« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

CCR pendinte: art. 431 CPC și art. 1201 VCC (autoritatea de lucru judecat). UPDATE: decizia Curții Constituționale
03.03.2021 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

03.03.2021: În data de 18.06.2020, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 391/2020, Monitorul Oficial nr. 825 din data de 09.09.2020):

Respinge, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.1201 din Codul civil din 1864 și ale art.431 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Andreea Elena Frasie în Dosarul nr.26015/301/2015 al Tribunalului Bucureşti – Secţia a IV-a civilă.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Tribunalului Bucureşti – Secţia a IV-a civilă şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din data de 18 iunie 2020.

***

08.02.2018: În urma solicitării realizate în temeiul Legii nr. 544/2001, Tribunalul București ne-a comunicat că autorul excepției a arătat că dispozițiile art. 431 din Codul de procedură civilă și art. 1201 din vechiul Cod civil ar încălca drepturile prevăzute de art. 1 alin. (4), art. 16 alin. (1) și (2), art. 21 alin. (1) și (3) și art. 61 alin. (1) din Constituția României:

Art. 1 (extras) – Statul român
(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

Art. 16 (extras) – Egalitatea în drepturi
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

Art. 21 (extras) – Accesul liber la justiție
(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

Art. 61 (extras) – Rolul și structura
(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.

***

25.01.2018: În data de 23.01.2018 s-a constituit un nou dosar (97D/2018) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 431 din Codul de procedură civilă și art. 1201 din vechiul Cod civil (cauza Frasie Andreea Elena).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care dispozițiile art. 1201 din vechiul Cod civil formează obiectul unui control de constituționalitate, cealaltă dispoziție fiind analizată parțial anterior în cadrul unui alt dosar soluționat de Curtea Constituțională prin decizia de respingere nr. 320/2017.

Instanţa de trimitere este Tribunalul București, care odată cu sesizarea Curții Constituționale, a respins recursul ca nefondat.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 1201 – vechiul Cod civil
Este lucru judecat atunci când a doua cerere în judecată are acelaşi obiect, este întemeiată pe aceeaşi cauză şi este între aceleaşi părţi, făcută de ele şi în contra lor în aceeaşi calitate (C. civ., 711, 973, 1715, 1788, 1834).

Art. 431 – Cod procedură civilă
(1) Nimeni nu poate fi chemat în judecată de două ori în aceeaşi calitate, în temeiul aceleiaşi cauze şi pentru acelaşi obiect.
(2) Oricare dintre părţi poate opune lucrul anterior judecat într-un alt litigiu, dacă are legătură cu soluţionarea acestuia din urmă.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

 
Secţiuni: CCR, Drept civil, Drept constitutional, Procedură civilă | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD