Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Raport GRECO ref. progresele României în lupta anticorupție
18.01.2018 | Magdalena SĂRSAN

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

Joi, 18 ianuarie 2018, Grupul Statelor împotriva Corupţiei, organismul anticorupţie al Consiliului Europei, a publicat Raportul de conformitate privind România, runda a patra de evaluare, adoptat la data de 8 decembrie 2017.

Potrivit raportului, progresele înregistrate de România au fost extrem de sensibile, fiind implementate, în concret, doar două dintre cele 13 recomandări realizate ca urmare a evaluării din 2015. Totodată, alte patru recomandări au fost implementate parțial.

În cuprinsul raportului, GRECO constată o serie de probleme, între care:
– demersuri insuficiente pentru eficientizarea activității unor instituții-cheie în lupta anticorupție, ca de exemplu Agenția Națională de Integritate;
– legiferarea necorespunzătoare, prin folosirea nejustificată a procedurilor de urgență și prin lipsa de transparență;
– rolul redus al Consiliului Superior al Magistraturii și al Inspecției Judiciare în privinţa analizelor, informăriilor şi recomandărilor;
– absența unor acțiuni tangibile care să garanteze o numire transparentă a procurorilor în funcții de conducere;
– încercări de subminare a independenței sistemului judiciar.

Raportul nu cuprinde o analiză asupra proiectelor de modificare a legilor nr. 303/2004, nr. 304/3004 și 317/2004, un atare document urmând să fie discutat și adoptat de GRECO în perioada 19-23 martie 2018.

:: Raportul
:: Raportul RO

Magdalena Sărsan

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti