Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a primit cetățenie ecuadoriană. UPDATE: Menținere mandat de arestare. Renunțare la azil. Julian Assange a dat în judecată statul Ecuador ref. condițiile de azil. Acțiunea, respinsă
31.10.2018 | Irina RÎMARU

Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

31 octombrie 2018: Luni, 29 octombrie 2018, o instanță din Quito, capitala Ecuadorului, a respins acțiunea formulată de Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, împotriva statului Ecuador cu privire la condițiile de viață oferite de reprezentanța diplomatică din Londra a acestui stat, acolo unde reclamantul este refugiat de șase ani, potrivit bbc.com.

Iñigo Salvador, procurorul general al Ecuadorului, a precizat că Julian Assange poate rămâne la Ambasada Ecuadorului din Londra atât timp cu dorește, cu condiția să respecte regulile impuse.

În cauză, avocații lui Julian Assange au formulat apel.

***

25 octombrie 2018: Miercuri, 24 octombrie 2018, Jose Valencia, ministrul de externe al Ecuadorului, a reacționat cu privire la decizia lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra, de a da în judecată statul Ecuador pentru că reprezentanta diplomatică din Londra refuză să îi mai achite cheltuielile medicale, convorbirile telefonice și alte costuri, potrivit straitstimes.com.

Jose Valencia: „Nu suntem avocații domnului Assange, nici reprezentanții Guvernului britanic. Este o problemă de rezolvat între Assange și Regatul Unit. Nu există nicio obligație pentru Ecuador, conform acordurilor internaționale, să platească lucruri cum ar fi spălatul hainelor domnului Assange.”

Vineri, 19 octombrie 2018, Julian Assange a dat în judecată Guvernul statului Ecuador pe care îl acuză că îi încalcă libertatea și drepturile fundamentale prin unele măsuri precum blocarea accesului la internet și telefon sau solicitările adresate jurnaliștilor care vin să îl vadă de a se legitima și de a furniza informații privind subiectul discuțiilor, potrivit straitstimes.com. Reclamantul își justifică acțiunea și prin prisma faptului că ar fi fost informat, în urmă cu șapte luni, că statul Ecuador intenționează să nu îi mai ofere azil.

 ***

Marți, 25 septembrie 2018, potrivit unei scrisori semnate de mână, datată 4 decembrie 2017, clasată cu ”caracter rezervat”, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra, a renunţat la azilul în Ecudor acordat în cadrul unei strategii a Guvernului, care nu a dat rezultate şi care viza să-l numească diplomat ecuadorian în Marea Britanie, iar apoi în Rusia, potrivit cnbc.com.

Fondatorul WikiLeaks a renunţat la azil cu câteva zile înainte de a primi cetățenia ecuadoriană, la 12 decembrie 2017.

***

Marți, 13 februarie 2018, justiţia britanică a respins o nouă cerere de ridicare a mandatului de arestare a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, potrivit independent.co.uk.

Tribunalul din districtul Westminster a estimat că menţinerea mandatului de arestare nu contravine interesului public, aşa cum susţinea apărarea lui Julian Assange în noua solicitare prezentată în instanţă.

***

Joi, 11 ianuarie 2018, Ecuador a anunțat că l-a naturalizat pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, potrivit edition.cnn.com.

Julian Assange, fondatorul site-ului de dezvăluiri WikiLeaks, este refugiat în ambasada Ecuadorului de la Londra de șapte ani.

Acesta a obținut cetățenia ecuadoriană la data de 12 decembrie 2017.

Julian Assange, care a negat de la început acuzațiile de viol, a refuzat să se lase extrădat în Suedia, de teama că ar putea fi ulterior trimis în Statele Unite, unde riscă să fie judecat pentru publicarea în anul 2010 a sute de mii de documente secrete americane.

Irina Rîmaru


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.