Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Impactul măsurilor asigurătorii în negocierile de achiziție a unei afaceri


30.01.2018 | Cornel POPA
Secţiuni: Articole, Content, Drept comercial, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cornel Popa

Cornel Popa

Citind sau gândindu-mă la tema de astăzi, nu știu de ce mi-a venit în minte o paralelă din istorie care aparent nu are nicio legătură cu tema. Am să vă explic care e legătura. M-am gândit la Noaptea Sf. Bartolomeu, anul 1570 și ceva, în Franța, poate unii dintre voi își amintesc, a fost un episod destul de trist în istorie, în care catolicii s-au hotărât că sunt foarte încurcați de prezența hughenoților la conducerea Franței și au hotărât să-i elimine fizic pe aceștia, murind cu aceea ocazie foarte, foarte mulți oameni.

Evident directiva a venit de sus, li s-au dat instrucțiuni oamenilor ce aveau să facă, și executanții la un moment dat au întrebat: Bun, dar cum facem distincția că sunt la fel, au două picioare, sunt albi, două mâini, sunt îmbrăcați oarecum la fel. Cum suntem siguri că unii sunt catolici ceilalți sunt hughenoți. Cum procedăm? O întrebare dificilă cu un răspuns foarte simplu. Răspunsul a fost așa, omorâți-i pe toți și Dumnezeu îi va recunoaște după aceea. Care e legătura? Sigur, legătura e mai puțin tragică pentru că nu suntem în zona deceselor, dar legătura pe care aș face-o ar fi cu unul din aspectele care merită să fie discutate vis-a-vis de tema mea, și anume luarea măsurilor asigurătorii în dreptul penal și impactul pe care aceste măsuri asiguratorii îl pot avea în privința desfășurării afacerii persoanelor vizate de acele măsuri asigurătorii și ai unor eventuali achizitori ai acelor afaceri.

Am regăsit cumva acestă optică, uneori când se spune ok, instituim măsuri asigurătorii asupra a tot, pentru că există o urmărire penală în curs, asupra făptuitorilor posibili, asupra unor persoane care au dobândit bunuri și nu prea se știe dacă au fost dobândite ca efect al infracțiunii și dacă ar trebui la un moment dat să fie vizate de o formulă de confiscare sau de reparare a prejudiciului ș.a.m.d. Și răspunsul care uneori se dă în astfel de situații a fost ok, aveți acces la justiție dacă vi se pare că măsura este nedreaptă urmați procedurile de judecată și vi se va face dreptate. Ceea ce sigur poate să fie valabil din punct de vedere al dreptului penal în momentul în care ne intersectăm cu dreptul civil, cu dreptul comercial.

Din punct de vedere al dreptului comercial și din punctul de vedere al cuiva care dorește să achiziționeze o afacere, lucrurile încep să devină destul de neplăcute pentru că o procedură penală durează mult spre foarte mult, termenul este relativ imprevizibil, depinde de cât de mult reușesc organele de urmărire penală să se descurce cu investigația, după aceea urmează faza de judecată, eventual căi de atac și așa mai departe, putem vorbi de câțiva ani. În acest timp putem avea foarte multe bunuri care sunt blocate și pentru a avea niște date obiective, am încercat să fac rost de ele, singura sursă pe care am identificat-o, poate sunt și altele mai bune dar cea pe care am găsit-o eu este un raport, singurul disponibil public pentru moment al nou înființatei Autorități Naționale de Administrarea Bunurilor Indisponibilizate, care avea o statistică pe care, din păcate, ei înșiși o declară incompletă la nivelul sfârșitului anului 2016 și-n care spuneau că sunt câteva mii de măsuri asigurătorii dispuse de organele penale, 1037 de măsuri asiguratorii care vizează sume de bani, circa 2000 și ceva măsuri asigurătorii care vizează bunuri mobile și 3644 măsuri asigurătorii care vizează bunuri imobile.

Av. Cornel Popa
Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul conferinței Probleme dificile de drept comercialediția a 3-a, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro