Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Puterea brevității. Sfaturi de la judecătorii federali din SUA pentru avocați
10.01.2018 | Claudiu-Octavian ULICI

Claudiu-Octavian Ulici

Claudiu-Octavian Ulici

Începând cu luna decembrie 2017 Baroul Cluj își propune publicarea unui JURNAL AL BAROULUI CLUJ. Jurnalul Baroului Cluj este publicat sub auspiciile Baroul Cluj și se dorește a fi un forum pentru contribuții originale la studiile juridice, cu accent pe chestiunile de practică și pe aspectele speciale care privesc activitatea avocaților în diferite discipline ale dreptului. În plus față de problemele tradiționale de interes legal, intră în sfera de competență a jurnalului: dreptul comparat internațional, dreptul Uniunii Europene, istoria și filozofia juridică și alt material interdisciplinar relevant pentru studiile juridice.

În primul număr apărut la 22 decembrie 2017 am publicat un scurt articol ce cuprinde și câteva sfaturi ale judecătorilor pentru avocații din Statele Unite ale Americii.

Articolul numit „PUTEREA BREVITĂȚII” începe prin a afirma că brevitatea convinge, iar un bun avocat cunoște puterea acesteia. Elocvența se bazează și pe capacitatea de a exprima mult cu puține cuvinte. Un avocat cu experiență cunoaște puterea persuasivă a brevității în timp ce expune concluziile sale și o consideră indispensabilă. Brevitatea, pentru limba română, este un termen rar și livresc, ce exprimă calitate a ceea ce este succint.

Articolul face un rezumat al lucrării scrise de Julie A. Oseid în 2009 (Associate Professor of Law, University of St. Thomas School of Law, Minneapolis, Minnesota) pentru Association of Legal Writing Directors), care se concentrează asupra utilizării brevității în practica judiciară. Autorul, în prima parte definește „brevitatea”, iar în partea a II-a articolul se concentrează pe puterea persuasivă a conciziei.

„Brevitatea” este așadar, calitatea de a exprima mult cu câteva cuvinte. Abraham Lincoln, fost avocat și președinte al SUA des citat în expunerile legale de peste ocean, reține o definiție în contradicție cu următoarea observație referitoare la un alt avocat: „El poate strânge cele mai multe cuvinte în cele mai mici idei, față de orice alt om pe care l-am întâlnit vreodată”. Opusul acestei practici, este calitatea de a exprima mult cu câteva cuvinte și această calitate este ceea ce contează pentru un judecător, atunci când un avocat pledează într-un timp limitat pentru drepturile clientului său. Judecătorul parcă ar vrea să solicite avocatului: „Vă rog, spuneți exact ceea ce trebuie să știu pentru a lua decizia corectă, dar niciun singur cuvânt în plus”. Câteva alte cuvinte pot fi și sinonime pentru „brevitate” cum ar fi: clar, succint, concis, cu înțeles și scurt. Pentru vorbitorul nativ de engleză, cuvântul „brevitate”, spre deosebire de aceste sinonime, sugerează și arta implicată pentru redactarea, în scris sau oral, a discursului juridic. Avocații sunt și scriitori profesioniști. Avocații scriu jurnale juridice pentru cititorii profesioniști. Scrierea este specifică profesiei de avocat, iar scrierea scurtă mărește gradul de persuasiune.

Brevitatea este mai mult decât pur și simplu utilizarea celor mai scurte paragrafe, a celui mai mic număr de cuvinte sau cuvinte cu silabe singulare. Scopul ar trebui să fie claritatea și capacitatea de a transmite mesajul, capacitatea de a nu ascunde acest mesaj în spatele unui munte de cuvinte fără o articulare coerentă. Pentru a fi concis, avocatul trebuie să caute un echilibru delicat între expunerea faptelor de referință și concluzia ce trebuie să cuprindă o referire la textul legal, o încadrare în drept a stării de fapt.

O expunere lungă a faptelor și teoriilor legale, ce va face judecătorul să petreacă mai mult timpul cu cazul dumneavoastră va avea probabil rezultatul opus față de cel la care vă așteptați (Supreme Court Justice Antonin Scalia and Professor Bryan A. Garner, Making Your Case: The Art of Persuading Judges paginile 25, 59, 106, 182, Thomson West 2008).

Gândiți-vă la acest lucru: Judecătorii asociază adesea brevitatea (concizia) discursului cu calitatea avocatului. Mulți judecători afirmă că, un avocat bun cel mai adesea nu depășește o pagină în concluziile sale, asta în timp ce avocații mai slab cotați, aproape că nu fac asta niciodată (id. 98).

În 2000, în SUA s-a efectuat un studiu aprofundat, prin care a fost solicitat judecătorilor federali să evalueze modul în care avocații scriu și apoi să indice ce consideră ei ca fiind cea mai bună scriere juridică. Rezultatele: „Ceea ce doresc cu adevărat judecătorii este discursul scurt, concis, rezumat.”

Judecătorii federali din SUA consideră brevitatea absolut esențială pentru persuasiunea. Nouăzeci la sută din judecători intervievați au spus că brevitatea (caracterul concis) este „esențială” și „foarte importantă”.

Iată câteva dintre comentarii scrise de mână de judecătorii, care răspund unei întrebări legate de ceea ce ar trebui să facă școlile de drept pentru a îmbunătăți scrisul și discursul juridic persuasiv:

– Un rezumat este un rezumat. Spuneți elevilor voștri că au foarte multe de făcut și puțin timp pentru a face acest lucru. Scrieți un rezumat pe care eu îl pot adopta în hotărârea mea cu fruntea sus și mă veți bucura!

– Brevitate, brevitate, brevitate…

– Amintiți elevilor că, așa cum au învățat încă din școala primară, a spune mult cu puține cuvinte este o virtute…

– Concizie!…

– Lungimea excesivă a discursului sau scrierii vă poate afecta cazul…

– Încurajați concizia și precizia…

– Judecătorul are doar o perioadă limitată de timp pentru a se dedica fiecărui caz…avocatul bun cunoaște că nicio secundă din acel timp nu trebuie irosit.

Dacă concluziile sunt prea lungi, atenția judecătorului se va risipi adesea și argumentele bune vor fi pierdute în marea irelevanței.

Avocat dr. Claudiu-Octavian Ulici


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Puterea brevității. Sfaturi de la judecătorii federali din SUA pentru avocați”

  1. Foarte frumos!
    Foarte frumos!
    Foarte frumos!
    bref: Foarte frumos!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.