Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

O nouă amenințare asupra dreptului la tăcere. Neuroștiința în detectarea minciunii
12.01.2018 | Adrian ŞANDRU

Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

De-a lungul istoriei ca o opoziţie a dreptului persoanei la tăcere şi de a nu se autoincrimina au stat mecanismele de constrângere sau chiar tortura. Însă odată cu evoluţia societăţii, au evoluat şi mijloacele de cercetare penală şi astfel, au apărut noi ameninţări asupra garantării dreptului la tăcere în materie procesual penală.

Deşi în România discuţiile în ceea ce priveşte dreptul la tăcere sunt mult mai primitive, în alte zone din lume dezbaterile în ceea ce priveşte noile ameninţări asupra dreptului la tăcere sunt mult mai evoluate.

O nouă ameninţare, în continuă dezvoltare se bazează pe folosirea neuroştiinței de către organele de urmărire penală pentru a obţine informaţii de la persoană acuzată, în vederea aflării adevărului[1].

Deşi în România nu a fost dezbătută această metodă de cercetare penală, ea a fost folosită în India încă din anul 2003. Trebuie menţionat şi faptul că India recunoaşte dreptul la tăcere. Art. 20 alin. (3) din Constituţia Indiei prevede că „nicio persoană acuzată de orice infracţiune nu poate fi obligată să fie martor împotriva ei”[2]. În două zone din India, Maharashtra şi Gujarat, au fost înfiinţate laboratoare de neuroştiinţă pentru detectarea minciunii pentru a veni în sprijinul organelor de urmărire penală.

Aceste metode sunt mult mai avansate decât metodele clasice de detectare a minciunii, cum ar fi spre exemplu poligraful, întrucât măsoară reacţiile interne ale persoanei, reacții ce nu pot fi controlate, astfel posibilitatea de a comite erori fiind exclusă.

În prezent există trei tipuri de analiză neuroştiinţifică pentru detectarea minciunii, cum ar fi Brain Fingerprinting (amprenta creierului), Funcţional Magnetic Resonance Imaging (fMRI) şi BEOS (Oscilaţia electrică a creierului).

Prima, Brain Fingerprinting, a fost descoperită la finalul anilor 80 şi se bazează pe teoria conform căreia valurile creierului se schimbă când oamenii recunosc lucruri familiare[3]. Astfel se examinează şi înregistrează undele electrice emise de creier produse în urma unui eveniment exterior. Testul constă în prezentarea subiectului, care este analizat cu un aparat specializat, unor imagini care au legătură cu infracţiunea sau sunt probe ale infracţiunii. Acest test a rămas consacrat şi în jurisprudenţa instanţelor din State Unite ale Americii, în cauzele Harrington vs Iowa[4] şi Slaughter vs Oklahoma[5]. În cauza Harrington, inculpatul a făcut apel după ce a fost acuzat pentru crimă, aducând ca probă acest test, din care reieşea că acesta nu cunoştea nimic despre crima comisă, proba având o însemnătate majoră pentru eliberarea ulterioară a condamatului.

A doua metodă, fMRI, a fost dezvoltată în anul 2001 la Universitatea din Pennsylvania. Se bazează pe măsurarea frecvenţelor radio emise de protonii din atomii creierului, când protonii sunt într-un câmp magnetic puternic. Testul se referă la poziţionarea subiectului pe un pat în mijlocul maşinii fMRI şi la fel îi sunt adresate întrebări în legătură cu crima, în timp ce creierul acestuia este scanat, după care se vor trage concluziile asupra adevărului vinovăţiei sale (rata acestuia de succes este între 86% şi 93%). Un dezavantaj îl reprezintă însă costul unei astfel de maşinării şi anume 3 milioane de dolari[6]. Acest test este folosit în S.U.A. în procedurile civile, precum Entertainmnet Software Assosciation v. Blagojevich[7].

A treia metodă de testare este BEOS. Acest test seamănă cu primul, însă în timpul testului subiectul poartă o cască specială prin care se măsoară undele creierului şi îi sunt puse întrebări. În tot acest timp subiectul rămâne tăcut, acest test fiind considerat de către specialişti cel mai eficient test. Este folosit în India în mod frecvent şi în trei cazuri de crimă a fost admis că probă principală a acuzării[8].

Ceea ce este periculos în protecţia dreptului la tăcere aşa cum este el recunoscut, este faptul că în multe legislaţii, acuzatul are un drept la tăcere, însă nu are un drept de a refuza anumite probe biologice, cum ar fi cazul acestei probe în analiza neuroinformatiilor acuzatului.

Privind dincolo de toate aceste aspecte, dreptul la tăcere este un drept fundamental pentru înfăptuirea justiţiei în mod eficient. Aceste mijloace încalcă vădit dreptul la tăcere, deoarece nu se poate vorbi în cazul acestor teste despre caracterul voluntar al declaraţiei şi al oferirii de informaţii. Datorită acestor considerente ar trebui analizate pe larg implicaţiile acestor metode de obţinere de probe, în respectarea garanţiilor procesuale şi a dreptului la un proces echitabil.


[1] Erin B. Pulice THE RIGHT TO SILENCE AT RISK: NEUROSCIENCE-BASED LIE DETECTION IN THE UNITED KINGDOM, INDIA, AND THE UNITED STATES, 2010, George Washington International Law Review, pag. 867.
[2] Constituia Indiei art. 20.
[3] Jeffrey Rosen, The brain on the Stand, N.Y. Times Magazine, 11.03.2007.
[4] Harrington v State, Iowa 2003.
[5] Slaughter v State, Okla. Crim. App. 2005.
[6] Margaret Talbot , Duped: Can Brain Scans Undercover Lies ? THE NEW YORKER, 20.07.2007
[7] Entm’t Software Ass’n v. Blagojevch, 2005.
[8] Anad GiridHaradas, India’s Use of Brain Scans in Courts Dismay Critics, N.Y. Times, 15 Sept 2008.


Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti