TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

[Comentariu] Tribunalul Bucureşti. Momentul de la care se calculează termenul de 30 de zile în care angajatorul poate dispune emiterea deciziei de sancţionare disciplinară
19.01.2018 | Gabriel ULUITU


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice
Gabriel Uluitu

Gabriel Uluitu

Conform art. 252 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. Prin aceste prevederi legale sunt reglementate două termene de prescripţie, respectiv un termen care curge de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare şi un termen care curge de la data săvârşirii faptei.

Potrivit Deciziei nr. 16/2012 pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în interpretarea şi aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul la care începe să curgă termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sancţiunii disciplinare este data înregistrării raportului final al cercetării disciplinare prealabile la registratura unităţii.

Din această perspectivă, se reţin următoarele: Raportul final al cercetării disciplinare este procesul-verbal nr. 1/22.02.2017, iar decizia de sancţionare este emisă la data de 27.04.2017, cu depăşirea termenului de 30 de zile prevăzut de art. 252 alin. (1) din Codul muncii, în care angajatorul putea emite dispoziţia de sancţionare.

Pe de altă parte, faţă de data săvârşirii faptelor reţinute în sarcina reclamantului, respectiv 12.10.2016, este împlinit şi termenul de prescripţie de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzut de art. 252 alin. (1) din Codul muncii, în care angajatorul putea emite dispoziţia de sancţionare, termen care s-a împlinit la data de 12.04.2017.

Curgerea termenelor de 30 de zile, respectiv de 6 luni conduce la prescrierea dreptului angajatorului de a aplica sancţiuni disciplinare, iar dacă intervine totuşi sancţionarea, aceasta este nelegală, motiv pentru care instanţa apreciază decizia de sancţionare ca fiind nelegală. (Tribunalul Bucureşti, Secţia a VIII-a Conflicte de muncă şi asigurări sociale, Sentinţa civilă nr. 5745/2017 din 7 septembrie 2017, definitivă ca urmare a respingerii apelului formulat împotriva acesteia prin Decizia civilă nr. 116/2018 din 15.01.2018 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, nepublicată)

Comentariu

Soluţia, corectă pe fond, prilejuieşte formularea următoarelor observaţii:

1. Decizia nr. 16/2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pronunţată în procedura recursului în interesul legii, consacră cu caracter normativ, imperativ, un document pe care legislaţia muncii nu îl prevede: raportul final al cercetării disciplinare prealabile. Acesta este documentul care, pe de-o parte, „dezînvesteşte” comisia de cercetare disciplinară sau persoana împuternicită să efectueze cercetarea, iar, pe de altă parte, marchează, prin înregistrarea sa la registratura unităţii, începerea curgerii termenului de 30 de zile (calendaristice) în care angajatorul poate emite, legal, decizia de sancţionare disciplinară.

Împrejurarea că documentul nu este intitulat „raport final al cercetării disciplinare prealabile” nu antrenează vreun efect juridic. Comisia de cercetare disciplinară sau persoana împuternicită să efectueze cercetare îl poate numi şi în alte feluri (proces-verbal, referat, minută ş.a.).

2. Având în vedere şi dispoziţiile art. 251 alin. (1) din Codul muncii, care exclud obligativitatea efectuării cercetării disciplinare prealabile dacă angajatorul decide aplicarea ca sancţiune disciplinară a unui avertisment scris, rezultă că momentul de la care termenul de 30 de zile prevăzut de art. 252 alin. (2) din Codul muncii începe se curgă poate fi diferit:
– dacă angajatorul aplică direct sancţiunea constând în avertisment scris, fără a considera necesară parcurgerea etapei de cercetare disciplinară, termenul curge de la momentul la care acesta fie s-a autosesizat cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare, fie a fost sesizat de săvârşirea abaterii;
– în cazul în care angajatorul împuterniceşte comisia sau o persoană să efectueze cercetarea disciplinară prealabilă, termenul de 30 de zile va curge de la momentul la care în registratura unităţii va fi înregistrat raportul final al cercetării disciplinare prealabile, chiar dacă sancţiunea care va fi dispusă este avertismentul scris.

În ambele cazuri, pentru ca actul de sancţionare să fie valabil, angajatorul nu trebuie să depăşească termenul de 6 luni de la data săvârşirii faptei ce constituie abatere disciplinară.

3. Referirea expresă din dispozitivul Deciziei nr. 16/2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la „unitate” conduce la concluzia că soluţia pe care a instituit-o nu se aplică în situaţia angajatorului persoană fizică. În ceea ce-l priveşte, termenul de 30 de zile va începe să curgă, în toate cazurile, de la data autosesizării angajatorului sau comunicării către acesta a sesizării referitoare la săvârşirea de către salariat a abaterii ori abaterilor disciplinare, chiar dacă sancţiunea ce urmează a fi dispusă este alta decât avertismentul scris (şi implică, astfel, efectuarea cercetării disciplinare prealabile).

Av. conf. univ. dr. Gabriel Uluitu
Of Counsel SĂVESCU & ASOCIAȚII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate