Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal SELECTED

Problemele care apar în evoluție cu prezumția de nevinovăție

1 februarie 2018 | Alexandra ȘINC
Alexandra Șinc

Alexandra Șinc

Referitor la problemele pe care le avem noi în evoluție cu prezumția de nevinovăție, cred că aici trebuie să avem în vedere mai multe niveluri. Primul e cel de reglementare și eu cred că aici nu stăm mult mai rău decât alții și nu stăm rău neapărat la nivel de reglementare. Dacă, citind Directiva 343/2016, mie mi-au sărit în ochi două chestiuni care poate că la noi ar putea să fie tratate cu mai multă rigoare și insistență în reglementare. Să se aducă dreptul de a nu se autoincrimina la cunoștință în mod clar, explicit și distinctiv inculpatului, că 83 Cod de procedură penală nu-l prevede ca atare și consecințele absenței sale de la proces, mie acestea mi-au sărit în ochi ca nefiind foarte riguros reglementate. Mie mi se pare că problemele reale încep în eșalonul 2 și  devin foarte grave în eșalonul 3, adică atunci când vorbim fie de aplicare, pentru că nu toată lumea aplică cu bună credință regulile acestea care țin de prezumția de nevinovăție și cum suntem noi înclinați într-o aplicare defectuoasă dar larg mediatizată să schimbăm legea, să modificăm, când de fapt ceea ce de corectat, e de corectat practicile greșite în materie și în fine, cred că cel mai grav și unde e dezastru, e absolut  la nivelul comunicării cu privire la prezumția de nevinovăție, pentru că mie mi se pare foarte puține excepții și acelea sunt tocmai a persoanelor care știu despre ce e vorba în cauză.

Toată lumea comunică absolut haotic. Nu e vorba de cum arată comunicatele de presă, că aveam o întrebare din public, cum ar trebui să arate un comunicat de presă? Comunicatele de presă de regulă arată cum ar trebui să arate șii de ceea ce se scurge ca informație pe lângă comunicatele de presă, că judecătorul află din rechizitoriu care e acuzația care se aduce aceasta e situația fericită, află de la telejurnal și judecătorul și familia celui inculpat de multe și din păcate acestea sunt lucruri care se petrec și care să văd în spațiul public. Apoi, toată pleiadă de băgător de seamă, formatori de opinie care fără să aibe minime cunoștințe juridice, minime idei despre ce s-a petrecut în cauză, îl condamnă pe vinovat înainte să se fi lămurit poate procurorul însuși, în ce măsură persoana cercetată este sau nu de trimis în judecată. Tocmai așa s-a format, din această medietizare și de această presiune și educație făcută în fața televizorului și pe internet, ideea că trebuie să-ți dovedești nevinovăția în procesul penal. Am auzit o spusă de persoane care cel puțin  formal prin prisma funcției au o autoritate morală, că dincolo de funcție și dincolo de autoritate această aparentă este de discutat câtă valoare se regăsește, aceasta e altceva, și câtă educație juridică, dar sintagma: „ Lasă că ajungem și îi va dovedi în fața instanței nevinovăția.” nu e apanajul cu patru clase, este apanajul unor persoane cărora li se alocă în presă spații largi. Și presiunea de a găsi un vinovat, nu azi, nu mâine, alaltăieri dacă se poate înainte de comiterea faptei, este foarte mare și din partea presei și din partea opiniei publice. Nu vreau decât să aduc aminte și doar aduc aminte, pentru că nu e genul de speță pentru care să intrăm în detalii, fiind implicați și minori. Despre povestea larg medietizată mai devreme cu agresorul sexual al unor minori care a rezultat din cercetări că ar fi un polițist. Câtă presiune a fost, pentru că s-a făcut timp de trei zile cercetări nu s-a divulgat opiniei publice că era posibil ca agresorul să fie polițist. Și dacă nu era adevărat, și dacă nu se confirma și timp de trei zile și cineva îl supunea oprobriului public pe un cetățean care ulterior, se dovedea, neavând legătură cu cauza. Mie mi se pare că marea noastră gaură neagră e tocmai aceasta a comunicării. Unde nu doar persoanele venite de pe stradă și care nu au o educație juridică serioasă o fac în mod greșit, ci din păcate persoanele care cel puțin formal sunt autorizate să se ocupe de comunicare.

Proc. Alexandra Șinc, Formator INSTITUTUL NAȚIONAL AL MAGISTRATURII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Prezumția de nevinovăție, ediția 166, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership