Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Cerere de reexaminare ref. programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție
19.01.2018 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Joi, 18 ianuarie 2018, Klaus Iohannis, Președintele României, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Domnului Călin Popescu Tăriceanu
Președintele Senatului

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituția României, republicată, formulez următoarea cerere de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție.

Legea privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție instituie o schemă de ajutor de stat pentru implementarea Programului multianual de susținere a activității de reproducție în sectorul creșterii suinelor, pentru fermierii care desfășoară activități de reproducție sau creștere ori îngrășare a suinelor, prin investiții pentru realizarea de locuri noi de cazare în ferme de reproducție noi sau în ferme de reproducție aflate în activitate ori în ferme aflate în conservare, precum și de stimulare a asocierii în cooperative.

La art. 2 alin. (4) legea transmisă la promulgare prevede că schema de ajutor de stat se aplică pe întreg teritoriul României pentru perioada 2017-2020. Având în vedere dispozițiile art. 15 alin. (2) din Constituție, potrivit cărora legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile, considerăm că norma trebuie reexaminată de către Parlament sub aspectul respectării principiului neretroactivității legii.

În ceea ce privește acordarea ajutorului de stat, semnalăm că art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996 prevede că ajutorul de stat nou, supus obligației de notificare, poate fi adoptat și acordat numai după autorizarea acestuia de către Comisia Europeană sau după ce acesta este considerat a fi fost autorizat în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (6) din Regulamentul (CE) nr. 659/1999.

Întrucât legea trimisă la promulgare nu prevede un termen pentru intrarea sa în vigoare, conform art. 78 din Constituție aceasta va intra în vigoare la 3 zile de la publicare. Totodată, art. 20 alin. (3) din legea transmisă la promulgare prevede că, în situația în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conține prevederi noi sau diferite față de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează și/sau se modifică în mod corespunzător. Aceste dispoziții, ce pun în evidență faptul că la data adoptări legii nu fuseseră epuizate procedurile legale obligatorii de acordare a ajutorului de stat, impun reanalizarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare, în scopul evitării consecințelor negative – atât pentru statul român, cât și pentru beneficiari – ce ar putea fi generate de neîndeplinirea acestor obligații procedurale.

În vederea realizării unui cadru normativ coerent de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție considerăm că se impune reexaminarea întregului conținut normativ al legii transmise la promulgare, care să țină cont și de obligațiile ce-i revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS – WERNER IOHANNIS”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate