Varia
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
JURIDICE
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

S-a stins din viață Neagu Djuvara, UPDATE: Mesaje de condoleanțe – MAE, Universitatea din București. Program funeralii

26.01.2018 | JURIDICE.ro

Vineri, 26 ianuarie 2018, Episcopia Greco-Catolică de București a anunțat că slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” duminică, 28 ianuarie 2018, începând cu ora 12:00, fiind prezidată la cererea expresă a defunctului de episcopul greco-catolic de București, potrivit unui comunicat.

Vor fi aduse onorurile militare cuvenite pentru un Cavaler al ordinului național „Steaua României”.

***

Vineri26 ianuarie 2018, Universitatea din București a dat publicității următorul mesaj de condoleanțe, potrivit unui comunicat:

”Universitatea din București își exprimă regretul la moartea istoricului, diplomatului, filozofului și romancierului Neagu Djuvara, personalitate distinsă a culturii naționale și unul dintre cei mai importanţi intelectuali români.

Născut la București în 1916, Neagu Djuvara a fost una dintre cele mai expresive voci care a sprijinit valori umaniste cum ar fi toleranța, libertatea de gândire și cea de expresie.

Licențiat în litere la Sorbona în anul 1937 și doctor în drept la Paris în anul 1940, Neagu Djuvara a obținut doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filozofie a istoriei în mai 1972. Comunitatea academică s-a îmbogățit cu prezența lui Neagu Djuvara începând cu anul 1991, când a devenit profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universității din București.

Susţinător al cercetărilor dedicate istoriei românilor și, în special, filosofiei istoriei, Neagu Djuvara a scris peste 20 de volume de specialitate şi memorii, printre care se numără ,,Civilisations et lois historiques. Essai d’étude comparée des civilisations” (apărut la Paris în 1975 și premiat de Academia Franceză în 1976), ,,Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne” (1995), ,,O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” (1999), ,,Există istorie adevărată? Despre relativitatea generală a istoriei. Eseu de epistemologie” (2004) și ,,Amintiri din pribegie” (2005).

Implicat în procesele politice din toamna anului 1947, Neagu Djuvara a trăit 45 de ani în exil, fiind un adversar al regimului comunist. Prin emisiunile sale de la Radio Europa Liberă, prin activitatea sa de secretar general al Comitetului de Asistență a Refugiaților Români la Paris, dar și prin atitudinea sa publică, Neagu Djuvara a militat împotriva ideologiei ceauşiste.

Personalitate a culturii naționale, Neagu Djuvara s-a remarcat în tot ceea ce a făcut prin patriotism, prin pasiunea de a se dedica cercetării trecutului şi prin promovarea libertăţii ca valoare umană. Drept recunoaștere pentru întreaga sa activitate, Universitatea din București i-a conferit în octombrie 2012 titlul de Doctor Honoris Causa.

Încetarea din viață a lui Neagu Djuvara, la vârsta de 101 ani, înseamnă pentru cultura română pierderea unuia dintre ultimii reprezentanți ai spiritului de civilitate, distincție intelectuală și probitate morală de dinaintea instaurării dictaturii comuniste.”

***

Joi, 25 ianuarie 2018, Ministerul Afacerilor Externe a dat publicității următorul mesaj de condoleanțe, potrivit unui comunicat:

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă profundul regret față de trecerea la cele veșnice a unei personalități de excepție a României, istoricul, diplomatul și omul de cultură Neagu Djuvara.

Licențiat în istorie la Sorbona în 1937, cu un doctorat în drept  (1940) și un doctorat de stat sub conducerea celebrului filosof Raymond Aron (1972) la Paris, Neagu Djuvara a fost un martor activ al unor momente de răscruce din istoria României Centenare și al scenei istorice și diplomatice europene, fiind  trimis curier diplomatic la Stockholm, unde va rămâne până în septembrie 1947, ca secretar de legație. În 1961 a plecat în Africa, unde a muncit 23 de ani în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine (1961-1984).

Ca membru marcant al exilului românesc, dar și după revenirea în țară, Neagu Djuvara a fost un neobosit promotor al valorilor naționale și al adevărului istoric.

Diplomații români își vor aminti de Neagu Djuvara drept unul dintre apropiații Ministerului Afacerilor Externe, mereu deschis să împărtășească atât din experiența de tânăr diplomat admis în 1943 în Ministerul Afacerilor Străine, cât și din activitatea academică desfășurată la instituții recunoscute pe plan mondial. Iar pentru generațiile de diplomați care și-au început activitatea în ultimii ani, va rămâne unul dintre păstrătorii de Istorie, cu valoare de martor simbolic, dar și vocea care li s-a adresat  pentru a le povesti și interpreta istoria României, așa cum a făcut-o și în volumul O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri.

În întâlnirile și conferințele organizate de Ministerul Afacerilor Externe, Neagu Djuvara reușea să captiveze audiența prin franchețea, umorul și spiritul deschis cu care vorbea despre istoria trăită, de peste 100 de ani, pe care cei mai mulți au descoperit-o prin intermediul documentelor de arhivă.

Pentru diplomația română, Neagu Djuvara va rămâne un simbol al elitei românești, un Om care prin distincție, prin delicatețea spiritului și prin respectul pentru valorile autentice românești va reprezenta un model pentru  generațiile viitoare.

Ministerul Afacerilor Externe transmite familiei îndoliate sincere condoleanțe. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

***

Joi, 25 ianuarie 2018, s-a stins din viață istoricul, diplomatul și filosoful Neagu Djuvara.

Titlul de doctor în drept l-a obținut la Paris, în anul 1940.

A fost decorat de Președintele Klaus Iohannis, la data de 11 august 2016, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

A prevăzut și a scris: ”Curând, China se va revărsa peste noi!


Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan