Achiziţii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţiiCorporateCyberlawData protectionDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăLITIGIIMedia & publicitateMedierePiaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiTelecom
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

De ce se încearcă să se evite ceva ce cu sârg am construit?

22.01.2018 | Teodor MANEA

poza conferințăNu știu din ce motiv, recunosc, chiar m-am întrebat și mă întreb de mai multă vreme de ce se încearcă să se evite ceva ce cu sârg am construit aproape în ultimi 2000 de ani și anume niște autorități care să reglementeze niște lucruri cu scopul de a face o viață mai bună. Dacă putem să trăim fără aceste autorități, rămâne de discutat. Deocamdată, n-am dovezi certe.

Plecând de la latura investițională și de la latura de stat, pe care pot să o înțeleg, mi se pare normal să vrem să ne dezvoltăm și să facem lucrurile mai ușoare. După părerea mea în momentul în care facem chestia asta ar trebui să acționăm și cu niște precauții care să asigure și statul și pe toată lumea că modalitatea aceasta de dezvoltare nu devine dăunătoare. Și uitați-vă apropo de spălarea banilor la modalitatea în care s-a construit pe rețeaua internațională financiară, uitați-vă la garanțiile pe care le am pe traseu, la faptul că pot să opresc oriunde banii pe traseu, pot să fac chestia aia în timp real. Bineînțeles că lucrurile se pot face și abuziv, dar pe de altă parte unde nu pot să fac lucrurile acelea are tendința să devină abuziv pentru o mulțime de altă lume. Și aici se pune problema cum pun problema? E mai importantă libertatea economică? Sau viața unor oameni?

De evaziunea fiscală vorbind, nu că nu o mai poți controla, dar nu mai poți recupera banii. Pentru că dacă eu trimit banii de pe traficul de droguri la distribuitorul meu din Columbia prin bitcoin care poate să îi scoată acolo, eu mai greu mă duc în Columbia să recuperez banii. Dacă ar trebui să scoată prin metodele tradiționale e mai complex un pic. Trebuie să iei căruța de bani, să treci granița, mai greu sau să o treci prin bancă. N-ajung în Columbia așa ușor. Pentru că problema mea nu e întotdeauna să descopăr care sunt și unde s-au dus. Trebuie să descopăr cine i-a trimis, unde au ajuns și dacă pot să îi opresc pe parcurs.

Proc. dr. Teodor Manea, PARCHETUL DE PE LÂNGĂ CURTEA DE APEL PITEȘTI

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Criptomoneda. Perspectiva de business, fiscală și (eventual) penalăediția 164, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan

No announcement available or all announcement expired.