Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Prezumția de nevinovăție se transformă într-un adevărat drept subiectiv nepatrimonial
31.01.2018 | Mirela GORUNESCU

JURIDICE - In Law We Trust

Mirela Gorunescu

În opinia mea, cel puțin,  acestă prezumție de nevinovăție dintr-o garanție procedurală așa cum a fost ea construită și gândită până acum, se transformă și cred că ar fi trebuit să fie percepută ca atare, într-un adevărat drept subiectul nepatrimonial. În mod concret, fiecare persoană ar trebui să aibă reprezentarea faptului de la cea mai mică vârstă la care poate avea cât de cât percepție a realității din jurul său, că are dreptul ca în măsura în care traversează o procedură judiciară să fie considerat nevinovat. Și atunci, cred că nu vor apărea astfel de poziționări față de procedura judiciară în care aș vrea să-mi dovedesc nevinovăția, pentru că eu aș avea constiența faptului că eu sunt nevinovat și că nu la mine e sarcina probei și că orice răsturnare a acestei „prezumții”, să-i spunem, așa cum am perceput-o până acum este posibilă numai dacă am parcurs etapele unui proces proces penal și dacă în final, este o hotărâre de condamnare definitivă care poate răsturna această prezumție care este relativă așa cum tebuie să accept și acest lucru. Și orice condamnare trebuie să fie pronunțată numai pe baza unor probe administrate în codiții de legalitate și loialitate. Cred că, ar trebui să fie un proces de educație de la o vârstă mult mai fragedă și acele activități de educație civică să includă și astfel de dezvoltări din perspectiva drepturilor pe care o persoană le-ar avea.

Cred că într-o societate democratică, de fapt, cred că asta este cea mai mare provocare să asigure un oarecare echilibru între interesul comun de a fi informat și de a fi la zi cu orice apare senzațional în mediul public și interesul privat al persoanei care este subiectul procedurii judiciare respective și care are interesul de a i se respecta acest drept de a fi prezumat nevinovat până la hotărârea definitivă de condamnare. Există însă și alte practici care ar putea pune sub semnul întrebării, inclusiv acestea cu punerea în dispoziție a interceptărilor s-ar putea ca în Camera Preliminară unele dintre ele să fie excluse, să constate că au fost efectuate cu încălcarea dispozițiilor legale și atunci ajungem într-o altă chiar zonă de discuție. Mai este o practică, ședințele chiar și cele penale sunt publice, oricine poate avea acces în sală, și se întâmplă că în sală sunt jurnaliști care în timp real tastează cu o rapiditate remarcabilă, de altfel ceea ce se declară în fața instanței. Iar declarația ajunge în presă înainte de a fi semnată în fața instanței, ceea ce eventual dacă mai apărea vreo modificare nu mai poate fi operată pentru că deja s-a dus în mediu, ceea ce cred că din nou ar trebui totuși gândit pentru că într-adevăr orice informație care ajunge la judecător, care este un om, nu este o mașină, și care are o convingere proprie, care se formează pe baza tuturor informațiilor la care are acces, poate să-i tulbure echilibrul în stabilirea sau nu a unei soluții de condamnare în cauza respectivă sau de achitare după caz.

Av. conf. univ. dr. Mirela Gorunescu

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Prezumția de nevinovăție, ediția 166, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.