Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

C-17/18, Mailat: Trimitere preliminară formulată de Tribunalul Mureș în materie fiscală. UPDATE: Hotărârea


19 decembrie 2018 | Daniel-Mihail ȘANDRU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență

19 decembrie 2018: Trimitere preliminară – Fiscalitate – Taxă pe valoarea adăugată (TVA) – Directiva 2006/112/CE – Articolele 19 şi 29, precum și articolul 135 alineatul (1) litera (l) – Transfer al tuturor activelor sau al unei părţi a acestora – Scutirea închirierii de bunuri imobile – Contract de închiriere având ca obiect un bun imobil afectat unei exploatări comerciale şi bunuri mobile necesare acestei exploatări – Prestaţii referitoare la bunul imobil care a determinat deducerea TVA-ului – Regularizare

Această cerere a fost formulată de Tribunalul Mureș în cadrul unei proceduri penale declanşate împotriva lui Virgil Mailat şi a Deliei Elena Mailat, precum şi împotriva societăţii comerciale ai căror administratori au fost aceştia, Apcom Select SA, pentru fapte de evaziune fiscală, pentru motivul că, după ce au dedus taxa pe valoare adăugată (TVA) plătită în amonte pentru lucrări efectuate într-un bun imobil afectat activităţii lor comerciale, aceştia nu au regularizat TVA-ul menţionat în momentul închirierii imobilului în discuţie, precum şi a bunurilor mobile necesare continuării acestei activităţi.

Societatea Apcom Select SA a recepționat în cursul lunii mai 2007 lucrări de investiție într-un imobil în cadrul căruia exploata un restaurant și pentru care a beneficiat de deducerea TVA-ului. În decembrie 2007 a încheiat, în cadrul unui regim de scutire a plății TVA-ului, un contract de închiriere cu altă societate în ceea ce privește imobilul în discuție, în urma căruia această a doua societate a continuat exploatarea comercială a restaurantului. Deoarece nu s-a procedat la regularizarea TVA-ului, Direcția Națională Anticorupție a intentat procesul penal din fața instanței de trimitere.

Domnul şi doamna Mailat susţin că faptul de a fi închiriat unei alte societăţi comerciale, prin intermediul Apcom Select, imobilul în care aceştia exploatau un restaurant, inclusiv mijloace fixe şi bunuri legate de exploatarea restaurantului, constituie un transfer al afacerii, în sensul articolelor 19 şi 29 din Directiva TVA, şi că, prin urmare, Apcom Select avea dreptul de a deduce TVA-ul aferent lucrărilor de modernizare, fără să fie ţinută să regularizeze TVA-ul în favoarea statului în momentul încheierii contractului de închiriere.

Tribunalul Mureș a adresat Curții două întrebări preliminare privitoare la interpretarea noțiunii de „transfer al afacerii” în sensul articolului 19 și al articolului 29 din Directiva TVA precum și a celei de serviciu de „închiriere de bunuri mobile”  în sensul articolului 135 alineatul (1) litera (1) din această directivă sau serviciu complex care nu se califică drept „închiriere de bunuri imobile”.

Curtea a statuat:
1) Noțiunea „transfer al tuturor activelor sau al unei părţi a acestora”, în sensul articolului 19 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, trebuie interpretată în sensul că nu acoperă operaţiunea prin care un bun imobil care servea unei exploatări comerciale este închiriat, împreună cu mijloacele fixe şi bunurile consumabile necesare acestei exploatări, chiar dacă locatarul continuă activitatea locatorului sub aceeaşi denumire.
2) Articolul 135 alineatul (1) litera (l) din Directiva 2006/112 trebuie interpretat în sensul că un contract de închiriere având ca obiect un bun imobil care servea unei exploatări comerciale, precum şi toate mijloacele fixe şi bunurile consumabile necesare acestei exploatări constituie o prestaţie unică în care închirierea bunului imobil este prestaţia principală.

:: Hotărârea

***

Daniel-Mihail Șandru

Daniel-Mihail Șandru

22 ianuarie 2018: Tribunalul Mureș a formulat o nouă trimitere preliminară, înregistrată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene: C-17/18, Mailat. Potrivit portalului instanțelor de judecată, textul întrebărilor preliminare este următorul:

„În baza art. 234 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene și a art. 2 alin. 1 din Legea nr. 340/2009 solicită Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene să se pronunţe cu titlu preliminar asupra următoarelor întrebări:

1. Încheierea unui contract prin care o societate închiriază unei alte societăți un imobil în care anterior se desfășurau activități specifice alimentației publice într-un restaurant, împreună cu toate mijloacele fixe și obiectele de inventar, societatea chiriașă continuând aceeași activitate de alimentație publică într-un restaurant cu aceeași denumire utilizată anterior reprezintă un transfer al afacerii în sensul art. 19 și a art. 29 din Directiva 2006/112/CE?

2. În cazul în care răspunsul la întrebarea 1 este negativ, este operațiunea descrisă un serviciu care se califică drept închiriere de bunuri imobile în sensul art. 135 alin. 1 lit. i) din Directiva de TVA sau un serviciu complex care nu se califică drept închiriere de bunuri imobile, taxabil prin efectul legii?

Respinge cererea de suspendare a judecății cauzei.”

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Mihai Șandru

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri