CyberlawDrept civilDrept constituţionalUEBusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporate
ComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Print Friendly, PDF & Email

Spania. Carles Puigdemont poate fi arestat chiar dacă dispune de imunitate parlamentară. UPDATE: Curtea Constituţională condiționează învestirea ca şef al executivului catalan. Arestare. Extrădare

13.07.2018 | Irina RÎMARU
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Joi, 12 iulie 2018: Un tribunal din orașul german Kiel a decis că fostul lider catalan, Carles Puigdemont, poate fi extrădat pentru deturnare de fonduri publice, potrivit elconfidencial.com.

***

Duminică, 25 martie 2018: Jaume Alonso-Cuevillas, avocatul lui Carles Puigdemont, a anunțat că acesta a fost arestat în Germania, potrivit unui mesaj publicat pe rețelele de socializare.

***

Sâmbătă, 27 ianuarie 2018: Curtea Constituţională a Spaniei a anunţat că a blocat învestirea ca şef al executivului catalan a lui Carles Puigdemont, potrivit theguardian.com.

Curtea Constituţională a decis în unanimitate să suspende preventiv învestirea lui Carles Puigdemont, cu excepţia cazului în care el se prezintă personal la parlamentul regional, având în prealabil asupra lui o autorizaţie judiciară. Magistraţii consideră esenţial ca Carles Puigdemont să fie prezent personal în faţa Camerei şi să obţină în prealabil o autorizaţie din partea judecătorului însărcinat cu urmărirea penală. Dezbaterea şi votul de învestire nu se vor putea desfăşura prin intermediul mijloacelor telematice sau prin procură la un alt parlamentar.

Carles Puigdemont dorea să fie învestit prin videoconferinţă sau fiind reprezentat de un alt deputat.

***

Sâmbătă, 20 ianuarie 2018: Parchetul general din Spania l-a avertizat pe Carles Puigdemont,  fostul lider catalan, că imunitatea în calitate de membru al parlamentului nu va împiedica arestarea sa dacă va reveni în Spania din Belgia pentru a fi învestit şef al guvernului catalan, potrivit elcomercio.com.

Carles Puigdemont a plecat la sfârşitul lunii octombrie în Belgia, cu puţin timp înainte de a fi inculpat de justiţia spaniolă pentru revoltă, răzvrătire şi deturnare de fonduri.

Reales deputat regional pe 21 decembrie, Carles Puigdemont este singurul candidat la funcţia de şef al guvernului catalan.

Imunitate nu înseamnă impunitate. Garanţia imunităţii nu înseamnă că nu se poate dispune plasarea în detenţie prin ordin judiciar. Curtea Supremă a hotărât pentru aceleaşi fapte, având în vedere gravitatea lor, plasarea în detenţie a unor persoane având acelaşi statut de deputat”, arată parchetul spaniol.

Irina Rîmaru


Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.