JURIDICE SELECTED
Înregistrările video şi transcripturile sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Independența magistraților. Ghid practic de etică (1)

12.01.2018 | JURIDICE.ro

Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor, articolul 3:
(1) Judecătorii și procurorii sunt obligați să apere independența justiției.
(2) Judecătorii și procurorii trebuie să-și exercite funcția cu obiectivitate și imparțialitate, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor și influențelor de orice natură.
(3) Judecătorii și procurorii se pot adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru orice faptă de natură să le afecteze independența, imparțialitatea sau reputația profesională.

Cum se aplică acest articol

Magistratul trebuie să acorde atenție unor posibile situații în a căror înțelegere și / sau rezolvare art. 3 din Cod poate fi un instrument util:
– președintele instanței / conducătorul parchetului sau un coleg de instanță / un alt coleg procuror solicită magistratului pronunțarea unei anumite soluții într-o cauză care i-a fost repartizată;
– procurorul şef decide să retragă un anumit dosar de la procurorul căruia i-a fost repartizat, în absența unor cauze obiective sau a unor incidente procedurale care ar justifica o astfel de măsură;
– campanii de presă care pun în discuție măsurile dispuse / soluțiile pronunțate în anumite cauze / campanii de presă care denigrează judecătorul sau procurorul învestit cu soluționarea unei anumite cauze;
– declarații ale unor politicieni cu privire la pregătirea profesională și/sau probitatea morală a unui judecător ori procuror învestit cu soluționarea unei anumite cauze;
– amenințări și intimidări din partea părţilor/avocaților prin depunerea de plângeri penale sau de petiții la Inspecția Judiciară atunci când soluţiile date de judecător sau procuror nu sunt în conformitate cu dorințele acestora.

Magistratul care se confruntă cu aceste tipuri de situații, trebuie să își pună următoarele întrebări:
– Care sunt mai exact obligațiile magistratului pentru a asigura și a apăra independența sistemului judiciar?
– Ce ar trebui să facă magistratul mai concret atunci când este supus unor presiuni externe în desfășurarea activității sale profesionale?

Art. 3 alin. (1) prevede în mod clar că magistratul are obligația de a reacționa la orice acțiuni îndreptate împotriva independenței justiției, care are la bază independența magistratului în exercitarea atribuțiilor sale profesionale. Din moment ce articolul nu specifică aceste acțiuni, trebuie să se înțeleagă că magistratul are obligația de a reacționa împotriva oricărei acțiuni pe care el/ea o percepe sau o apreciază ca fiind o încercare de a îi limita independența. Prin urmare, magistratul trebuie să fie atent la tot ceea ce se întâmplă în jurul lui în legătură cu activitatea sa profesională.

Odată ce magistratul ajunge la concluzia că este supus unor presiuni externe, este extrem de important ca acesta să nu permită să îi fie afectată independenţa. Magistratul nu trebuie în nici un caz să fie pasiv, un simplu obiect al influențelor și presiunilor externe. Din contră, el/ea trebuie să se manifeste ca o persoană activă, pe deplin dezvoltată din punct de vedere moral. Pe de o parte, magistratul nu trebuie să se lase influențat de alte persoane sau de circumstanțe. Magistratul trebuie să se bazeze pe formarea sa profesională și pe experiența sa pentru a ajunge la o soluție care să fie în conformitate cu propriile convingeri și cu legea. Magistratul trebuie să își analizeze sentimentele și să identifice situațiile în care judecata sa este influențată de către alte persoane sau de idei care contravin scopurilor justiției.

Magistratul trebuie să fie atent și să identifice corect propriile trăiri, sentimente, în special cele care l-ar putea împiedica să fie independent şi imparțial, cum ar fi frica, mila, resentimentul, dorința de răzbunare etc. Acest lucru nu ar trebui să fie dificil, deoarece orice persoană este, în principiu, capabilă să facă acest lucru. Cu toate acestea, magistratul se poate confrunta cu situații de viață extrem de complexe și de dificile, în care amestecul de trăiri şi sentimente face ca acestea să devină neclare. De aceea, este recomandat și, în anumite situații, chiar necesar ca magistratul să simplifice și să separe, pe cât posibil, aspectele profesionale ale vieții și cele personale. Cu toate acestea, un magistrat cu experiență nu va renunța în totalitate la viața sa privată. Există circumstanțe în care faptul că magistratul reușește să păstreze o anumită distanță față de aspectele vieții care ar putea interfera cu activitatea sa profesională se dovedește a fi benefic. Există și circumstanțe în care magistratul este capabil să găsească sprijin emoțional sau spiritual la oamenii din jurul lui/ei. Prin urmare, el/ea nu trebuie să își neglijeze viața socială.

Magistratul trebuie să se preocupe în mod constant de construirea unui eu articulat și solid, prin intermediul culturii, experienței și cunoașterii. Un magistrat cu experiență poate anticipa situațiile care ar putea să îi afecteze judecata, fiind, de fapt, necesar ca el/ea să facă acest lucru. În plus, magistratul se dezvoltă într-un anumit mediu (prieteni, familie și colaboratori), care îl susține în activitatea sa profesională, și trebuie să evite acele persoane sau situaţii care ar putea sau care tind, de fapt, să interfereze cu activitatea sa profesională.

Magistratul trebuie să extragă din experiențele sale de viață, inclusiv din greșeli, ceea ce este relevant pentru activitatea sa profesională și să vadă aceste experiențe ca o modalitate de a deveni un profesionist mai bun și un om mai bun.

Magistratul activează într-un mediu conceput astfel încât să existe suficientă încredere în autoritățile judiciare, iar magistratul să nu fie tras la răspundere pentru pronunțarea anumitor hotărâri. De aceea, procurorii sau inspectorii judiciari trebui să respingă plângerile care vizează hotărârile judecătorești sau soluţiile date de procurori, atunci când sunt neîntemeiate, fără a supune magistratul la proceduri (declaraţii, anchete etc.) care îi pot afecta capacitatea de a fi independent în exercitarea atribuţiilor sale.

Atunci când abordează imixtiunile în activitatea sa profesională, magistratul trebuie să recurgă la mijloace adecvate și proporționale. Totuși, acesta trebuie să fie conștient că orice încercare de a i se limita independența reprezintă o problemă serioasă, care îi poate afecta grav activitatea profesională. Magistratul nu trebuie să ezite să ceară ajutor și sprijin din partea CSM, ori de câte ori este necesar şi atunci când gravitatea situaţiei o impune, iar simpla respingere fermă a imixtiunii nu este îndeajuns. În cazul în care, spre exemplu, un judecător are îndoieli dacă este corect din punct de vedere etic să accepte anumite cadouri sau ospitalitatea oferită de anumite persoane, acesta trebuie să ceară sfatul președintelui instanței.

Una dintre cele mai importante obligații care îi revin magistratului este aceea de a contribui la păstrarea și consolidarea unui cadru instituțional favorabil pentru respectarea independenței sale. De exemplu, președintele și colegiul de conducere al instanței nu pot influența procedura și nici soluționarea cauzelor aduse în fața instanței.

* Acest material este un extras din Ghidul practic de etică profesională pentru judecători și procurori realizat în cadrul proiectului „Asistență pentru consolidarea capacității sistemului judiciar din România de a face față noilor provocări legislative și instituționale”, finanțat în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. Detalii aici.


Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan