ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Moneda virtuală. Avantajele și riscurile asociate utilizării
23.01.2018 | Claudiu-Octavian ULICI


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Claudiu-Octavian Ulici

Claudiu-Octavian Ulici

Potrivit unui comunicat al BNR (Banca Națională a României) referitor la schemele de monedă virtuală din 11.03.2015, în contextul utilizării unor scheme de monedă virtuală (Bitcoin și altele), se fac unele precizări cu privire la riscurile asociate acestora. Astfel se arată că, moneda virtuală nu este monedă națională și nici o valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie legal, iar moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înțelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică.

Legea (nr. 127/2011), reglementează condițiile de acces la activitatea de emitere de monedă electronică și de desfășurare a acestei activități, condițiile de desfășurare a activității de prestare de servicii de plată de către instituțiile emitente de monedă electronică, supravegherea prudențială a instituțiilor emitente de monedă electronică, precum și regimul privind răscumpărarea monedei electronice. Activitatea de emitere de monedă electronică poate fi desfășurată de către instituțiile de credit, instituțiile emitente de monedă electronică, furnizorii de servicii poștale care emit monedă electronică potrivit cadrului legislativ național aplicabil, Banca Centrală Europeană și băncile centrale naționale, sau statele membre U.E. și autoritățile lor regionale ori locale, atunci când acestea acționează în calitatea lor de autorități publice.

Moneda electronică reglementată este o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică. Dacă moneda electronică reglementată are condiții stricte de emitere și circulație, iar emitenții trebuie să îndeplinească o serie de criterii.

Activitatea de emitere de monedă electronică este prin urmare una strict reglementată de autoritățile publice, dar există și o monedă electronică nereglementată (MEN), acea monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată, monedă care putem spune că, nu îndeplinește nici unul din criteriile legale stabilite pentru moneda electronică reglementată.

În comunicatul sus arătat se mai arată că, utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potențiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării și a supravegherii, spălarea banilor, finanțarea terorismului, volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate, potrivit unui raport elaborat recent de către Banca Centrală Europeană. Autoritatea Bancară Europeană, se arată, a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpărării, deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de monedă virtuală. Se încheie cu aceea că, Banca Națională a României monitorizează evoluția acestor scheme de monedă virtuală din perspectiva unor potențiale riscuri asupra sistemului financiar.

Avertizarea adresată consumatorilor cu privire la monedele virtuale, de către Autoritatea Bancară Europeană (ABE), evidenţiază posibilele riscuri cu care aceștia se pot confrunta atunci când cumpără, deţin sau tranzacţionează monede virtuale precum Bitcoin. Se susține că, deși monedele virtuale continuă să țină primele pagini ale ziarelor şi se bucură de o popularitate în creștere, consumatorul trebuie să fie conștient de riscurile pe care le implică monedele virtuale, inclusiv acela de a pierde banii. Nu există sisteme specifice de reglementare a protecției care să asigure acoperirea pierderilor în cazul în care o platformă de schimb sau care deține monedele virtuale se prăbușește sau dă faliment. ABE analizează în prezent toate aspectele relevante legate de monedele virtuale, încercând a identifica dacă acestea pot şi trebuie să fie reglementate şi supravegheate de stat sau prin tratatele internaționale, dar încă nu a formulat o reglementare care să implice și supravegherea tranzacțiilor.

Libertatea în drepturi deși este declarată ca nelimitată, sau limitată numai de interesul colectiv, în realitate este tot mai restrictivă odată cu trecerea timpului, în toate domeniile și poate mai ales în sistemul fiscal. Această monedă electronică nereglementată se susține că reprezintă o rețea inovatoare de efectuare a plăților și o nouă monedă.

Monezile electronice nereglementate (MEN), cum ar fi acel Bitcoin, folosesc tehnologia peer-to-peer pentru a opera fără vreo autoritate centrală sau bancă. Administrarea tranzacţiilor şi emiterea de bitcoini se face în mod colectiv, de către reţea. Bitcoin se afirmă că este opensource, un proiect public pe care nimeni nu îl deţine sau controlează şi oricine poate contribui. Se afirmă că, Bitcoin permite lucruri ce nu pot fi făcute de către vreun sistem de plăți precedent.

Bitcoin îţi permite să transferi bani într-un mod diferit faţă de băncile clasice. Prin urmare, trebuie să te informezi înainte de a folosi Bitcoin pentru o tranzacţie serioasă și Bitcoin dacă este utilizat, trebuie tratat măcar cu aceiași grijă ca propriul portofel, sau chiar mai mare. Majoritatea jurisdicțiilor necesită plata unor taxe pe profit sau vânzare asupra orice are valoare, inclusiv bitcoini. Este responsabilitatea utilizatorului să se asigure că respectă taxele, impozitele şi oricare alte dispoziții legale impuse de guvernul său național sau autoritățile locale.

Acum, moneda reprezentată pe un suport material, este utilizată în principal ca mijloc de schimb sau ca mijloc legal de plată. Ea este standardizată și produsă în cantități mari pentru a facilita comerțul. Moneda este cel mai adesea emisă de un guvern. Moneda este un mijloc de plată recunoscut de un sistem jurisdicțional ca fiind valabil pentru îndeplinirea unei obligații financiare. În mod oficial, este vorba despre ceva care, atunci când este oferit în plată, stinge datoria, ceva care poate deci înlocui un orice altceva care are o anumită valoare economică, sau poate dobândi prin abstracție o astfel de valoare.

Moneda, are prin urmare la bază, o convenție larg acceptată, mai ales prin impunerea ei de o autoritate pe un anumit teritoriu sau acceptată voluntar pe un teritoriu mai extins. Moneda electronică nereglementată (MEN), nu este impusă, dar poate fi acceptată voluntar ca mijloc de plată. MEN poate fi asimilată unui soi de troc, adică un schimb în natură, prin mijlocirea unei valori virtuale acceptate de ambele părți. Chestiunea pare așadar a constitui, în fond, o formă mai simplă de comerț, una în care relația producător-consumator nu este mediată de o autoritate centrală.

Cu toate acestea, prețul bitcoinului spre exemplu, este volatil. Preţul acestuia poate creşte sau scădea imprevizibil în scurt timp, din cauza lipsei de experiență economică a utilizatorilor, a naturii inovatoare şi a piețelor ce câteodată sunt lipsite de lichiditate. Nu este recomandat să depui toate economiile în MEN. MEN trebuie văzut ca fiind un bun de mare risc şi trebuie investit atât cât îţi poţi permite să pierzi.

Dacă primești plăți în MEN, îi poţi converti destul de simplu în RON, dar trebuie să fii în permanență cu ochii pe piața financiară. Ar părea justificată chiar o echivalare scriptică a MEN cu monedele naționale de largă circulație, pentru a crea o aparentă stabilitate a cursului.

MEN este o metodă nouă şi experimentală de plată aflată într-o dezvoltare continuă. Trebuie avut în vedere faptul că MEN este un produs nou, iar viitorul acestei monezi nu poate fi prevăzut de nimeni.

P.S. Eu accept în acest moment plăți în MEN și am grijă să le echivalez și contabilizez de îndată.

Avocat dr. Claudiu-Octavian Ulici

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate