Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Poveste de iarnă sau incursiuni în viitor
09.01.2018 | Ligia IONESCU

Secţiuni: Articole, Content, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ligia Ionescu

Ligia Ionescu

Anul 2038, la începutul Sărbătorilor de Iarnă, undeva în Europa. Da, se numesc încă așa, din nostalgie pentru vremurile în care zăpada era odată o ploaie înghețată ce cădea din cer cu fulgi delicați, în configurații care de care mai diferite și mai spectaculoase. Zăpada din cer există, dar e un fenomen rar. E mai mult artificială și atunci e împrăștiată doar pe zonele verzi-niciodată pe șosele, trotuare sau acoperișurile clădirilor-pentru că temperatură să permită un ciclu firesc de dezvoltare al plantelor. E lansată la ore fixe de niște drone mici, dar foarte puternice și inteligențe, ce știu să aleagă și să măsoare spațiul pe care se aplică procedura și câți centimetri cubi de zăpada să ningă”. Sunt ocolite cu grijă plantele exotice.

„Ninsoarea” e rezolvată de SnowTel, firmă printre ai cărei angajații sunt și roboți care lucrează în turele de noapte și lansează căderea fulgilor artificiali la un simplu mail sau video-telefon, acesta fiind un serviciu public al orașului. Pe cer se văd mașini zburătoare – iar aero-circulația e dirijată tot de roboți. Nu au teamă, nici rău de înălțime și pot rezistă ore întregi fără vreo nevoie, căci se alimentează de la orice sursă de lumina naturală sau artificială sau de la curenții de aer sau de la vânt. Roboții de aero-circulație aplică regulile fără ezitare, sesizează rapid excesul de viteză, alcoolul sau orice alte substanțe incompatibile cu pilotajul în aer sau pe pământ, dau sancțiuni ce se transmit automat către pilot și autorități și – evident – nu pot fi ”convinși” să renunțe la ele.

Copiii din clasă a V-a de la școală situată la câțiva km de stradă Beethoven, se pregătesc să între în vacanță, nu înainte de a merge la petrecerea organizată de Miss June și Cybopedias. Au împodobit cu toții pomul de Crăciun- anul acesta au avut drept proiect, o hologramă a unui brad norvegian perfect, înalt și frumos, cu globuri, lumini și cadouri frumos împachetate. În toiul petrecerii s-a teleportat și RoboSanta, invitat de onoare. E punctual, se adaptează perfect fiecărui copil știind exact ce întrebări să-i pună după ce îi scanează irisul, râde cu poftă aproape natural, știe bancuri, glume și colinde și vorbește în toate limbile pământului. Asta face din el un personaj simpatic, iubit și așteptat mult de puști, chiar dacă fiind într-a V-a, sunt destul de măricei. Bono și ceilalți copii sunt absorbiți de muzică și se prind în ritmul dânsului Lunar, la modă, împreună cu dirigintă și ceilalți profesori. Cu toții simț apropierea Crăciunului, de aceea veselia plutește în aer. Cybopedias înregistrează și trimit totul în timp real către părinți. Cybopedias sunt roboți umanoizi de tip Wikipedia, care asigură suport elevilor la școală în orele de cibernetică și tehnologie virtuală, joacă șah, vorbesc limbi străine, pe care pot să le predea după metode cognitive avansate. Parteneri preferați ai copiilor pentru jocurile virtuale și de mare ajutor la teme, sunt programați să-i ajute dar nu au voie să le facă în locul lor, pentru că au implementate principii de etică pe care le respectă.

Pentru profesori sunt asistenții ideali în pregătirea și desfășurarea experimentelor științifice – în viitor complet interactive. Sunt examinatori obiectivi de țeste și examene, adesea foarte buni consilieri când vine vorba de analizarea performanțelor elevilor și orientarea lor profesională. Rețin perfect tot ceea ce fac aceștia în ore și în pauze și trimit informațiile online către părinți.

Petrecerea de Crăciun se apropie de sfârșit, Miss June îi strânge pe copii în jurul ei, îi îmbrățișează pe fiecare cu multă căldură și le urează Sărbători Fericite. Bono e bucuros că începe vacanță și se va jucă fără restricții împreună cu fratele sau Kiran și noul lor robot casnic, proaspăt cumpărat de părinți. Nu vor avea un program strict și vor putea explora împreună cu el, călătorii virtuale spre lumi de pe alte planete, așa cum se distrează alți copii de vârstă lor.

La oră stabilită, pe copii trebuie să-i preia cineva din familie pentru a-i duce acasă.
Rând pe rând, elevii părăsesc școală pe un culoar transparent luminat printr-o podea, sub care se pot vedea acvarii mari de pești exotici. Când vine rândul lui Bono, dirigintă întreabă:

– Bună seară, pentru cine ați venit ? -Bună seară Miss June, sunt aici pentru Bono Bart, elev în clasă a V-a.

– Ah da, probabil sunteți mamă, îmi pare bine, spuse Miss June întinzând distrata mână. -Permiteți-mi să mă prezint: sunt Firenze, robot casnic și am venit să-l preiau pe Bono Bart. Am misiunea să îl livrez în siguranță pe stradă Beethoven nr 21. Pot să-l iau, va rog frumos?

– Desigur, va rog, răspunse dirigintă surâzând amuzata, că o vede „în cip-uri și circuite” pe robotica despre care Bart a scris de curând într-o lucrare, că și-o dorește foarte mult.

Firenze are cetățenie universală dar nu are încă drept de vot în țara în care locuiește-e loială familiei sale, conștiincioasă și neobosită. Bono și Kiran o iubesc, deși nimic nu le poate înlocui dragostea pentru părinții lor, care au muncit din greu pentru a le-o putea cumpără. Copiii știu că în locul lui Firenze ar fi putut fi Sophia, Asimo, Atlas Titan, dar fost alegerea lor și nu și-ar da robotica pentru nimic în lume…

Ligia Ionescu

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti