faptelor primar al comunei Arieșeni, județul Alba, pentru comiterea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals intelectual, în formă continuată,
– complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată
,
B. Ș. H.și B. A., pentru comiterea infracțiunilor de:
complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– complicitate la fals intelectual în formă continuată
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată
,
– SC A. Ș. P. SRL, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2014, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile („Campus învățământ profesional și tehnic”), inculpatul J. V. M., beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a folosit în relația cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P.) mai multe documente false, inexacte și incomplete având ca rezultat avizarea, de către reprezentanții instituției amintite anterior, a cererilor de rambursare, cu consecința aprobării la plată a sumelor solicitate, în cuantum total de 383.855 lei.

În cauză, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 348.891 lei din care suma de 263.399 lei fonduri FEDR, suma de 40.242.86 lei fonduri de la bugetul de stat și suma de 74.249,50 reprezentând TVA.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor imobile ce aparțin J. V. M., B. Ș. H. și B. A.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

***

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
B. T. R., administrator al SC A. T.SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
SC A. T.SRLpentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2013, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile („Realizare pensiune turistică Fundățica”), inculpatul B. T. R. a manipulat procedurile de achiziție lucrări de construire, declarând câștigătoare oferta unei firme pe care o controla în fapt.

În același context, inculpatul B. T. R. a semnat în fals o declarație de confidențialitate și imparțialitate în sensul că nu a avut nici un interes care să afecteze imparțialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a ofertelor, document depus ulterior la autoritatea contractantă – Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. De asemenea, inculpatul a mai depus și alte documente ce cuprindeau date necorespunzătoare adevărului, în sensul că a respectat condițiile de eligibilitate menționate în cererea de finanțare și anexele acesteia, precum și în contractul încheiat.

Prin aceste demersuri a fost cauzat un prejudiciu în sumă totală de 548.368 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat faptul că se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor imobile ce aparțin SC A. T.SRL și asupra părților sociale deținute de inculpatul B. T. R.

De asemenea, s-a mai dispus poprirea asupra conturilor bancare aparținând inculpaților SC A. T.SRL și B. T. R.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

***

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
– SC M. T. SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– C. V.pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2009, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile privind „Promovarea imaginii societății comerciale M. T. SRL pe piețele externe”, inclusiv participarea la un târg internațional de profil, inculpata, ca persoană juridică, a fraudat procedura de achiziție publică desfășurată în contextul menționat mai sus și a folosit la autoritatea contractantă – Ministerul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Comerțului și Mediului de Afaceri, mai multe înscrisuri false și inexacte printre care și procesul verbal al ședinței de deschidere a ofertelor și raportul procedurii de licitație publică.

Aceste documente au fost puse la dispoziție de către inculpatul C. V., în calitate de membru al comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul societății M. T. SRL.

Prin aceste demersuri, inculpații au obținut fonduri nerambursabile în valoare de 120.858 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a comunicat că se constituie parte civilă.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului C. V.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii.

***

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
– P. A. M.și P. M. C.(soțul primei), la data faptelor reprezentanți legali (administratori) ai SC M. S. SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– SC M. S. SRL pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011 – 2013, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile privind înființarea unei ferme de porci în localitatea Slatina, jud. Suceava, inculpații P. A. M. și P. M. C., în calitățile menționate mai sus, au depus la Agenția pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) mai multe documente cunoscând că acestea sunt false (oferte, declarații de conformitate, contract execuție lucrări etc.).

Inculpații au procedat în această manieră pentru a îndeplini, în mod nereal, condițiile de eligibilitate și pentru a justifica costul achizițiilor de lucrări și bunuri din bugetul indicativ al cererii de finanțare, cu scopul obținerii finanțării nerambursabile, în valoare de 727.659 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în prezenta cauză.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților P. M. C.și SC M. S. SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Suceava, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

***

8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului A. G., cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea–credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În datele de 18 iunie 2012 și 30 septembrie 2015, în calitate de împuternicit al fiicei sale, inculpatul A. G. a depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – A.F.I.R. înscrisuri false și inexacte pentru obținerea unui sprijin financiar nerambursabil în cadrul Măsurii 121 pentru implementarea proiectului „Dotarea exploatației agricole din localitatea Plopana, județul Bacău prin achiziția de tractor și mașini agricole”.

Astfel, în cererea de finanțare depusă la data de 18 iunie 2012, inculpatul A. G. a menționat în mod nereal că fiica sa este adevărata beneficiară a sprijinului financiar nerambursabil. În realitate, beneficiarul sprijinului financiar a fost inculpatul A. G., persoană care, datorită vârstei de peste 40 de ani, ar fi obținut un punctaj insuficient pentru aprobarea finanțării.

După depunerea înscrisurilor, în data de 5 martie 2014, inculpatul A. G. a încheiat contractul de finanțare cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit-România (în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), în baza căruia agenția se obliga să acorde un sprijin financiar nerambursabil a maxim 336.051,00 lei (echivalentul a maxim 75.144 euro).

Ulterior, în data de 19 noiembrie 2015, întreprinderea individuală a fiicei inculpatului A. G. și controlată de către acesta, a obținut pe nedrept suma de 212.942,23 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpatului A. G.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat faptul că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma totală de 212.942 lei, sumă la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

***

9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
– I. F., manager de proiect în cadrul TYMBARK MASPEX România S.R.L, pentru tentativă la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea fără drept de fonduri europene
– N. M.
, șef de lucrări în cadrul S.C. ICIM S.A. Ploiești, pentru complicitate la tentativa de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea fără drept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În calitate de manager de proiect, cu ocazia derulării proiectului „Extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice – Spor de putere TYMBARK MASPEX România S.R.L.”, finanțat parțial din fonduri europene, inculpatul I. F. a depus la Ministerul Economiei Comerțului și Mediului de Afaceri (autoritatea contractantă), în cadrul cererii de rambursare finale, două documente (Proces verbal de punere în funcțiune nr. 1305/30.08.2013 și Raport final al proiectului nr. 6 din data de 30.08.2013), cunoscând că acestea atestă împrejurări necorespunzătoare adevărului, întrucât, la data întocmirii documentelor, echipamentele nu erau racordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice, iar lucrările de probe/verificări nu au fost realizate. Prin aceste demersuri s-a urmărit aprobarea la plată și ulterior plata efectivă pe nedrept din fonduri nerambursabile a sumei de 1.227.391 lei (sumă care nu a fost însă decontată de Ministerul Economiei).

În calitatea sa de șef de lucrări în cadrul S.C. ICIM S.A. Ploiești – executant al lucrărilor proiectului menționat, prin atestarea unei situații de fapt nereale cuprinse în documentul intitulat Procesul verbal de punere în funcțiune nr. 1305/30.08.2013, pe care l-a semnat, inculpatul N. M. l-a sprijinit pe reprezentantul beneficiarului proiectului finanțat parțial din fonduri europene, în încercarea acestuia de a obține rambursarea sumei de 1.227.391 lei aferentă cererii de rambursare finală (sumă care nu a fost decontată).

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Prahova.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

Magdalena Sărsan

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.