CyberlawDrept civilDrept constituţionalUEBusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporate
ComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Print Friendly, PDF & Email

Întâlnire Consiliul Barourilor Europene – deputați europeni ref. supravegherea electronică

29.01.2018 | JURIDICE.ro

Vineri, 26 ianuarie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a informat că miercuri, 24 ianuarie 2018, deputații europeni s-au întâlnit cu membri Consiliului Barourilor Europene (CCBE) pentru a discuta cum poate fi protejat statul de drept în Europa în domeniul securității și supravegherii, având în vedere propunerea legislativă viitoare a Comisiei Europene privind dovezile electronice în materie penală, potrivit unui comunicat al UNBR.

Deputatul european Jan Philipp Albrecht a găzduit acest eveniment, cu sprijinul CCBE, care reprezintă vocea barourilor și a societăților de drept din 45 de țări. Participanții au discutat evoluțiile recente în politica de supraveghere din Europa și impactul acestora asupra statului de drept, protecția drepturilor omului și sistemul judiciar.

Avocații europeni sunt profund îngrijorați de faptul că măsurile de supraveghere propuse constituie un risc nejustificat pentru respectarea drepturilor omului și a integrității sistemului judiciar, care trebuie să protejeze cetățenii europeni.

Așa cum reiese din răspunsul CCBE la consultarea publică privind îmbunătățirea accesului transfrontalier la dovezi electronice în materie penală, există o divergență îngrijorătoare între normele de căutare și de confiscare a probelor aplicate în lumea reală și cele aplicate în lumea digitală. Normele privind accesul la dovezile digitale și interceptarea datelor, de fapt, par a fi mai slabe sau practic inexistente.

Această incertitudine de reglementare devine deosebit de periculoasă atunci când datele în cauză beneficiază de o protecție specială prin lege, cum ar fi comunicările dintre avocați și clienții lor. Aceste comunicări au fost recunoscute drept un drept fundamental.

Antonín Mokrý, Președintele CCBE: ”Suntem foarte îngrijorați atunci când guvernele împing limitele statului de drept pe valul securității naționale și aduc atingere drepturilor fundamentale privind viața privată și un proces echitabil. Sperăm că această inițiativă va contribui la promovarea dialogului privind modul în care statul de drept poate fi consolidat prin instrumentele legislative la dispoziția noastră și prin eforturile și contribuția profesiei de avocat.

Deputații europeni care participă la eveniment au solicitat UE și statelor sale membre să asigure o protecție adecvată a dreptului cetățenilor la viață privată. În cadrul reuniunii a fost subliniat faptul că dezbaterile ar trebui să fie deschise și incluzive. De asemenea, deputații europeni au convenit asupra necesității de a continua această dezbatere pentru a informa factorii politici din UE cu privire la amenințările la adresa valorilor juridice fundamentale ale Europei și la importanța apărării acestora.

Jan Philip Albrecht: “Aștept cu nerăbdare să o angajare activă a CCBE pe probleme de politică legate de statul de drept, supraveghere și protecția datelor.

* A se vedea comunicatul CCBE în limba engleză


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.