Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Fenomenul criptomonedei poate fi oprit dacă statele își doresc?
17.01.2018 | Nicoleta RĂDUŢĂ

Secţiuni: Cyberlaw, Drept penal, Fiscalitate, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Nicoleta Răduță

Nicoleta Răduță

Deși diferite între ele, majoritatea criptomonedelor au anumite trăsături comune cum ar fi posibilitatea de a efectua o tranzacție fără implicarea unei terțe persoane și fără limite geografice, cu consecința reducerii costurilor de tranzacție, rapiditatea, transparența, securitatea tranzacțiilor. Alte trăsături menționate deseori sunt anonimitatea, absența reglementării și lipsa unor forme adiționale de control sau supraveghere, aceste din urmă trăsături atrăgând o reputație negativă criptomonedelor, asociindu-le cu activități ilicite.

Sunt diferite tipuri în care eu pot păstra moneda criptografică pe care o cumpăr prin intermediul unei platforme de tranzacționare, o pot ține fie pe un portofel al platformei de tranzacționare și atunci se află acolo, bunul pe care eu l-am cumpărat se află la un terț, sau pot ține într-un portofel care îmi aparține și la care nu are acces nicio platformă, este total independent de platforma de pe care am cumpărat produsul respectiv. În această situație în care îmi țin sumele respective într-un portofel, în situația aceea nu este posibil să mă afecteze modalitatea în care evoluează una sau alta platformă. Însă există și posibilitatea ca sumele mele să stea la platforma de tranzacționare și nu este o ipoteză și punem întrebarea dacă se poate întâmpla să se ajungă la faliment, s-a întâmplat. S-a întâmplat că din platformă s-au pierdut sume însemnate de bani și într-adevăr problemele definitive ale consumatorului sunt importante.

Dar există posibilitatea ca soluția aceasta, fenomenul acesta pe orice criptomonedă să fie oprit dacă statele își doresc asta? Înțeleg că pot fi oprite platformele tranzacționale, că pot fi opriți furnizorii de portofele virtuale.

Exec. Nicoleta Răduță
BEJ RĂDUȚĂ NICOLETA

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Criptomoneda. Perspectiva de business, fiscală și (eventual) penalăediția 164, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti