Achiziţii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţiiCorporateCyberlawData protectionDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăLITIGIIMedia & publicitateMedierePiaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiTelecom
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Există și riscul unui fenomen de spălare de bani și de finanțare a terorismului

18.01.2018 | Elena HACH

Elena Hach

Elena Hach

Cu toții trebuie să știm, indiferent pe care parte suntem, că acest fenomen prezintă avantaje și dezavantaje. Avantajele sunt nenumărate, sunt importante și te atrag, în primul rând, pentru că discutăm despre o descentralizare, deci nu avem nevoie de o autoritate centrală. Te atrag pentru că nu ai nevoie de date personale, ești anonim. Te atrag pentru că plățile le poți face fără ca datele personale să le atașezi tranzacțiilor. Te atrag pentru că aceste tranzacții se fac extrem de rapid. Și iată că sunt foarte multe avantaje.

Sunt însă și dezavantaje. În societatea românească se face o confuzie poate și din cauza unei practici substanțiale între moneda virtuală care practic este un surogat care nu poate fi confundată în niciun caz cu moneda electronică. Moneda electronică reprezintă varianta electronică a monedelor și bancnotelor de pe piața românească, iar pentru aceste monede electronice există o reglementare specială, Legea nr. 127/2011.

Cum facem în așa fel încât să lucrăm și să creăm un echilibru între un interes privat și un interes public? Discutăm de un fenomen care poate fi eventual, probabil sau cert de spălare de bani. De ce vorbesc de acest fenomen pe mai multe nivele? Pentru că dacă nu am date cunoscute la tranzacții, poate să existe o suspiciune a priori în sensul că încerc să mă ascund în spatele acestui algoritm și să fac posibile tranzacții care să ascundă posibile suspiciuni de spălare de bani sau finanțare de terorism. O asemenea monedă virtuală utilizată într-un asemenea mediu creează baze mult mai largi pentru dezvoltarea unui fenomen infracțional extrem de periculos. Spălarea banilor care poate să aducă atingere siguranței naționale și de asemenea finanțarea terorismului. Este cazul să ne punem un semn de întrebare alături de încântare pe care o avem când folosim sau când ne îndrumăm clienții pentru a folosi aceste monede virtuale sau platforme de schimb, să avem în vedere că există și acest risc al unui fenomen de spălare de bani și de finanțare a terorismului. Prezentul sună foarte bine, sună încântător, nu avem opreliști, dar trebuie să avem în vedere că trebuie să existe și niște garanții.

Proc. Elena Hach, reprezentantul Parchetului de pe lângă ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE în cadrul OFICIULUI NAȚIONAL DE PREVENIRE ȘI COMBATERE A SPĂLĂRII BANILOR

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Criptomoneda. Perspectiva de business, fiscală și (eventual) penalăediția 164, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan

No announcement available or all announcement expired.